Od 1994., kad sam krenula s poduzetništvom, do danas nije napravljena prava, sustavna reforma obrazovanja u nas. Bilo je nekih pokušaja, nekima smo se zaista prijedlozima veselili i puno očekivali, bilo je dobrih ideja, ali nažalost ništa od toga nije zaživjelo. Sve su imale i čak nevjerojatne rupe kod predmeta matematike, jer nikako da se uspostavi ta vertikala prelaska i usklađivanja onoga što rade učiteljice, nastavnici od osnovne do srednje škole. Nažalost, došli smo do toga da se za matematiku može govoriti kao i kod majstora – tko vam je to ranije radio, odnosno tko vas je to prethodno učio matematiku. Mi nismo napravili vertikalu da ni ne osjete taj prelazak i dođu do kraja obrazovanja, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Stanka Sunčana Brodić, vlasnica i direktorica tvrtke Educans Brodić, profesorica matematike i informatike.

Navodi i primjer da i danas kad joj dođu u Educans polaznici kažu da su tek sad ‘skužili’, što znači da se matematika nije sustavno i kvalitetno radila. U OŠ u Varšavskoj, navodi, nemaju profesora matematike za uzrast od 5 do 8 razreda. I što rade – traže, a dotad predaju osobe koji nisu profesori matematike.

Tvrtka osnovana prije 25 godina preteču je imala u oglasu za instrukcije u Večernjem listu, nakon čega je shvatila potrebu tržišta za metodički razrađenim programima za pripremanje ispita na fakultetu.

Upitana zašto učenicima i studentima uopće trebaju instrukcije, zašto obrazovni sustav nije dovoljan za savladavati ta znanja, Brodić odgovora da je problem upravo ta vertikala prenošenja znanja, nedostatak kadra i degradirana profesija, ali i roditeljske poruke da je matematika bauk. Vjerujem kad bi se promijenio sustav i posložio, ne bi bilo potrebe za tolikim instrukcijama, pripremama. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Matematika je snažno primjenjiva u životu, objašnjava puno svega oko nas. Ali o tome se tako ne razmišlja, ističe Brodić.

I da, govorim o pripremama, a ne o instrukcijama, naglašava. A oko nas je poplava nekvalitetnih instrukcija, zato što je i velika potreba, nakon čega dosta njih opet dođe do nas, na ispravljanje instrukcija, kaže Brodić.

Autor: Tomislav Kukec, novinar Jutarnjeg lista Foto: PoslovniFM

Objavljeno 12. svibnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.