Svi se slažemo da je poduzetnička klima u Hrvatskoj daleko od onakve kakvu bismo željeli. Istraživanja pokazuju da biti poduzetnikom kod nas još uvijek nije željena karijera. Većina poduzetnika odabire tu karijeru iz nužde koja ih je snašla, a ne iz uočene prilike. Istraživanja također pokazuju da ta činjenica ima utjecaj na izbor poslovne strategije, kao i na ambiciju za rast poslovanja.

Svi znamo da u Hrvatskoj problem rasta poslovanja predstavlja vrlo malo tržište koje je, iskreno rečeno, premaleno za ozbiljniju ekspanziju. U povijesnoj perspektivi dosta smo se stisnuli u zadnjih stotinu godina. U okviru Austro-Ugarske Monarhije pripadali smo tržištu s više od 50 milijuna ljudi. U Kraljevini Jugoslaviji oko 14 milijuna, u okviru SFRJ-a oko 23 milijuna ljudi, a današnje tržište samostalne Hrvatske okarakterizirano je s oko 4 milijuna ljudi. Malo tržište veliki je problem i nužnost internacionalizacije poslovanja zapravo je borba za opstanak.

Unatoč uvriježenom mišljenju, internacionalizacija poslovanja ne predstavlja samo izvoz roba i usluga, već i kompleksniju interakciju poduzetnika na stranim tržištima. Tu svakako spada i izvoz, kao bazični način internacionalizacije, ali i puno drugih načina kao što je: tehnološka suradnja, podugovaranje, licenca, franšiza, proizvodnja u stranim zemljama pa i sam uvoz.

Niti na jednom mjestu internacionalizaciju poslovanja institucije ne povezuju s franšiznim poslovnim modelom koji je jednostavan i najbrži način internacionalizacije poslovanja.

Od svega navedenog ono što je posebno interesantno, ali premalo iskorišteno u Hrvatskoj, je franšiza. U Hrvatskoj postoji relativno dobro organiziran sustav potpore uglavnom izvoza od institucija. Ipak se u okviru toga niti na jednom mjestu internacionalizaciju poslovanja ne povezuje s franšiznim poslovnim modelom koji je jednostavan i najbrži način internacionalizacije poslovanja. To je model u kojem je rizik izlaska na strano tržište podijeljen s tamošnjim poduzetnikom kojeg krasi vrlo vrijedna lokalna ekspertiza. Situacija na razvijenim tržištima Europe i svijeta je potpuno drugačija. Tu je franšizno poslovanje već godinama vrlo dobro iskorišten način internacionalizacije poslovanja, samim time što nije riječ o samom izvozu proizvoda već o složenijoj interakciji između kompanija u ugovornom razdoblju koje uglavnom iznosi od 5 – 10 godina. Tu osim proizvoda ili usluga, govorimo o transferu intelektualnog vlasništva, prijenosu know how, transferu znanja kroz obuku i trening, istraživanje i razvoj, tantijeme za vrijeme ugovornog razdoblja, centraliziranoj nabavi ili nabavi od ovlaštenih dobavljača i sl. Dakle govorimo o kompleksnijoj suradnji partnera koja se često odvija paralelno na više tržišta ujedinjenih oko istog brenda, poslovnog modela i politike poslovanja.

Pogledajmo što to točno znači, širiti se putem franšiza. U Hrvatskoj nikada nije nedostajalo dobrih poslovnih koncepata i ideja. Slovimo kao dosta kreativan narod. Dakle, od uspješnog poslovanja treba kreirati franšizu. Možda ne od cjelokupnog poslovanja poduzeća već samo od jednog njegovog dijela. Iako to zvuči komplicirano, to je administrativni proces koji zahtijeva određeno vrijeme i stručne ljude. U toku tog procesa, poslovni procesi i sustavi poslovanja fino će se obraditi i pripremiti za kloniranje. Jednom gotov proces predstavlja šablonu koja se može upotrijebiti i stotinu puta, uz male adaptacije.

Širenje poslovanja putem franšiznog poslovnog modela može se podijeliti u nekoliko uhodanih koraka nužnih za uvođenje franšiznog sustava i povećanje njegovog kredibiliteta:

1. projektiranje/kreiranje franšize

2. otvaranje pilot operacije

3. učlanjenje u Hrvatsku udrugu za franšizno poslovanje i certificiranje franšize

4. kloniranje na domaće tržište

5. istraživanje i adaptacija modela za izabrano tržište

6. izbor adekvatnog partnera / primatelja franšize i načina ulaska na tržište.

Zapravo, važno je napomenuti da se franšiza ne prodaje/kupuje. Franšiza se samo iznajmljuje na određeno vrijeme pod određenim uvjetima. Primatelj franšize ne postaje njen vlasnik već samo korisnik na određeno vrijeme. Važan korak u pokretanju franšiznog poslovnog modela je stvaranje pilot operacije koja će zapravo pomoći da se sve procedure i politika poslovanja te učinkovitost i profitabilnost stope u sustav koji se naziva franšiza. U većini zemalja pilot operacija je preduvjet za širenje na to tržište, a nameće ga i Europski etički kodeks za franšizno poslovanje. Time se pokušava izbjeći da su primatelji franšize, zapravo, pokusni kunići.

Tri su pitanja koja mi postavljaju poduzetnici u sklopu franšiznog konzaltinga. Prvo je pitanje: je li moj posao uopće franšizabilan, zatim kako da znam koliko naplatiti franšizu, a zadnje pitanje obično je – kako da nađem potencijalne kupce.

Na prvo pitanje odgovor se može dobiti besplatno i brzo uz ispunjavanje jednostavnog upitnika u Hrvatskoj udruzi za franšizno poslovanje, koja se preko svojih partnera bavi projektiranjem franšiznog poslovnog modela, a kao što je rečeno to smanjuje nesigurnost i rizik za kvalitetnu globalizaciju hrvatskih brendova.

Koliko naplatiti franšizu već je kompleksnije pitanje i na njega se odgovor dobiva u toku procesa projektiranja franšize, a uvjetovano je win win odnosom primatelja i davatelja franšize.

Kako plasirati franšizu, pitanje je koje je u Hrvatskoj dosta kompleksno s obzirom na to da ne postoje brokeri koji se time profesionalno bave, za razliku od ostalih zemalja gdje uglavnom dobro funkcionira sustav franšiznih brokera. Kod nas, možemo se osloniti na Hrvatsku udrugu za franšizno poslovanje i na nekoliko portala koji nude franšize za tržište regije.

Nekoliko vrlo uspješnih hrvatskih franšiza potvrdilo je u praksi da se širenje i internacionalizacija mogu i spontano dogoditi. Tada govorimo o kompletno reverzibilnom procesu gdje se franšiza projektira jer već postoji kupac koji je izrazio želju za kloniranjem poslovanja na svoje tržište. Tada je osvajanje novog tržišta puno lakše jer će postojati franšiza koja će na dotičnom tržištu predstavljati praktičnu provjeru i dodatno dati kredibilitet tom poslovanju.

Većina naših poduzetnika još nije dovoljno upoznata s tim načinom internacionalizacije poslovanja, što zbog nedostatka znanja, što zbog nepovjerenja u takvu vrstu partnerstva

Hrvatske franšize, iako malobrojne uglavnom su mikro franšize. Ono što domaćim franšizama daje vjetar u leđa je i činjenica da je kupnja franšize opravdani trošak kod potpora za samozapošljavanje preko HZZ-a. Tako, zapravo, možemo reći da država daje bespovratne potpore kojima se financiraju kupci franšize, a posredno i davatelji. Znatan je broj franšiza plasiran na takav način. Većina ih je domaća dok su i neke strane iskoristile tu mogućnost za svoj plasman i kreirale značajnu franšiznu mrežu u Hrvatskoj. Jedna od njih je i Husse, švedska franšiza dostave hrane za kućne ljubimce, no možemo nabrojiti i neke druge: Cameo, Remax, Body Creator, EPSN work force, Century 21, Sushi by A’s i dr.

U razvijenim zemljama Europe franšizni način poslovanja je medij za globalizaciju domaćih brendova. Kod nas stvari stoje tako da smo zadnji u svijetu po broju domaćih franšiza što predstavlja nezasićeno tržište i velike mogućnosti razvoja tog sektora poslovanja. Unatoč pozicioniranju na začelju u svijetu, nekoliko domaćih poduzetnika vrlo uspješno su internacionalizirali svoje aktivnosti tim načinom poslovanja. Govorimo ponajprije o Surf’n’fries, Muzeju Iluzija, directbooker, Cameo taxi, Muzeju osjeta, Body Creator i dr. Ti malobrojni domaći poduzetnici koji su krenuli ovim putem zadovoljni su takvom međunarodnom suradnjom, uz ostalo i zato što osnovne resurse (novac, vrijeme, menadžment) za širenje njihova brenda daju kupci franšize.

Nažalost, većina naših poduzetnika još nije dovoljno upoznata s tim načinom internacionalizacije poslovanja, što zbog nedostatka znanja, što zbog nepovjerenja u takvu vrstu partnerstva. Bez obzira koji je razlog tako slabog posezanja hrvatskih poduzetnika za tom učinkovitom metodom ekspanzije, Hrvatska udruga za franšizno poslovanje od 2002 godine centar je širenja tog sektora poslovanja, a jedna je od rijetkih u Europi koja i izdaje Certifikat europske franšizne kvalitete koji predstavlja prednost na tržištu franšiza.