Autor: PoslovniFM Redakcija Foto: MiD usluge

Nekima, čini se, prezime stvarno dobro pristaje. Među njima je svakako 37-godišnji Damir Nauković koji je, iako je po struci ekonomist, prije deset godina pokrenuo obrt MiD usluge u Zagrebu, a koji, ustvrdit će, trenutno nema konkurencije u cijeloj Hrvatskoj. Pritom je spretni Damir sve naučio raditi sam, a posao nije lak.

Radi se, naime, o izgradnji i montaži specijaliziranih, personaliziranih štandova za velike kompanije koje se onda na njima predstavljaju prilikom velikih tuzemnih, pa i međunarodnih sajmova i kongresa.

Do svega je došlo sasvim slučajno. Damir je rođen u Hrvatskoj Dubici u radničkoj obitelji, a otac bravar uvijek je sve radio po kući.

– Sami smo zidali, žbukali, popravljali. Uvijek je imao neki alat u rukama, a tako sam se i ja, malo po malo, od njega učio neke stvari. Nakon završene škole, odlučio sam preseliti u Zagreb i kupio stan, zbog čega sam završio u besparici. Radio sam, ali novca nikad dovoljno, a stanu je trebala nova kuhinja. Skupo je to, treba platiti radnika, a teško ga je i naći, pa sam odlučio napraviti kuhinju sam. Prijatelja koji se razumije u te stvari samo sam priupitao par detalja, a eto, i nakon toliko godina, kuhinja i dalje besprijekorno radi – smije se svom prvom ozbiljnijem stolarskom i majstorskom pothvatu Damir.

Taj mu je prvi uspjeh dao vjetar u leđa. Shvatio je da u Hrvatskoj nema fleksibilnih poduzetnika koje se brinu montažom, održavanjem i dostavom kongresnih štandova, pa je 2012. osnovao obrt, no u „hladnom pogonu” bio je sve do proljeća 2013. kada mu se javila velika farmaceutska kompanija. Naručili su od njega montažu štanda, a on je to spremno odradio. Malo po malo, klijenti su se prikupljali, a neumorni Damir radio je paralelno dva posla – onaj u struci, te u slobodno vrijeme u radionici. Zbog prirode posla bio mu je potreban kombi, a da ne bi stajao prazan, počeo je surađivati s dostavljačkom kompanijom te je u nekom trenutku imao toliko posla da je njegov obrt zapošljavao čak osmero ljudi. No, to se, iskreno će, pokazalo pogrešnom odlukom.

– Dobit je izuzetno mala. Samo amortizacija kombija i plaće radnika odnesu sve što zaradiš, a ne daj Bože ozbiljnijeg kvara. Uostalom, pomalo je rastao i biznis sa štandovima, te sam odlučio prelomiti i prijeći isključivo na tu djelatnost – kazuje nam vlasnik obrta MiD usluge.

Nisu to bilo kakvi štandovi. Rade se od drveta, plastike, pleksiglasa, željeza, stakla, ove je godine po prvi puta samostalno napravio i aluminijski štand, oprema ih LED rasvjetom, trakicama, lampicama, postavlja tepihe, stolice, televizore… Sve to – a valja ponoviti – naučio je sam samcat.

– Jedino što nikad nisam naučio modelirati. Mogu bez problema nacrtati štand kemijskom olovkom, ali onda angažiram vanjske suradnike koji rade trodimenzionalne modele na računalu. Tako je sa svime što ne znam, angažiram nekoga da mi pomogne – objašnjava u nadi da će netko od njegove djece koje ima sa „radnom kolegicom”, odnosno suprugom Kristinom, nastaviti biznis.

– Pokušat ću barem jedno, ili Lunu, koja danas ima četiri i pol godine, ili dvoipolgodišnjeg Lukasa, usmjeravati prema dizajnu. Jer, treba nam dizajner, sve ostalo znam sam raditi. Supruga je druga zaposlenica u obrtu i ona pomaže oko administracije te brine o našoj djeci – govori nadajući se da će podmladak imati volje za rad vlastitim rukama.

Posla nikada ne nedostaje, kaže, pa danas ima redovitih tridesetak klijenata. Njegovi štandovi vidjeli su svijeta, gostovali su na sajmovima u Hrvatskoj, ali i Francuskoj, Njemačkoj, Češkoj, Austriji, BiH, Crnoj Gori, Sloveniji… Najviše ga angažiraju farmaceutske tvrtke.

– To je zapravo donekle sezonski posao, kada su kongresi u tijeku. Radi se od ožujka do lipnja, pa onda od kraja turističke do početka sezone skijanja. Nešto sam malo surađivao i s nautičkim tvrtkama na njihovim sajmovima, ali farmacija mi je prioritet. Vidim da je to tržište koje sigurno neće padati – otkriva dodajući da mu je u planu kupiti i jednu tvrtku koja se bavi iznajmljivanjem štandova te tako postati najveći u branši.

No, najbolje se uvijek osjeća u radionici i to pogotovo noću.

– Tamo je lijepo toplo, mirno, radim, a telefon ne zvoni svako malo. Uostalom, devedeset posto štandova tako i je nastalo, u gluho doba noći dok svi spavaju – kaže.

Pojašnjava kako nekim stalnim klijentima štandove koje je sam montirao naprosto skladišti te montira, održava, popravlja i dostavlja po potrebi, a nekada dođe i zahtjev da se štand radi „od nule”.

– Ljudi se katkad javljaju s nerealnim rokovima i takve zahtjeve moram odbiti. Da bi se od početka, od skice, dizajna, pa do izrade dijelova i montaže došlo do krajnjeg proizvoda, potrebno je najmanje četrdesetak dana. Nisam megaloman i ne želim si priuštiti previše stresa, dovoljno mi je raditi onoliko koliko mogu – kaže nam Damir Nauković.

Objavljeno 6. veljače 2023. u sklopu projekta Iz ZG obrtničke radionice. Sva prava pridržana PoslovniFM.