Startup Food 4 People razvija inovativnu tehnologiju zaštite vinograda, voćnjaka, vrtova i usjeva od nametnika i bolesti ekološki podobnim UVC svjetlom umjesto kemijskim sredstvima. Kako je pojasnio u razgovoru za PoslovniFM jedan od osnivača startupa, Zvonimir Bešlić, UVC svjetlost koju emitira sunce, a atmosfera sprječava da dođe do nas u prevelikoj količini, ima svojstvo da fizikalno uništava tj. sterilizira bakterije, viruse, gljivice i sve što je nepoželjno. Svjetlost zapravo prekida aureolu koju virusi i bakterije imaju te se više nisu sposobni razmnožavati.

– Ta se tehnologija koristi u prehrambenoj industriji i medicini već 50 godina. Primjerice, svaka operacijska sala nakon pranja ozračena je i UVC svjetlošću i nakon otprilike pola sata sala je sterilizirana. Tako je i u prehrambenoj industriji, bilo što da kupite, jogurt ili slično neposredno prije punjenja ambalaža prolazi kroz UVC svjetlost i samim time što prolazi to je sterilizirano i više nema štetnika. Vrijedi napomenuti da je ta svjetlost neškodljiva za ljude, istaknuo je Bešlić.

– U dogovoru s Veleučilištem u Kninu i vinarom, profesorom Markom Duvančićem, primijenili smo naš UVC sustav u njegovom vinogradu, to je ujedno površina koja se koristi za obuku studenata. Riječ je o vinogradu od 0,6 hektara. Profesor Duvančić je uspoređivao svoj vinograd, na kojem smo umjesto tretiranja s pesticidima i kemijom odlučili primijeniti UVC svjetlost, s jednakim vinogradima s istim položajima i jednake kupaže i veličine grozda. Za razliku od uporabe kemijskih sredstava, gdje se moraju držati karence između dva prskanja, mi možemo koristiti naš sustav kad god mislimo da je potrebno. Također, prednost sustava je da kada je primjerice loša godina, kao što je bila 2014. u Slavoniji, i kad pola vinogradara nije niti pobralo usjev, mi s našom tehnologijom možemo osvijetliti i neposredno prije berbe grožđa što se ne može s klasičnom kemijskom metodom. Profesor Duvančić je jako zadovoljan dosadašnjim rezultatima, jer berba je dala 10 posto više uroda i 10 posto kvalitetnije grožđe u odnosu na konvencionalno tretirano, a dobili smo i pojačanu količinu polifenola u odnosu na standard i vino je, što je i najvažnije, ukusno, nastavlja Zvonimir Bešlić u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom podcasta Pametna Hrvatska. Cjelovit podcast pročitajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Sustav je još na razini prototipa. Konkretno prototip stoji na običnoj prikolici koja ima priključak za traktor 1 metar i 45 cm širine i na to smo stavili UVC panele i generator koji daje struju, jer tu je preko 60 lampi, i taj generator osvjetljava s dvije strane vinograd kada prolazite između redova pri isprogramiranoj brzini. Dosad smo radili u Dalmaciji gdje nema prevelikih oscilacija u klimi. Primijenit ćemo sustav i na većim površinama i drugim vinogradima i radit ćemo na povećanju prototipa. No, najveći izazov je u kontinentalnom djelu u Slavoniji, tu surađujemo s FAZOS-om, i tamo imamo novi prototip koji ćemo uskoro isprobati. Isprobat ćemo sve načine tretiranja, našu metodu, konvencionalnu, kombinaciju obje metode i mjerit ćemo rezultate. Ne ovisi to samo o nama već i o vremenu i planiramo to iskušavati barem četiri godine. Za najbolje rezultate bile bi idealne dvije vlažne i dvije suhe godine. U Dalmaciji je jednostavnije jer je klima slična svake godine za razliku od kontinentalne gdje su oscilacije kud i kamo veće.

– Naš sustav bit će namijenjen svima, i malim i velikim proizvođačima. Pokušat ćemo i primjenu na voću koje se prska i više nego grožđe i napraviti pokus u Osijeku. Radimo s vinarima Petrom Matkovićem i Krauthakerom i za godinu ili dvije moći ćemo više reći o rezultatima, najavljuje Bešlić.

Podsjeća da direktiva EU ide za time da će se morati smanjiti do 60 posto korištenje kemijskih sredstava, tako da i u tome vidi priliku za uspjeh sustava. Prema procjenama, trošak ulaganja u našu tehnologiju se isplati već za godinu i pol dana, a same UVC lampe imaju garanciju 30 godina.

– U Hrvatskoj nemamo konkurenciju, a u EU je sve još u fazi istraživanja. Mada se takva tehnologija zapravo u staklenicima primjenjuje već 10-20 godina u Nizozemskoj na voću i cvijeću. No, na razini EU još nisu krenuli u konvencionalnom smislu i još uvijek ne mogu reći da postoji vino koje je tretirano takvom tehnologijom i koje je na tržištu. No, mi se spremamo plasirati prvo eko vino proizvedeno našom tehnologijom.

Planiramo kao u Nizozemskoj kombinaciju nasada i solarnih panela jer tu je prema istraživanjima Instituta Fraunhofer, s kojim surađujemo kao i s našim Institutom Hrvoje Požar,  iskoristivost poljoprivrednog zemljišta sa solarima iznosi 170 posto. Konkretno, na jednoj površini imate poljoprivredno zemljište, na drugoj solare i kad stavite jedno i drugo na isto zemljište imate iskoristivost 170 posto koristi u odnosu na konvencionalno. No, sve to zakonodavac treba odobriti i to će sada Institut Hrvoje Požar pokušati riješiti. Mi ćemo vjerojatno ove godine u suradnji s poljoprivrednim proizvođačima na jednom ili dva zemljišta isprobavati takav sistem, znači zaštiti ćemo usjeve našom UVC svjetlošću i stavit ćemo solare koji ujedno štite nasade od tuče i nepogoda, naglasio je Bešlić u razgovoru za PoslovniFM.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 7. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.