Samoposlužna skladišta – spremišta ili self storage predstavljaju mogućnost pohrane stvari koje imate na nekoj drugoj lokaciji koja nije vaš stan, kuća ili ured. Riječ je o poslovnom modelu raširenom u brojnim državama, koji je napokon kao prvi hrvatski self-storage, iznajmljivanje skladišnih prostora i za fizičke i pravne osobe krenula i u Hrvatskoj, u Zagrebu, na Žitnjaku, istaknuo je za PoslovniFM Željko Gobac, manager projekta i tvrtke CityDepot, koju je pokrenula skupina hrvatskih poduzetnika.

– Prednosti ovakvog načina skladištenja su brojne, prvo da oslobodite prostor u stanu ili poslovnom prostoru. Na određenoj lokaciji nalazi se više spremišta gdje dobijete jedno svoje spremište gdje možete odlagati višak stvari, sezonsku robu, stvari iz ureda ili arhivu. Uglavnom, sve što vam smeta, nastavlja uz smiješak Gobac.

– Spremišta su izvrsna za pohranu velikih količina sezonskih stvari ili raznih zbirki, za pohranu alata. Pogodna su za obrtnike, majstore, za pohranu uredskog materijala ili viška zaliha. Za one koje su npr. usred preuređenja prostora ili, pak, selidbe, i na kratak rok, privatnim i poslovnim korisnicima. Zapravo svima kojima treba, kazao je. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Upitan o veličini skladišta, Gobac odgovara kako su u ponudi dvije veličine – zapremine 17 prostornih meta (dimenzija 3×2,4 m, visine 2,4 m) odnosno dvostruko veće 34 prostorna metra zapremine (6 x 2,4 m, visine 2,4 m).

– Najkraći period za unajmljivanje je mjesec dana, a najduže je, naravno, neograničeno. Kod nas se ne može dogoditi da ako iznajmite da vas netko izbaci. Zapravo kod nas možete trajno unajmiti skladišni prostor.

Na upit što se sve smije, a što ne smije pohraniti, Gobac kaže kako je lakše odgovoriti što se ne smije.

-Prije svega ne smije se skladištiti ništa kvarljivo, ilegalno kao i ništa zapaljivo. Osim toga tu se ne bi smjele odvijati djelatnosti – nije predviđeno da netko u skladištu ima obrt ili radnju, pojasnio je.

– Naplata je na mjesečnoj bazi, a na upitan za cijelu proceduru, Gobac ističe kako se prilikom dolaska na lokaciju potpiše ugovor i zatim dobije šifra/svojevrstan pin za polje.  Naime, u polju je više skladišta, a korisnik pristupa samo svom skladištu i ima jedini svoj lokot i samo on može ući unutra. Lokot na skladište klijenti stavljaju svoj i samo oni imaju ključ. Mi nemamo uvid u to što oni skladište, samo objasnimo što se ne smije skladištiti. U ugovoru se, naravno, dobiju opći uvjeti. Od trenutka kada se preuzme skladište teče mjesečni najam.

– Lokacija skladišta je blizu zelene tržnice, Slavonska avenija 68b/1. Lokacija je pristupačna za kamione i drive in način, autom i kamionom može se doći pred svoje skladište i istovariti stvari tako da se ne mora ništa daleko nositi i nakon istovara i skladištenja jednostavno se zaključa skladište i to je to.

– Skladišta smo zapravo tek otvorili, a već smo popunili 20% kapaciteta, što potvrđuje kako postoji velika potreba za skladišnim prostorom,  kaže Željko Gobac. Primjerice, jedan je gospodin došao čak iz Splita u Zagreb kako bi pohranio stvari i vratio se za Split, jer mi smo trenutno jedini u Hrvatskoj koji nudimo uslugu ovog tipa.

 Također, imamo dosta upita za transport- selidbe, no uslugu toga tipa nemamo i onda preporučimo nekog od naših partnera. Uskoro ćemo u ponudi imati sve potrepštine za pakiranje i selidbe kao što su kutije, selotejp, trake, lokote,  moći će se od nas iznajmiti i police za spremišta. Nudimo, dakle, i radnu snagu za selidbu, za što će biti zaduženi i partneri.

– Svako spremište je osigurano u iznosu od 15 tisuća kuna, imovina klijenata je tako osigurana od krađe ili oštećenja u slučaju požara, poplave i sl. To sve ulazi u cijenu koju klijent plaća kroz redovnu najamninu, pojasnio je Gobac.

Što će se, pak, dogoditi sa skladištem za kojeg klijent prestane plaćati najamninu, prije svega se nadam da toga neće biti. Mi te stvari onda možemo jedino premjestiti na neko drugo mjesto i isprazniti dotično skladište. No, kod nas po zakonu nisu dopuštene dražbe kao u SAD-i kao što gledamo u poznatoj TV seriji „Skladišni ratovi”. Nadamo se, dakle, da toga neće biti, no ako ipak bude takvih slučajeva slijedi redovna sudska procedura.

– Sama serija „Skladišni ratovi” stvorila je svijest o potrebi za takvim vidom skladištenja, i da, potaknula je i nas i uspjeli smo realizirati projekt.  Inače na tom području prva je Amerika pa Engleska, i evo, sada je najam skladišta stigao i kod nas, ocijenio je Gobac.

– Što se, pak, tiče oglašavanja ponude, izradili smo web stranicu i sad krećemo s konkretnijim PR-om i oglašavanjem.

– U svakom slučaju podjednako računamo i na privatne i na poslovne korisnike, no zasad, po istraživanjima koje smo proveli, trebalo bi ipak biti više poslovnih korisnika, tvrdi Gobac. No, trenutačno smo s ovim projektom prvi u Hrvatskoj te shodno tome nemamo konkurenciju.

– Cijelo polje na Žitanjaku iznosi 3 tisuće kvadrata i tu je 100 jedinica za najam. Dostupnost skladištu je 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, sve je na suhom i sigurnom mjestu, imovina osigurana, a prisup skladištu jednostavan autom ili kamionom, u svakom trenutku. Za zaštitu imamo alarmni sustav, šifre za ulazak, rasvjetu i sve je pokriveno kamerama. U slučaju paljenja alarma zove se zaštitarska služba, navodi.

– Naravno, postoji mogućnost da kao u već spomenutoj seriji ljudi drže neku veću vrijednost u skladištima i mi u tom slučaju, kao što sam već rekao, pokrivamo s 15 tisuća kuna njihovu imovinu u slučaju krađe ili oštećenja. No, istaknuo bih da preko nas se može dogovoriti da se premija osiguranja poveća ako neko odmah kaže da ima u skladištu vrijednost koja premašuje 15 tisuća kuna.

– Glede planova, uz prvu skladišnu lokaciju na Žitnjaku, cilj nam je imati jednu lokaciju na istoku grada, jednu na zapadu te jednu u Novom Zagrebu te nešto u centru. Zamisao je da poslujemo na više gradskih lokacija kako bi klijentima bilo što praktičnije.  Širit ćemo se i u druge gradove diljem Hrvatske, zaključio je razgovor za PoslovniFM Željko Gobac. Uputio je sve zainteresirane da za sva dodatna pitanja i informacije popune predviđeni obrazac na stranici www.citydepot.hr.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 8. srpnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM