Iako sam obrtnica više od 20 godina, ne gledam sebe samo kao obrtnika, jer mi sve dolazi prirodno. U Dalmaciju sam došla s malo svile i kartom u jednom smjeru i znala sam da druge opcije za mene nema, energija je išla u tom smjeru da ostanem. Već sljedeće godine sam zapošljavala četvero ljudi u proizvodnji i trgovini. Ideja je bila spojiti modu i umjetnost u jedan projekt i sve se događalo u isto vrijeme kad se u Dalmaciji i Splitu počeo razvijati cruising turizam i moje svilene marame i šalovi postale su savršen, jedinstveni predmet kojega je lako za ponijeti. Ne lomi se, a dobar je spoj mode, umjetnosti i suvenira, s uporabnom funkcijom. Na tom sam putu ostala do danas, izrađujući predmete kao suvenire i kao mala nosiva umjetnička djela, istaknula je za PoslovniFM Blaženka Benkus, vlasnica obrta i brenda Benkus iz Splita.

I, da, slavni Marko Polo putovao je Putem svile u Kinu, a Blaženka je svoj je poduzetnički put svile započela u Varaždinu, a zadnjih se godina nastanila u Splitu. U ovotjednom Poslovnom điru na poslovnom radiju PoslovniFM, Benkus je urednici i voditeljici Ojdani Koharević ispričala i zašto je oduvijek željela živjeti u Splitu, poduzeništvu, novim idejama. Cjelovitu podcast emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Na upit kako je Varaždinka ‘zbrega’ stigla u Dalmaciju, Benkus odgovara kako je oduvijek željela živjeti u Splitu.

– Otkad imam sjećanje željela sam živjeti u Splitu, za mene nije postojala veća želja od toga. U Dalmaciju sam odlučila doseliti 2009.godine i birala sam za sebe najmanje dalmatinsko mjesto jer mi je trebalo mira, tišine, kako bi se našla sa samom sobom, odabrala sam Filip i Jakov. Međutim, nešto se u zadnji tren izokrenulo i završila sam u Primoštenu. Znala sam da je to jedan tranzicijski put do dana kad ću otići za Split, pa sam se u Primoštenu zadržala duže i u Splitu sam od 2016. godine gdje sam otvorila trgovinu ‘Put svile’ u Zadarskoj ulici.

Kako govori, ideja ima napretek, neke čak sanja po noći, pa ih ujutro trči odraditi u atelje.

– Većina mojih motiva ima svoju priču, imamo taj motiv lica, koji su nedefinirani jesu li muška ili ženska lica, ali ću vam kratko ispričati priču o tome. Godine 2015. sam bila na putovanju u Šri Lanki i tamo su u malom ateljeu živjeli gluhonijemi otac i sin, otac je slikao slike svoga sina sa željom da od zarade pošalje sina na školovanje u Ameriku. Mene je ta priča doista dirnula i ganula i tad sam kupila slika koliko sam ih mogla ponijeti. Kad sam se vratila u Split nastavila sam slikati lica tog dječaka s potpisom Benkus, priča Blaženka Benkus, te dodaje:

– Vjerujem u to da ako se u nešto ulaže sa strašću da je to predodređeno za uspjeh. U nijednom projektu nisam bila vođena zaradom, već sam ostala ustrajna dati sve od sebe, najviše što mogu. I Split i Dalmacija su mi inspiracija, na jednom od šalova sam ispisala stihove Oliverove pjesme…., sjetno i istodobno rezolutno će Benkus.

Središte Splita zadnjih je godina pusto tijekom zime, a Benkus obrt jedan je od rijetkih u staroj gradskoj jezgri.

– Događaju se neke promjene u gradu, nije na meni da sudim što te promjene donose. Nastojim biti optimist i vjerujem da sve ide u dobrom smjeru. Mi obrtnici koji nastojimo egzistirati u praznom gradu doslovno živimo dan u dan čekajući proljeće i prve turiste. Žao mi je jer Split ima potencijala da cijelu godinu živi i radi, jer je Split grad u kojem bi se trebale organizirati lude noći, ludi dani i zato ga volimo, reći će Benkus.

Dodaje kako je puno obrtnika iz njezine i slične djelatnosti odustalo proteklih godina.

– Što se tiče proizvođača hrvatskih proizvoda, rukotvorina, ostalo nas je samo par u središtu grada. Teško je pozivati nekoga jer tu su preskupi najmovi, voljela bih da ne moram gledati prazne prostore i papire zalijepljene na staklima, no ne usudim se nikoga pozivati, iskreno kaže Benkus.

Unatoč teškoj situaciji za poduzetništvo, svoj brend proširila je i posebnom kolekcijom ‘Silk & Stone‘, spajajući dijamante, kažu ženine najbolje prijatelje, i svilu.

– To je moj krucijalni projekt u kojem sam željela spojiti dva izvanvremenska medija – svilu i dragi kamen. Imamo baršunastu crnu kutiju i u njoj zelenu maramu i naušnice smaragd, crvenu maramu i naušnice od rubina i plavu maramu i safir ….sa sloganom ‘We love to believe in love.’   

Za sada, naglašava, nije tražila mikropoduzetničke kredite, no ostavlja mogućnost jer bi uz takvu podršku mogla stvoriti neki novi projekt na svili brenda Benkus iz Splita.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 24. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.