Inovacija u trgovini

Mi smo hvatači prilika

Poduzetnički pothvat koji je započeo kao obiteljski start-up Marija i Maje Žamboki, i koji je osvojio drugo mjesto na Euromonitorovu natječaju za New Concepts in Retailing 2017. u kategoriji Namirnice, baziran je na inovativnoj ideji. „Mi smo napravili neki novi, inovativan koncept prodaje u maloprodaji hrane baziran na prodaji stock, rock i lom robe, što je tržište prepoznalo“, istaknuo je u razgovoru za poslovniFM Mario Žamboki, vlasnik lanca Žabac Food Outleta. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

„Stoga nam je šok kad su nas nazvali i kazali da smo osvojili drugo mjesto bio još veći jer nismo uopće ni znali da su nas prijavili“, istaknuo je Žamboki u emisiji Ritam posla, u razgovoru s urednicom Deom Olup. Nije samo drugo mjesto bio šok, nego i činjenica da je ispred njih, među 80 zemalja i projekata koje je rangirao Euromonitor (globalna tvrtka za istraživanje tržišta), bio internetski gigant Alibaba.

Žamboki pojašnjava kako je riječ o ponudi robe proizašle iz hiperprodukcija tvornica, blago oštećenoj, te robi pred istekom roka trajanja. „Doći do ideje nije teško, ali provesti je u djelo ne mogu svi,“ istaknuo je Žamboki u razgovoru u kojem podsjeća da se trgovinom bavi 30 godina, da nije novajlija u tome, jer mu je to – ljubav. „Imao sam prije i koncept manjih dućana, zvali su se Žabac i u jednom dijelu sam prodavao stock robu koju sam dobivao jeftinije. Kad sam to zatvorio, poslije velike navale stranih lanaca, čitao sam jednog dana koliko se robe u Hrvatskoj baca. Oko 350 tisuća tona hrane godišnje! I tu mi se upalila lampica zašto ne bi napravili neki koncept da to uspijemo donekle spasiti i spriječiti daljnje bacanje i onečišćenje planeta“, pojasnio je Žamboki.

Smatra kako uspjehu njegovog koncepta nije samo pogodovala činjenica što se Hrvatska nalazi u blagoj recesiji, već i širenje svijesti da se kupovinom takve robe može itekako uštedjeti. Prije svega ističe da su obitelji s više djece najčešći kupci. Napominje kako nije riječ o osobama slabijeg imovinskog stanja, već, naprotiv, o osobama s izraženim društvenim odgovornim djelovanjem, kako bi spriječili bacanje hrane, daljnja zagađenja. To kupci prepoznaju, ocjenjuje.

Predstavili smo koncept deterdženata u rinfuzi i s Labudom vrlo brzo dogovorili o takvom na hrvatskom tržištu jedinstvenom pristupu

Mario Žamboki

U ponudi je i brendirana roba poznatih hrvatskih i inozemnih proizvođača. „I nema tu nekih pravila – to mogu biti deterdženti, brašno, tjestenina, meso, sve ono što uspijevamo nabaviti. Mi smo hvatači prilika! Mi uhvatimo prilike!“, prisnažit će Žamboki.

S prodajom deterdženata u rinfuzi Žamboki se susreo u Italiji i shvatio da upravo to treba njegovoj ponudi. Predstavili su koncept i s Labudom vrlo su se brzo dogovorili o takvom na hrvatskom tržištu jedinstvenom pristupu.

Koncept food outleta polako se širi, te su tako u Sloveniji i Bosni i Hercegovini nedavno otvorene prve trgovine tog tipa. „Ovaj koncept treba širiti, to je društveno odgovoran posao i ja pozdravljam sve koji se žele baviti ovakvom vrstom posla“, kaže Žamboki.

Upitan bi li prodao svoj poslovni koncept, Žamboki, u maniri pravog trgovca, odgovara: „Uvijek! Sve je na prodaju!“, reći će i istodobno se vratiti u realnost, pojašnjavajući i probleme koji takav koncept rada prate. „Najveći je problem činjenica da ne postoje neograničeni izvori, zato je to teško proširiti i teško se od toga napravi franšiza kad nemamo dovoljno robe. Svi trgovci imaju robe koliko hoće, za razliku od nas,” ističe Žamboki.

„Kada ste poduzetnik ne možete stati na jednom ili dva dućana, morate se širiti, jednostavno vas gura i nova roba, ljudi, jednostavno vas sve to tjera naprijed. Imamo tu još prostora za širenje na Novi Zagreb, Črnomerec, i svakako u planu su nam Osijek, Split, Rijeka, a dugoročni plan je širenje van granica“, istaknuo je Žamboki. I gotovo odmah na upit o logističkim problemima, odgovara kako su to za njega „izazovi, a ne problemi“:

Žabac Food Outlet, koji zapošljava 40-ak osoba, spremno zapošljava i osobe s posebnim potrebama, invaliditetom, zbog čega tijesno surađuju s Centrom za inkluzivne radne aktivnosti. Na upit manjka li mu radnika, odgovora kako radnike uvijek trebaju, a srećom od njih ne odlaze, pa su svi zadovoljni.

Među novim idejama je i plan o Žabac Food Outlet u autobusu.

Objavljeno 27. rujna 2019. ©poslovniFM