Šafram je prava obiteljska tvrtka, koja posluje od 1991. Otac Mirko cijeli je svoj život radio u prodaji i zastupao jednu tvrtku iz Srbije. Dolaskom rata ostao je bez posla te razmišljao što dalje. S obzirom na iskustvo u prodaji i poznavanje tržišta, odlučili smo se baviti začinima. Jer tada nismo imali tvrtku na tržištu koja se je time bavila, a krenuli jesmo prvi sa začinskom paprikom. Tako je počela Šafram priča, otac je vlasnik i osnivač, ali uz podršku mene i majke od prvih dana. Iako je otac u mirovini nekoliko godina, kada je u Zagrebu obvezno je u tvrtki, uz smiješak će u razgovoru za PoslovniFM istaknuti Arijana Šafranko Salihćehajić, direktorica tvrtke Šafram dodajući kako se u posao već polako uhodavaju i njezine odrasle kćeri, koje završavaju ekonomski fakultet i koje također imaju želju nastaviti obiteljski posao.

Tvrtka ima 70 zaposlenih, sjedište je u Zagrebu, a proizvodnja u Virovitičko-podravskoj županiji. Odlučili smo se za proizvodnju u Hrvatskoj i odlučili se za virovitičko područje gdje smo kupili zemljište u Turanovcu, jer je taj kraj poznat po proizvodnji konzumne paprike, pa sušaru, napravili halu, mlin, laboratorij, pakirnicu, skladišni prostor… Kad danas pogledam na te početke i osiguranje novca za proizvodnju, kada je trebalo naći kapitala za poslovanje uz tada visoke kamate, danas je puno lakše uz bespovratna sredstva koja se broje u milijunskim iznosima, istaknula je Šafranko Salihćehajić u razgovoru s urednicom Lidijom Kiseljak, u podcastu Ritam posla. Cjelovit podcast razgovor poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Začinska paprika nije strojna kultura, nego se radi ručno. Imamo svoje kooperante, oko 30-tak ih je svake godine stalnih, a povremeno se javi još netko novi. Otkupnu cijenu kooperantima svake godine dižemo 10 do 15 posto. Ove godine smo već podigli za 14 posto, naglašava direktorica Šaframa dodajući kako je zadnja godina bila teška zbog cijena. Možda se zato i mladi bolje ući u taj posao s paprikom. Mi smo svojim kooperantima uvijek bili podrška, sa željom i da održimo tradiciju proizvodnje zbog čega i organiziramo Dan paprike, Dan polja… pred samu berbu paprike, da svi vide koliko je to plodova, kakva je proizvodnja, troškovi, mogućnosti prihoda….

– Poljoprivredu možemo nazvati tvornicom bez krova, tako da je teško uvijek postići željene rezultate i ciljeve, reći će. Lani se dogodilo po prvi put da je sve poskupjelo istodobno, a onda se dogodilo i kašnjenje isporuka. Pomorske vozarine, ambalaža, goriva, dostava, energija.. sve je poskupjelo, a trudili smo se ne preliti to na krajnje kupce. Zato odluke nisu bile lake. No, veseli me da nemamo pad u prodaji u lanjskoj godini. Nismo smanjili ni kvalitetu ni kvantitetu, a posebno mi je drago što to kupci prepoznaju, naglasila je Šafranko Salihćehajić. Izvozimo 20 posto proizvodnje, u Europu, pretežito zapadne zemlje – Austrija, Njemačka, Nizozemska, Velika Britanija, Švicarska, a od regije u Sloveniju i BiH.

Na upit hoće li se i u kojem smjeru dalje širiti, iskreno kaže kako ne zna, dodajući kako bi se projektanti uvijek nasmijali njenom ocu koji je nakon svakoga projekta rekao da je to kraj. Ipak, širenje se je nastavilo s novim projektima, pa nije isključeno da ih i u budućnosti bude još.

– Postavili smo solarne panele, a lani je završen projekt u Općini Lukač. Projekti su nam sufinancirani s 50 posto iz EU i nacionalna sredstva te je moja preporuka svim poduzetnicima da ta sredstva iskoriste, uzmu konzultante i koriste usluge razvojnih agencija i, posebno, da se drže rokova.

Autorica: Lidija Kiseljak Foto:Darko Buković/Poslovni FM

Objavljeno 17. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.