Inovator mora biti u stanju sam napraviti ono što je osmislio

U Hrvatskoj, ali i u svijetu, teško je biti inovator. Inovator, ako se misli probijati sa svojom idejom i inovacijom, treba vlastita sredstva, tako da mogu slobodno reći da taj posao nije za one bez novca. Tek nakon mnogo međunarodnih izložbi i priznanja inovatoru se otvaraju vrata za eventualnu potporu ili sufinanciranje i slično. Dakle, čovjek je sam, u počecima sve mora sam financirati i tako sve do procesa patentiranja. Možemo reći da su to skupe igre. Inovatorstvo je dobro kao, primjerice, pomoć u nekom primarnom poslu. Na primjer, ja imam u svom životu mnogo inovacija koje nikada nisam ni predstavio kao inovaciju. No, pokušati predstaviti svijetu svoju inovaciju izuzetno je teško, izjavio je za poslovniFM Radovan Marin, poznati zagrebački inovator.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Po struci inženjer automobilizma i doktor znanosti, osim automobilima i strojarstvom u sklopu svoje tvrtke Auto-Mart bavi se i proizvodnjom patentiranih inovacija. Bicikl za vodu, vertikalni stalci te kuke za bicikl, samo su neki od izuma o kojima je Marin govorio u emisiji Pametna Hrvatska u razgovoru s urednikom Borisom Živkovićem.

„Posvetio sam se rješavanju problema pohrane bicikala na gradskim ulicama, ali i po kućama te u stambenim zgradama. Primjer mog izuma za pohranu bicikala može se vidjeti na parkingu FER-a gdje se nalazi dvije stotine parking mjesta za bicikle“, istaknuo je Marin te dodao da je također korisnik potpora inovatora Grada Zagreba.

Pokušati predstaviti svijetu svoju inovaciju izuzetno je teško

„Prijavio sam se na natječaj sa svojim vertikalnim zidnim kukama za bicikl koje su praktične i jednostavne za korištenje, a odgovaraju svim vrstama bicikala. Osim oblika kuke, koji odgovara svim vrstama bicikla, produžeci kuka, ako se bicikl zaveže za njih, svojim profilom od 12 mm ujedno štite bicikl od krađe. Sad lopov jedino može ukrasti i zid i bicikl!

Ja sam iscrtao mnogo toga, cijelo čudo je to bilo, i ovakvih i onakvih, dok nisam došao do ovog dizajna koji lijepo izgleda, a po cijelom biciklu pruža mogućnost zaključavanja – dolje, gore, lijevo, desno, rame, kotača i tako dalje“, pojašnjava Marin.

Osim tog dizajna, tu je i dizajn vertikalnih stupića za bicikle, koji su idealni za skučene gradske prostore, ali i za zaštitu od šteta i od krađe. Na popisu izuma nalazi se i „okomiti bicikl parking“, a posebnu pozornost javnosti izazvao je bicikl za vodu koji ujedinjuje bicikl, surfanje i vozilicu.

Osim inovatorstvom, Radovan Marin bavi se i edukativnim programom, autor je četiriju knjiga koje su priznate kao školski udžbenici iz područja strojarstva i u upotrebi su u više od 50 tehničkih škola i sveučilišta, a napisao je i dvije knjige iz strojarstva na engleskom jeziku namijenjene stranom tržištu.

Inovator se ne postaje, jednostavno se čovjek rodi takav i vidi što u svijetu oko njega nedostaje i na taj način pronalazi rješenje

„U Vlaškoj ulici imam sjedište gdje se bavim inovacijama, ali radim sam i oko automobila. Tu nije riječ o klasičnim popravcima, jer sam ja više dijagnostičar, naime otkrivam tamo gdje drugi ne mogu naći pogrešku ili popraviti, poglavito na old timer automobilima. Tako da za sebe mogu reći da sam svojevrsni kompromis inovatora, pisca i čovjeka koji voli rad rukama“, nastavlja Marin.

„Inovator se jednostavno rađa, a inovatorstvo mu je u krvi. Inovator se ne postaje, jednostavno se čovjek rodi takav i vidi što u svijetu oko njega nedostaje i na taj način pronalazi rješenje. To je slično kao i sluh.

Uvijek sam radim na svojim projektima. Da bi čovjek došao do proizvodnje, to je izuzetno složeno, a kad imate idejno rješenje morate ga pretvoriti u proizvod, prije toga vas i vašu ideju neće nitko ni pogledati. Tek je finalni proizvod eventualno zanimljiv nekim ulagačima. Naime, ljudi se moraju osvjedočiti da vaš proizvod funkcionira u potpunosti. Osim toga morate provjeriti sve patentne prijave po cijelom svijetu, jer inače nećete znati postoji li nešto slično. Ako nađete sličan proizvod odmah se morate preorijentirati na nešto drugo, jer u protivnom samo gubite i vrijeme i novac“, pojašnjava Marin.

Kao i svaki inovator, i Radovan Marin susreće se s raznim problemima. Najveći problem jest nedostatak prostora u kojem bi mogao raditi na svojim izumima. Osim prostora, često dolazi do problema u poslovnim pregovorima pri ponudama iz cijelog svijeta, jer mnogi žele nepošteno zaraditi na tuđim inovacijama.

„Inovacije ne mogu nastati u nekoj sobici, odnosno mogu jedino kad je riječ, primjerice, o kompjuterskim igricama ili aplikacijama, onda je moguće napraviti izum uz samo jedan kompjuter i to je to. No, kada su u pitanju opipljive stvari – prototipovi koji se moraju proizvoditi, onda je to krajnje teško. Jer ako trebate i tuđe usluge onda je to gotovo nemoguće platiti. Naime, proizvodnja manjih serija proizvoda zahtijeva kvalitetnu opremu, ljude različitih zanimanja, prostor…, što je sve vrlo složeno i teško je to sve uklopiti, ali bez takvog pristupa nema niti proizvoda.

Za početak, potrebno je izraditi funkcionalni prototip bez ikakvih mana, potom se morate plasirati na tržište i sami odraditi marketing, morate riješiti patentni zahtjev, za što je u Hrvatskoj potrebno gotovo pet godina, što iziskuje i strpljenje i živce, ali i financijska sredstva. S druge strane europski ili američki patentni uredi rješavaju sve u roku nekoliko mjeseci, a uz sve to, Hrvatska je daleko najskuplja u održavanju patenata“, pojašnjava Radovan Marin.

„Nadalje, tek kad imate potpuni patent možete nekome ponuditi prava na otkup patenta ili licencu, a morate imati i komercijalno valjan projekt. Zbog toga, trenutačno radim svoje proizvode isključivo po narudžbi, i izvozim ih po cijelom svijetu.

Što se tiče pokušaja krađe patenata, to nikada sa sigurnošću ne možete znati. Velike tvrtke i korporacije u principu ne kradu, ali bilo je detalja koji su korišteni iz mojih projekata mada ne i kopija u potpunosti“, procijenio je Marin.

„Kao savjet potencijalnim inovatorima prije svega bih ih upozorio – nemojte se zavaravati, to nije lako. Kad ti netko nešto ponudi, odmah misliš da si milijarder, svi govore u milijunima, težak je to put i to košta. Moraš biti igrač za sve. Također prije svega treba napraviti prototip, jer bez prototipa nitko te ne šljivi. Moraš biti u stanju sam napraviti ono što si osmislio i ne ovisiti o velikim kompanijama jer dok im ne pokažeš funkcionalan prototip za njih uopće niti ne postojiš. I na kraju, najvažnije je da moraš znati što uopće može biti profitabilno, a to je daleko najteže“, zaključio je Radovan Marin za poslovniFM.

Objavljeno 17. siječnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM