Je, teško je biti poduzetnik, ali svaki posao ima svojih pluseva i minusa. Rekla bih svakome da proba, neka se upusti u posao i vidi je li to za njega ili nije. Ne bih rekla da je to preteško, da se od toga bježi, ima to svojih dobrih strana. Dobro je što sam odlučuješ o svojoj sudbini, donosiš odluke u dogovoru sa svojom obitelji, sa zaposlenicima. Mi smo mala firma, komuniciramo neformalno, uvijek porazgovaramo s kolegama kad treba donijeti neku odluku. Imamo potpuno povjerenje u svoje zaposlenike. Mnogi su dugo s nama, neki i duže od 20 godina. Kad si poduzetnik imaš osjećaj da upravljaš svojom sudbinom, a ne da to netko drugi određuje, rekla je za poslovniFM Tanja Šalinović, direktorica tvrtke TAHO ST d. o. o.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili pruzmite za kasnije slušanje.

TAHO ST obiteljska je tvrtka koja se bavi ugradnjom, ispitivanjem i servisom tahografa, prodajom i servisom vatrogasnih aparata i taksimetara, te vođenjem evidencije radnog vremena mobilnih radnika. Ima 14 zaposlenih od kojih je nekoliko njih u firmi od samih početaka. Tvrtku je osnovao Tanjin otac, prof. Tomislav Buljubašić 1989. godine, zajedno s bratom i još dvojicom radnika, kao obrt za ispitivanje i popravka tahografa. Obrt je 1994. prerastao u tvrtku, a 2001. godine u posao se uključila i Tanja, ekonomistica s diplomom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koja je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Splitu na temu poduzetničke aktivnosti žena u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina Tanja i njezin brat Mislav su se nakon povratka iz Zagreba pridružili obiteljskom poduzeću, pa su otada oboje članovi Uprave.

Nakon gotovo 20 godina iskustva u poduzetništvu Tanja Šalinović u razgovoru s Ljubicom Vuko, urednicom i voditeljicom emisije Poslovna žena, ističe da je u poduzetništvu nužno stalno učiti, pratiti razvoj tehnologije koja se sve brže mijenja, ulagati u nove uređaje i opremu te osiguravati stalnu edukaciju zaposlenicima, jednom riječju – ulagati u ljude i opremu. I ona sama u sklopu svog posla po potrebi vozačima drži seminare o zakonskim odredbama o evidenciji njihova radnog vremena i korištenju tahografa.

Iako posluje u djelatnosti koju se smatra muškim biznisom, s obzirom na to da su prijevoznici mahom muškarci, Tanja Šalinović kaže kako je firma dugo na tržištu i razvili su korektne odnose s poslovnim partnerima, kako dobavljačima tako i kupcima i korisnicima svojih usluga. Nikakvih loših iskustava nema. Ipak s nekoliko žena, među svim muškarcima s kojima kontaktira u ovoj branši, poslovni odnos brže postaje ležerniji i prijateljski.

Reći će i kako ne smatra da bi žene u poslovnom svijetu morale učiniti više da bi uspjele, ali u tradicionalnom smislu im je više toga na leđima. Koliko god se mora davati u poslu da bi bila uspješna jednako kao i muškarac, ženu još čeka posao kući vezan za djecu i obitelj.

Na pitanje koji su ključni problemi žena u poduzetništvu, odgovara kako su ti problemi jednaki svim poduzetnicima, bez obzira na spol, a to su nelikvidnost i šuma propisa o kojima se dosta govori, ali bi više trebalo učiniti da se poslovanje pojednostavni, pogotovo malim poduzetnicima kojima je teško sve pratiti.

„Kako su djelatnosti servisa tahografa i servisa vatrogasnih aparata propisane posebnim zakonima, potrebno je pratiti izmjene zakonskih propisa. Od kada smo u Europskoj uniji, uz domaće zakone i pravilnike, pratimo i usklađujemo se i s europskim uredbama“, kaže Tanja Šalinović, te ističe kako smatra da je dobro da se žene umrežavaju i podupiru jedna drugu, da jedna drugoj „drže leđa “. Muškarci imaju više vremena za druženja i razmjenu informacija, žene su svjesne da im nedostaje međusobna podrška, a to se mijenja angažmanom u udrugama poslovnih žena i poduzetnica kroz koje se razmjenjuju ideje, informacije i iskustva.

Korona-kriza pogodila je i ovu djelatnost. Kad su prijevoznici stali, to se odrazilo i na njih. Puno su im značile Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta. Unatoč svemu, Tanja Šalinović pozitivno gleda na budućnost, kako ističe uvijek je neka borba, ali očekuje da će se sve normalizirati. TAHO ST nikada nije bio u blokadi, sve obveze prema radnicima, državi i dobavljačima uredno servisira što njegova direktorica smatra velikim uspjehom i nada se da će tako nastaviti i ubuduće.

Objavljeno 26. lipnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM