Hrvatska je dobila novi platni sustav, NKSInst, koji omogućuje izvršenje instant platnih transakcija u kunama, a prijenos novčanih sredstava obavlja se u samo nekoliko sekundi, tako da su ona zapravo trenutno dostupna primatelju plaćanja. Prvog dana primjene, 29. listopada, obavljeno je oko 800 transakcija, što je, s obzirom na to da je sustav nov – izvrstan rezultat, istaknula je za poslovniFM Gordana Soldo, savjetnica uprave Financijske agencije Fina.

– Fina je vlasnik i upravitelj novog platnog sustava. Novi način plaćanja omogućuje da od trenutka kada je iniciran nalog do trenutka kada su sredstva na računu prođe maksimalno 10 sekundi i stranka će u tom kratkom vremenu moći raspolagati sa sredstvima na računu.

Iznos pojedine instant platne transakcije određen je na najviše 100.000 kuna. Novi platni sustav baziran je na Europskoj platnoj shemi, znači bankovna zajednica usuglasila se oko Hrvatske NKSInst platne sheme koja je bazirana na pravilima i standardima Europske platne sheme, a to će Hrvatskoj u budućnosti omogućiti puno jednostavniji prelazak na euro, pojašnjava Soldo u razgovoru s urednikom Borisom Živkovićem.

NKSInst je u potpunosti hrvatski proizvod, razvijen u Fini i u suradnji s domaćim IT tvrtkama

Sustav radi na kanalima kojima je banka omogućila dostupnost te usluge, većinom su to mobilno i internetsko bankarstvo, a omogućeno je da klijent transakaciju može obaviti i u nekim poslovnicama banaka. Postupak je vrlo jednostavan. Nakon ulaska u mobilno bankarstvo svoje banke inicirate nalog kao i dosad, ali prednost je to što je taj nalog na računu primatelja u spomenutom ekspresnom roku, a postupak je dostupan 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Klijenti tako više ne moraju čekati. Naime, dosad, ako su inicirali nalog u petak u 19.00 sati starim sustavom, čekali su do ponedjeljka ujutro da bi se nalog proveo i da bi primatelj plaćanja mogao tim sredstvima raspolagati. Danas, s novim sustavom, ta je priča završena, instant brzim plaćanjem inicira se nalog u 19.00 sati u petak navečer, a već nekoliko sekundi nakon toga sredstva su na računu.

NKSInst je u potpunosti hrvatski proizvod, na što smo jako ponosni. S obzirom na to da je u pitanju zahtjevan tehničko-tehnološki proces implementacije, često su se kupovala inozemna rješenja. Mi smo u Fini uspjeli s domaćim IT tvrtkama izgraditi u potpunosti hrvatski proizvod, naša je i IT struktura i sistemska konfiguracija te sistemska arhitektura. Aplikativno rješenje također smo gradili u suradnji s domaćim IT tvrtkama, reći će Soldo.

Na upit, Soldo odgovara kako je NKSInst platni sustav potpunosti usklađen s pravilima europske SCTInst platne sheme te nacionalne HRK SCTInst platne sheme za instant plaćanja. HRK SCTInst platna shema bazira se na SEPA kreditnom transferu, što smo i dosad već imali u Hrvatskoj, riječ je dakle o već postojećem standardu za kreditne transfere. HRK SCTInst proširen je prema smjernicama Europske platne instant sheme i u potpunosti je usklađen s njom, naravno, samo s nacionalnim specifičnostima kao što je npr. poziv na broj unutar našeg naloga koji je specifičan, bilo za Hrvatsku, bilo za neku drugu zemlju. U trenutku kada Hrvatska bude prelazila s kune na euro mi ćemo vrlo lako moći napraviti taj prelazak, upravo zato što smo već sada u standardu europske platne sheme.

Banke su sudionici NKS platnog sustava, a Fina im je novom uslugom pružila infrastrukturu. Korisnik usluge mora biti klijent jedne od banaka koje su uslugu počele primjenjivati, i koristiti jednu od platformi koje pružaju tu uslugu. Banka, dakle, mora biti sudionik Instant platnog sustava isto kao što je dosad bila sudionik „starog“ NKS platnog sustava.

Kad govorimo o benefitima nove usluge, valja istaknuti da je za platitelja benefit to što u svakom trenutku na bilo koji način unutar tri spomenuta kanala može inicirati i obaviti svoje plaćanje. Za primatelja je, pak, benefit to što su mu sredstva trenutno na računu i puno brže može upravljati svojom likvidnošću, te ima puno veći flow novca i može na taj način prilagoditi svoje proizvode i usluge.

Zasad su tri banke sudionici ovog platnog sustava – Hrvatska poštanska banka, PBZ i Partner banka, i one su omogućile i fizičkim i pravnim osobama da mogu biti sudionici sustava. Sustav omogućuje puno bolje upravljanje likvidnošću, puno bolji flow novca unutar tvrtki i ne samo da će to biti benefit nego će moći puno brže upravljati svojom likvidnošću, što će tvrtkama omogućiti bržu prilagodbu njihovih proizvoda jer će kupac do njih doći puno brže. Također, smanjit će troškove gotovine jer instant plaćanje zapravo je jedina prava zamjena za gotovinu i troškovno će to biti puno isplativije. Primjerice, trgovac više neće imati manipulativnih troškova oko gotovine nego će jednostavno, ako se prilagode aplikativna rješenja, naloge provoditi Instantom i novci će biti odmah na računu i puno bolje moći će upravljati svojom likvidnošću.

Sustav je pokrenut 29. listopada i prva iskustva su stvarno sjajna, rezultati su odlični, ali još uvijek moramo imati u vidu da su to samo tri banke i da se još uvijek korisnici uče na tu opciju da mogu plaćati Instantom. Sjajno je to da, iako shema dopušta do maksimalno deset sekundi, uspijevamo s našim sustavom provesti nalog za samo dvije sekunde. Znači, od trenutka u kojem je iniciran do trenutka kada je na računu primatelja plaćanja proći će samo dvije sekunde, a to je stvarno izuzetno ostvarenje, istaknula je Gordana Soldo. Fina trenutačno još nema potpune podatke koliko je do sada transakcija obavljeno, ali je dogovorena objava statistike nakon četiri tjedna korištenja novog sustava.

– Interes za sustavom je jako velik, no to ovisi o internom razvoju i internim planovima razvoja i investiranja samih banaka. HNB potiče i motivira, to se moglo vidjeti i u njihovom priopćenju u kojem ističu kako očekuje da će kroz sljedeću godinu većina banaka pristupiti Instant platnom sustavu. Mogu još jednom potvrditi da je njihov interes velik i nadam se da ćemo u prvoj polovici sljedeće godine, a najkasnije do kraja godine imati većinu banaka u istom platnom sustavu, što bi posljedično značilo da će veliki broj korisnika imati mogućnost sudjelovati u jednoj ovakvoj revoluciji plaćanja.

Fina, također, već neko vrijeme upravlja i platnim sustavima NKS i EuroNKS. NKS sustav je za plaćanje u kunama, a EuroNKS za plaćanje u eurima, no oni su limitirani, jer platni sustav funkcionira od 8.00 do 16.00 sati svakog radnog dana, ali je stabilan i funkcionira kao takav. I danas možete provoditi plaćanja putem njega, ali u odnosu na Instant plaćanja ima svoja ograničenja. Stoga se Soldo nada da će korisnici prepoznati upravo benefite Instanta.

Hrvatski poduzetnici već su prepoznali novu uslugu, jer putem nje brže mogu podmiriti svoje obaveze, mogu brže upravljati likvidnošću i njihova sredstva, ako su u ulozi primatelja plaćanja, imaju trenutno odobrenje računa i mogu isporučivati puno brže svoju uslugu.

U izradi su i rješenja za trgovce koja će omogućiti širu primjena Instanta ne samo između banaka nego i na trgovačkim mjestima i putem mrežne trgovine.

Mislim da smo ovime napravili veliku stvar, a u planu imamo izraditi isti takav sustav za eure, a kako bismo omogućili plaćanje u eurima izvan Hrvatske. Također, na zahtjev bankovne zajednice, radimo rješenja koja će se nasloniti na infrastrukturu Instanta, rješenja za trgovce koja će omogućiti širu primjena Instanta. Konkretno, primjenu ne samo između banaka nego i na trgovačkim mjestima i putem mrežne trgovine.

Hrvatski poduzetnici i obrtnici već su podosta digitalizirani i služe se modernom tehnologijom i to puno više nego što se to čini na prvi pogled. FINA ima cijeli set digitalnih proizvoda i prvi smo na tržištu pružali usluge povjerenja, mislim da nema poduzetnika u Hrvatskoj koji se ne koristi našim digitalnim certifikatom. Također, vidimo kroz digitalizaciju poslovanja hrvatskih poduzetnika da su digitalno osviješteni i potaknuti troškovnom komponentom i shvaćaju da digitalizacijom donose troškovnu uštedu te da mogu puno brže dolaziti do svojih roba i usluga i pružati bolje usluge korisnicima. Također, puno se brže naplaćuju i dolaze do svojih sredstava.

Situacija uzrokovana Covidom sve nas je stavila u „warp” pogon, tako da smo ono što je bilo u planovima za pet godina uspjeli napraviti u samo nekoliko mjeseci. FINA je hrvatskom gospodarstvu i državi ponudila usluge s portalom MJERE koji smo stvorili u rekordnom roku, kako bi kroz jedno centralizirano digitalno mjesto poduzetnici mogli predavati inicijalne zahtjeve za gospodarske mjere Vlade i kako bismo im omogućili u toj situaciji da ne moraju osobno predavati papire, što je bilo izuzetno važno. Napravili smo sustav u kojem smo ih digitalno identificirali i u koji smo, zapravo, sve one podatke koje su poduzetnici već predavali na nekim obrascima, npr. u poreznu upravu u HZMO ili HZZ, digitalno prikupili. Te smo podatke, agregirane u smislu Covid scora, sa svim njihovim ostalim podatcima iz zahtjeva proslijedili bankama na daljnje postupanje, tako da smo poduzetnicima olakšali proces inicijalnog zahtjeva.

Drugi naš servis s kojim smo isto skočili u warp pogon je online servis za predaju dokumentacije, kojim smo omogućili da u Covid krizi, za vrijeme lockdowna i bilo je nemoguće dolaziti u poslovnice, poduzetnici sve zahtjeve naših servisa koje prosljeđujemo državnim tijelima mogu predati online sa svojim digitalnim identitetom. Te dvije usluge u krizi su se pokazale ključnima i poduzetnici su ih prepoznali i stoga možemo reći da smo u tim trenucima možda utjecali na opće digitalne procese u državi koja se sama morala „presvičati” na taj novi model, zaključila je Gordana Soldo.

Objavljeno 6. studenoga 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM