U ljubavi, ratu i ortačkom kapitalizmu sve je moguće

Ortački kapitalizam krilatica je koja se često spominje, a malo tko je razumije. Do romana “Tajkunova kći” došlo je jer sam imala neopisivu želju ispričati domaćoj, a možda i stranoj publici jednu priču o sustavu u kojem svi mi živimo. Kako kaže početak knjige – u ljubavi, ratu i ortačkom kapitalizmu sve je moguće, izjavila je za poslovniFM Dragana Radusinović Tafra, dugogodišnja poslovna novinarka, odnedavno i spisateljica, koja je ove godine objavila svoj prvi roman „Tajkunova kći“.

Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Poslovnim izričajem za poslovniFM mogu reći kako mi je bruto trebalo osam mjeseci da se priča napiše, istaknula je Tafra u emisiji Bizkultura urednika i voditelja Gorana Šikića.

„Poslovni dio priče u „Tajkunovoj kćeri“ je onaj koji sam i poslovno pratila i proučavala posljednjih 15 godina, a i danas to radim. Međutim, dimenzija je šira, „Tajkunova kći“ priča o jednoj Jeleni, kćeri najmoćnijeg tajkuna u regiji, koja za cilj ima srušiti nekoliko predrasuda. Neke se tiču patrijarhata u kojem živi, neke se tiču podcjenjivačkog odnosa prema obrazovanju, unutar-obiteljskih odnosa koji su dosta tretirani u romanu te ortačkog kapitalizma, krilatice koja se često spominje, ali malo je tko razumije.

Riječ je, na neki način, o ekonomsko-društvenom uređenju u kojem mi na Balkanu, a posebno u Hrvatskoj živimo. Dakle, to je sustav sprege između izvršne vlasti i institucija države, koje bi trebale biti neovisne o izvršnoj vlasti, te njihova sprega s ključnim biznisima. U ovom romanu ispričana je priča o tome kako je taj ortački kapitalizam isisao sve nas, na neki način“, rekla je Tafra o ljubavnom romanu koji je na tržištu dva i pol mjeseca, a u kojem je publika prema dosadašnjim iskustvima najviše zaokupljena obiteljskom okosnicom.  

Glavni lik, Jelena, spašava poduzeće čovjeka koji joj nije biološki otac, što je tajna koja joj stvara dodatne probleme s osjećajem identiteta. Vrhunski je obrazovana. Autorica joj je dodijelila diplomu London School of Economics jer je htjela upozoriti na propust ulaganja u kvalitetno obrazovanje svoje djece, kojem je svjedočila kod mnogih hrvatskih biznismena.

Koliko je roman inspiriran stvarnim događajima? Sintagma ortačkog kapitalizma već se pojavljivala u medijskom prostoru i dovodila u kontekst s krahom Agrokora. Roman „Tajkunova kći“, kako kaže autorica, jest fikcija, iako su neki događaji u romanu inspirirani stvarnim ljudima i događajima. Mnogi su stvarni ljudi bili inspiracija, no svaki je lik koktel osobina različitih ljudi, otkriva.

U ovom romanu ispričana je priča o tome kako je taj ortački kapitalizam isisao sve nas, na neki način

Nakon dugogodišnjeg rada u Forbesu, u tjednom i dnevnom tisku te na radiju, Tafri je pisanje romana od 350 stranica prije svega iziskivalo određeni „mentalni“ switch. Pisanje je uklopila u svoj svakodnevni životni raspored, pa je tako pisala i danju i noću, pa čak i u automobilu, na putovanjima od Pule do Zagreba i Splita. Kad je roman dovršen, njen rodni grad Pula dočekao ga je uz fascinantnu podršku ravnu spektaklu, zbog čega je autorica u emisiji izrazila zahvalnost. I drugdje je dobro prihvaćen. Na promociji u Splitu, klapa Tamarin iz Solina poklonila je pjesmu glavnom liku – Jeleni Mogulić. Nakladnik je Beletra iz Zagreba, čija je vlasnica i urednica Sandra Pocrnić Mlakar upravo za poslovniFM iznijela nedavno svoju misiju podrške domaćim autorima.

Kako nova spisateljica gleda na književnost kao na poduzetničku djelatnost? Dragana Radusinović Tafra nada se da će knjižnice kupiti još primjeraka njenog romana i da će se on kupovati kao poklon, ali ne nada se da će se obogatiti.

„Jedna misao kaže da se nitko nije obogatio od svojeg rada nego od tuđeg. Ja ovu knjigu stavljam u ladicu proizvodnje, to je domaći proizvod. Voljela bih vidjeti seriju snimljenu po tom proizvodu jer je to priča o nama, o našem društvu, o jednom pohlepnom liku, sinu tajkuna i njegovoj genijalnoj sestri i njenoj ljubavnoj priči“, kaže Tafra.

Vidi li pisanje romana kao biznis ili kao ispunjavanje osobnih ciljeva?

„Jedino ispunjavanjem osobnih želja i ciljeva možete raditi dobar biznis. Ne možete te stvari odvojiti. Ako radimo umjetnost, a ovo jest umjetnost, važno je da to i volimo“, ističe i najavljuje da priprema novi roman, još jednu ljubavnu priču koja će se, uz muke malog poduzetnika i ispunjavanje očekivanja obitelji, baviti propašću jednog brodogradilišta i hrvatskim zdravstvenim sustavom.

Objavljeno 20. prosinca 2019.