Formula uspjeha je ne misliti na uspjeh, voljeti svoj posao, raditi ga najbolje što znaš. Imam 69 godina i još uvijek učim, trudim se biti bolji od drugih, biti korektan sa svojim ljudima, jer samo tim može stvoriti rezultat, izjavio je u razgovoru za PoslovniFM Berislav Borovina, vlasnik tvrtke Spegra iz Splita.

Kad je pokrenuo posao na samom krahu 80-ih godina, bila su to teška vremena i za Hrvatsku.

– Puno se toga promijenilo, kvalitativno i kvantitativno u djelatnosti. Tada je Split imao 5-6 velikih, moćnih građevinskih firmi, svaka je imala 1500 do 2000 zaposlenih, a one su odumirale jedna za drugom. Što se tiče građevinarstva žao mi je jer je taj sektor bio naš izvozni proizvod, dosta se radilo sa zemljama ‘trećeg’ svijeta, ne znam je li građevinarstvo bilo jako kao brodogradnja, no naše građevinarstvo je vrijedno i ne zaostaje ni za čim u svijetu. To smo i pokazali izgradnjom autocesta, to su bili svjetski rekordi, a i Pelješki most bi pripisao hrvatskom inženjerstvu, kazao je Borovina gostujući u podcastu Poslovni đir, kojeg uređuje i vodi Ojdana Koharević.

– Vjerujem da se ipak građevinarstvo uspjelo održati. Imamo briljantnu prošlost, korektnu sadašnjost, nemam razloga ne vjerovati i u budućnost. Naši fakulteti obrazuju kadar koji je u stanju primijeniti i koristiti najsuvremenije metode. Postoji jedna uzrečica ‘kad građevinarstvo zakašlje, država ima upalu pluća’, mi smo prvi koji izlazimo iz kriza i prvi koji ulazimo, otvoreno će Borovina. Cjelovit, vrlo informativan, autentičan i inspirativan razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Na uredničin upit, prisjetio se upravo krize i recesije u koju je graditeljstvo i cijelo gospodarstvo ušlo 2008.

– To što se tih godina događalo u građevinarstvu, ni u najgorim snovima nisam mogao zamisliti. Tada je hrvatsko građevinarstvo uništeno kao što požar uništi šumu. Nakon toga ostane crnilo i tu i tamo neka biljčica. Mi smo uz teške muke preživjeli. U to vrijeme nestajale su velike tvrtke poput Konstruktora, Hidroelektre, Viadukta, perjanice hrvatskog građevinarstva. Zapošljavale su po nekoliko tisuća ljudi. Ne ponovilo se!, prisjeća se Borovina.

Tvrtka Spegra je iz Splita, a počašćeni su što su upravo oni dobili posao obnove tornjeva zagrebačke katedrale. Na pitanje urednice i voditeljice kakav je to osjećaj, Borovina kaže:

– Prvo velika obaveza, drugo ponos, treće oprez i smirenost. Sjećam se tog ožujka kad je bio potres u Zagrebu, moj sin je mladenački, srčano, čak i bez moga znanja alarmirao naših 20 radnika kojima je bila nedjelja dan odmora i mi smo već nakon sat vremena bili na ulicama Zagreba i s Hrvatskom vojskom bili na najsloženijim dijelovima gdje su zgrade prijetile, te je moglo biti još žrtava, govori Borovina.

Kroz taj period radili su u Zagrebu, Sisku, Petrinji, angažirani su na uklanjanju šteta od potresa. Završili su i obnovu Franjevačkog samostana na Kaptolu, koji on kao čovjek posebno nosi u srcu.

– Rad na Katedrali je kruna našeg postojanja, ja je kao dijete pamtim u skelama i konačno kad su skinute skele tko je mislio da će se to dogoditi. Sad radimo na skidanju, skinuli smo sve ono labavo što je bilo na tornjevima, a morali smo skinuti i dvostruko više od planiranog, kaže Borovina.

– Stabilizirali su svodove i sada je crkva stabilizirana, što je posebno važno da bi se mogli obavljati obredi. Uskoro bi Katedrala mogla biti otvorena i za javnost, procjenjuje. A što se tiče radova na sjevernom i južnom tornju, radovi će, kaže, potrajati.

Kad se govori o obnovi nakon potresa, stalno se provlači pitanje je li moglo bolje, a Borovina je na to uzvratio odgovorom:

– Moglo je i gore. Kad je bio prvi potres u Zagrebu konzultirali su me mnogi, među njima ministar Štromar, i ja ne znam da je bilo gdje u svijetu država reagirala na humaniji način. Osim stručnih, ta pomoć ima i druge povezanosti jer vi javnim novcem obnavljate nečiju privatnu imovinu, a što je s kućom do njegove koja nije stradala? – pita se Borovina.

 Na kraju je progovorio o stalnom problemu hrvatskog poduzetništva koji nije mimoišao ni građevinski sektor – nedostatku radne snage.

– Radnici su danas gazde, radnike treba platiti koliko oni traže. Uz sve to radne snage nema. Dovoditi ljude koji nisu s ovih prostora je nužnost i svi oni u građevinskom sektoru voljeli bi se vratiti u ona vremena kad smo sve radili s domaćom radnom snagom, kaže Borovina.

Na samom kraju posebno je ponosan na monografiju u čast 35 godina tvrtke pod naslovom ‘Sanacije i ojačanja zidanih građevina’, koja je nedavno promovirana u Zagrebu, a potom i u Splitu.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 28. lipnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.