Imamo ozbiljnih razloga za zabrinutost kad je u pitanju klimatska kriza, jer se radi o promjeni klime, a ne samo o prosječnom zatopljavanju. Ono što klimatske promjene donose u prvoj fazi su te, ekstremne amplitude i događaji koji se očituju u velikim poplavama, sušama, gubitku normalnih vremenskih trendova, što utječe na procese u prirodi i, posljedično, na kvalitetu i proizvodnju hrane te na dostupnost vode i energije. A to izravno otežava sposobnost čovječanstva da zadovoljava svoje osnovne potrebe za energijom, vodom i hranom. Klimatske promjene utječu već sada i, odgovorno tvrdim, jeftine energije više neće biti, znači da slijedi trend poskupljenja hrane, kojem zapravo već svjedočimo i sve nas to treba jako zabrinuti, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM dr. sc. Mirjana Matešić, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR).

Moramo promijeniti način kako živimo, ne samo kao korporacije već i kao pojedinci, jer potrošači svojim odabirom na tržištu usmjeravaju i korporacije, dakle možemo ih usmjeriti da u proizvode ugrađuju održive prakse. Ostvarenje navedenog se čini utopijski, no to nam je jedini način opstanka, rezolutna je Matešić.

EU je preuzela obvezu da će do 2030. godine ostvariti 17 ciljeva održivog razvoja iz programa UN-a i dodatno je proglasila ambiciozne planove oko postizanja ugljične neutralnosti i ambiciozne planove za upravljanje otpadom za kretanje prema održivosti kontinenta. Europska komisija predvođa Ursulom von der Lien, strategiju razvoja EU defiinirala je europskim zelenim planom, što znači da je razvoj kontinenta okrenut ka održivosti, istaknula je direktorica HR PSOR-a. Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– HR PSOR i ove godine organizira 15. Konferenciju o održivom razvoju koja će se održati 4. i 5. listopada 2022. godine. Još jedna je to prilika za raspravu o gorućim temama, regulativi ili nekim vrućim trendovima koji su posebno interesantni i novi u gospodarstvu, istaknula je Matešić. Kroz niz panela bit će tako obrađeni novi standardi Europske komisije za izvještavanje o održivosti.  Radi se o draft smjernicama za izvještavanje propisanima iz nove direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti, koje detaljno propisuju razinu kvalitete informacija i količinu pokazatelja koje kompanije moraju objaviti u svojim izvještajima o održivosti. Budući da je u pitanju jedna sasvim nova razina izvještavanja, smjernice su izazvale jako puno brige i nedoumica u korporativnom svijetu, napominje.

– Kroz konferenciju se provlači glavna tema smjernica koja se obrađuju u tri panela, koji pokrivaju ISG, područje održivosti upravljanja, zaštitu okoliša i društvene teme. Na prvom panelu, koji se bavi osnovnim okvirom izvještavanja i upravljanjem, uvodno će govorit dr. Maria Mora, stručnjakinja koja predaje na niz sveučilišta i radi za Fujitsu, a nama je važno je što je članica EFRAG-a, radne skupine koja je bila zadužena za izradu smjernica i sudjelovala je u izradi standarda koje će i predstaviti.

– Uvodničar na panelu za okoliš je Janez Potočnik, bivši povjerenik za okoliš Europske komisije. Za treći panel, koji se bavi društvenim temama, ključni govornik je Sigur Vitols, član EFRAG-ove radne skupine za izradu smjernica i predavač na poslovnoj školi u Berlinu, također u ulozi onog tko je sudjelovao u izradi standarda koji će nam više reći koji su zahtjevi postavljeni ispred kompanija, kako to primjeniti, otkriva direktorica HR PSOR-a.

– Raspravljat će se i o korporativnoj filantropiji, a predstavit će se i studije rađene u Hrvatskoj. Predstavit ćemo rezultate projekta edukacije o politici raznolikosti, bit će tu puno informacija koje popunjavaju prostor dva dana konferencije. Posebno važan događaj je dodjela nagrade Hrvatskog indeksa održivosti (HRIO). Riječ je o jubilarnoj, 15-oj dodjeli nagrade Indeks DOP-a, koja je doživjela rebrending, jer se kroz metodologiju evaluira korporativna održivost kroz sve tri ključne dimenzije održivosti, pa se sad dodjeljuje nagrada HRIO, pojasnila je Matešić. Dodala je kako se nagrade dodjeljuju temeljem upitnika od 150 pitanja za velike kompanije. Prema unaprijed definiranom sustavu bodovanja izbacuje se rang listu, a stručna komisija dodatno kandidate za nagradu kvalitativno procjenjuje analizom njihovih odgovora na otvorena pitanja i dodatno se pripisuju ocjene komisije ukupnom zbroju, čime se dolazi do pobjednika, iznijela je postupak izbora laureata.

HR PSOR je poslovno udruženje koje ove godine slavi 25 godina rada u Hrvatskoj, a nastalo je kao dio globalne mreže Svjetskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Malo smo poslovno udruženje s 50 članica, nismo klasično interesno udruženje koje zastupa ekonomske interese svojih članica, već se bavimo nadgradnjom i razvojem kapaciteta članica kako bi bolje prepoznali svoje mogućnosti i obveze u odnosu prema održivom razvoju, naglašava Matešić. HR PSOR je svojevrstan think tank, zajednica eksperata za korporativnu održivost u gospodarstvu koja zajednički traži rješenja za nove izazove, dometnula je.

– Žalosno je da nas niti covid kriza nije ničemu naučila, ostali smo isti ljudi i ne ponašamo se imalo bolje.  Dapače, sad imamo i hrpu novog otpada, poput maski, rukavica kojih je na milijarde pobacano diljem planeta. Također, puno sredstava za dezinfekciju je završilo i još završava u vodi. Osim toga, covid je djelomično maknuo fokus sa resursne i klimatske krize, a kad još pridodamo i rat u Ukrajini, problem klime i održivosti definitivno pada u drugi plan, zaključila je razgovor za PoslovniFM Mirjana Matešić.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 30. rujna 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM