Nakon vrlo teške godine, a i ova je tako počela, iznimno je važno govoriti o tome koliko su ženske vještine vodstva potrebne u kriznim  situacijama. Stari, tradicionalni način upravljanja doživio je svoj debakl.  Prethodne velike krize tražile su velike autoritarne lidere koji imaju sve odgovore, no danas nitko nema sve odgovore. Pobjeđuju oni koji stavljaju naglasak na ljudski faktor. U krizama razmišljati o ljudima kao razvojnim potencijalima, a ne samo kao alatima koji nam pomažu postizanje dobiti. Ženske vještine vodstva pritom su ključ prevladavanja krize, da iz nje izađemo bolji, pametniji i da daleko više osnažimo naše zaposlenike, tretiramo ih kao osobe koji imaju svoje želje, ambicije, različite životne uvjete i da nam jednostavno ne služe kao alati za postizanje ciljeva, istaknula je za poslovniFM Tanja Džido, poduzetnica, osnivačica web portala Shhhefica i organizatorica konferencije The Art of Feminine Leadership.

Razlika između ženskih i muških vještina startno je na dobrim međuljudskim odnosima, empatiji, razumijevanju i načinima kako druge ljude potaknuti na sudjelovanje, razvoj talenata koje posjeduju.  Teško je davati najbolje od sebe u situacijama krize, potreba ili pandemije. Vi kao lider(ica) u turbulentnim vremenima morate vratiti najprije dobar suradnički osjećaj ljudima, ocijenila je Džido u razgovoru s Lidijom Kiseljak, urednicom emisije Ritam posla.

Obrazovnom sustavu potrebne su velike promjene, jer nije prilagođen stvarnom svijetu. Svi mi smo educirani smo za zanimanja temeljena na ponavljanju starih znanja, a ne osmišljavanju nečeg novog. Zato je potrebna reforma kako bi stvarali nove generacije koje automatski pristupaju situacijama i donose neke nove vrijednosti, naglasila je Džido.

Kad smo bili djeca, učili su nas kako ćemo biti uspješniji kada se uklopimo u okvire, bolji ako smo odlični u svemu, a to je u stvari odgoj da budete prosječni. A trebalo bi na samom početku poticati razvoj jedinstvenih talenata, a i kasnije kada ste na radnom mjestu. I učiti odrastanjem na timski rad.

Na upit odgovara kako je veseli porast i sve veći broj mladih poduzetnika koji uzimaju život u svoje ruke, stvarajući radna mjesta. No, država još uvijek nije na onoj razini da nam da nama, poduzetnicima, daje vjetar u leđa,  olakšava put nego je i dalje tu jako puno administrativnih prepreka. Pandemija je ipak osigurala pomak naprijed jer se puno toga digitaliziralo ‘preko noći’, zorno pokazujući kako digitalizacija ipak moguća u Hrvatskoj te da se neke brojne papirologije koje su gotovo do jučer bile obavezne ipak mogu poslati mailom ili uploadati u sustav.  Što je i meni olakšalo, jer lani nisam bila u Hrvatskoj, a opet sam digitalno mogla sve obavljati i voditi poslovanje za druge, kaže Džido.

Moja je misija osnaživati druge ljude da budu najbolje verzije sebe

Prisjetivši se njezinih poduzetničkih početaka, Džido kaže kako se nije vidjela kao poduzetnica. U jednom sam trenutku prebrzo napredovala i tadašnji poslodavci naprosto nisu znali što bi sa mnom jer je poslovni svijet i radna mjesta ograničena. Tad sam odlučila krenuti svojim putem, na uzbudljivo putovanje, koje i dalje traje, reći će.

Moja je misija osnaživati druge ljude da budu najbolje verzije sebe. Iako sam pritom pristranija ženskoj strani, naglašava Džido pojasnivši da je to i zbog činjenice da su mnoge žene odgajane da ne budu ambiciozne i da ne idu za svojim željama. Zato portal koji sam pokrenula slavi žene koje su se odvažile biti svoje u svijetu koji možda ne dozvoljava izražavanje svih talenata.

Drugi segment mog djelovanja i moje najveće iskustvo je u digitalnom marketingu, tražeći  razlikovnu prednost klijenta za kojeg radim i naći mu jedinstvenu poziciju, nišu na tržištu i na taj način osigurati da njegov glas bude istinski autentičan i predstavlja ono što on jeste. Nije mi cilj dijeliti brze savjete, kako krenuti, zaraditi… to nije svrha digitalnog marketinga, nego iskoristit relativno povoljne kanale da izrazite svoj glas, da izrazite ono što jeste, osnažite svoju osobnost.

Moj savjet je mladima krenuti s onim što vole i stvoriti svoje tržište. Ima i onih koji su krenuli raditi što vole ali su obeshrabreni, pa im je potrebno osnažiti ih, posebno one koji su usamljeni, jer nisu iz poduzetničke obitelji, mišljenja je Tanja Džido.

Hrvatska vs inozemstvo

Osvrnula se i usporedila rad u Hrvatskoj i u inozemstvu. „Imala sam sreće osvojiti stipendiju američke Vlade, provela sam određeno vrijeme u Chicagu, a zadnju godinu dana radila u Londonu.  U Hrvatskoj, ali i općenito u cijeloj regiji, nedostaje veće suradnje i povezanosti, da se ne gledamo međusobno kao konkurencija nego shvatimo kako zajedno možemo postići daleko više. London je iznimno kompetitivno tržište, kada bih ga usporedila s Amerikom, rekla bih da je daleko strože i daleko zatvorenije tržište, gdje uspijevaju samo oni koji su jako dobro pripremljeni, nema mjesta za padobrance ili za testiranje. Morate biti jako odlučni, spremni, okretni jer tržište vas jako procjenjuje po ulaganju u vaša znanja, vještine i iznimno važne vještine prodaje. I tu smo slabi. Mi smo navikli prodavati kroz odnose, bez dugih kava, a kod njih su kave 15 -20 minuta na koje netko dolazi sa svojim preciznim prodajnim planom i vidi kako se vi u njega uklapate, a ako ne dođete s istim onda ste na neki način gubitnik tih pregovora. Ali kada se probijete, dosta vas ljudi više cijene i  dobivate određene benefite i dobra poznanstva i to se onda daleko brže širi.

Na trećem izdanju konferencije, koja se održava 25. ožujka online, krovna su tema vještine vodstva u vrijeme krize. Bit će prezentirano i  istraživanje o percepciji žena jugoistočne Europe te usporedba rezultata s globalnim istraživanjima, uz prijedlog preporuka kako stvoriti malo inkluzivniju poslovnu kulturu, stvarati bolje uvjete za razvoj dugoročno boljih međuljudskih odnosa i radne sredine. Jedan od panela bavi se i stvaranjem autentičnih lidera budućnosti, s iznimnim sugovornicima koji imaju što reći, najavila je na kraju razgovora za poslovniFM Tanja Džido.

Objavljeno 19. ožujka 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM