Split bi do kraja lipnja trebao dobiti moderan centar za obrazovanje nadarenih učenika pri Centru za izvrsnost Splitsko-dalmatinske županije, otkrio je u ekskluzivnom razgovoru za Poslovni FM Ivica Zelić, ravnatelj Centra za izvrsnost Splitsko dalmatinske županije.

U Poslovnom điru, kojega uređuje i vodi Ojdana Koharević,  Zelić je najavio kako je riječ o prostoru u gradskom predjelu Split 3.

– Trenutno smo u fazi uređenja prostora, sjedišta samog Centra u Ulici Ruđera Boškovića 18 i 20. Upravo smo u fazi projektiranja i praktički to će biti dom i lokacija gdje i takvu podršku možemo pružati. Kroz aktivnosti projekta Jadranski regionalni znanstveni centar uredit će se 485 četvornih metara, izgradit će se i uspostaviti 4 laboratorija – VR Lab, Robolab, Tesla lab 1 i 2, gdje će biti na jednom mjestu biti povezana i robotika, virtualna stvarnost te sve što je povezano s programiranjem. Nadamo se da će do kraja lipnja Centar otvoriti svoja vrata, najavio je Zelić. Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Centar izvrsnosti osnovala je Splitsko dalmatinska županija, s ciljem doprinosa uspostave sustava podrške visokomotiviranim i darovitim učenicima u Hrvatskoj, željom za izgradnjom i nacionalnog modela. A sve je pak počelo 2016. godine od ideje Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, te Ilije Krišto iz istog odjela, a iz želje i potrebe da se promijeni fokus nastave stalno problema, na pozitivne stvari.

– Obrazovni sustav je postavljen za prosječnost, ali s druge strane imate one koji su na sva pitanja znala sve odgovore. Ako se u njih ne ulaže, takva djeca gube motivaciju, znanstvena istraživanja govore da od 10 učenika, 9 ne ostvare svoje ciljeve, pojašnjava Zelić. Godišnje, kaže, provedu testiranja u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz matematike, informatike, novih tehnologija i prirodoslovlja, tu imamo 537 učenika i 140 mentora radi se kroz 12 subota, a sve završava Projektnim danom. Zelić se ponosi i brojem osvojenih odličja na državnim i međunarodnim natjecanjima kojih je 2016. bilo 37, a lani 87.

Postoje i programi koji se provode u školama, oni su u ovoj godini nadograđeni, tu su, primjerice, program ‘Čuvari baštine’, ‘Dalmatinski suvenir’, program Multimedije i jezika te zanimljiv program Mother Earth u suradnji s državom Izrael.

– Više od 2 tisuće djece prošlo je kroz Centar izvrsnosti, mahom su to djeca koja upisuju studijske programe povezane sa znanošću, pri čemu im je Centar podrška, ali ih prati i nakon formalnog odlaska iz Centra. I jedna istinita priča najbolje ilustrira tu suradnju. Na sastanku je bio kolega na 3. godini FESB-a u Splitu, sudjeluje na projektu informatike, a bio je naš polaznik. Uz to, imamo i dečka koji je u 4.razredu MIOC-a došao je s idejom da bi napravio svoj startup, no po hrvatskom zakonu može biti vlasnik, a ne može biti direktor. Ponudili smo mu suradnju s kolegom koji može biti direktor i njih dvojica su ostvarili milijunski promet. Danas je to tvrtka sa 6 zaposlenih i bave se produkcijom, marketingom, mislim da ih čeka svijetla budućnost, procjenjuje Zelić. To je, naglašava, primjer kako se od izvrsnog učenika u Centru izvrsnosti može postati izvrstan poduzetnik.

Osim poduzetništva, Centar izvrsnosti se bavi širokim spektrom tema od matematike, fizike, sve do prirodnih znanosti, to je i putokaz starijima kako treba raditi.

Djecu želimo naučiti da je njihovo znanje i vještine ono što će ih održati u životu,a  veliku podršku Centru pružaju nastavnici i mentori kao i roditelji, istaknuo je na kraju razgovora za PoslovniFM Ivica Zelić.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 10. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.