Rak rana i srž problema poduzetnika su – neplaćanja. Nikakvi sudovi to kod nas ne rješavaju, što je uistinu specifično, jer taj se problem lakše rješava u državama niže razine. Kad imate proizvodnu tvrtku, nemate vremena hodati naokolo i rješavati probleme naplate. Neplaćanje je onda uvijek i podloga za korupciju. Zato je i lakše raditi za izvoz, istaknuo je za poslovniFM Zvonimir Viduka, osnivač i direktor tvrtke Altpro.

Tvrtka Altpro već se 26 godina bavi razvojem i proizvodnjom signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu. U tom razdoblju stvoreno je prepoznatljivo ime s proizvodima traženima diljem svijeta. Izvoze trenutačno u 30-ak zemalja, imaju oko 180 zaposlenih, u planu već ima i treću investiciju, a i u vrijeme korone do sada su već uspjeli premašiti prošlogodišnje izvozne rezultate. Trenutačno na globalnom tržištu sudjeluju na najviše natječaja.

U emisiji Ritam posla koju uređuje i vodi Lidija Kiseljak, Viduka se prisjetio početaka, ali i problema s kojima se i dandanas u poslovanju suočava.

– Krenuli smo s Tehnološkog parka Zagreb, koji je trebao biti inkubator visokotehnoloških tvrtki, startali smo kao startup i od tada imali polagani rast i razvoj uređaja od manjih do većih, da bi danas već imali gotove sustave koje prodajemo željeznicama širom svijeta. Mi proizvodimo elektrotehničke proizvode za željeznice, od lokomotiva, vlakova…, pa do same infrastrukture. Razvili smo tri niše: detektori vozila, putni prijelazi i autostop uređaji za željeznička vozila. Kad smo, primjerice, instalirali sustave za automatsko zaustavljanje u Newcastlu, u Velikoj Britaniji, prodali smo taj cijeli sustav i za infrastrukturu i vozila. Unutar tih uređaja je i elektronika i mehanika, softver, sve što je razvijeno kod nas.

U početku smo imali dva inženjera, a danas ih tvrtka ima 50 različitih profila. Ujedno smo se godinama i opremali, koristili i razne poticaje poput onih HAMAG BICRO-a, uložili u dvije investicije, te danas imamo jednu od najmodernijih klimo-mehaničkih stanica za ispitivanje uređaja. Odnosno, mi smo kompletno opremljeni za proizvodnju. Naš najveći uređaj je veličine jednog ormara.

Imamo zaposleno danas 176 ljudi. U koroni se nismo smanjivali, nego gledamo kako se proširiti, ističe.

Počeci su bili na domaćem tržištu, uglavnom smo supstituirali uvozne komponente koje su bile za željeznicu. Potom smo uvidjeli što možemo razvijati. Razvijali smo našu kooperantsku bazu i kroz to smo imali hiperprodukciju uređaja, ali sve to bilo je u manjim količinama i nije se moglo dobiti sredstva kojima bi se ulagalo u infrastrukturu. Nadali smo se da će se Tehnološki park širiti s novim tvrtkama, no to se, nažalost, nije dogodilo. Sada infrastrukture ima puno, ali malo tvrtki našeg profila.

A zašto takvih tvrtki nema više, razlog je u jednoj od rak rana – neplaćanja. Nikakvi sudovi to ne rješavaju, što je jod nas uistinu specifično, jer taj problem rješava se lakše u državama niže razine. Kada imate proizvodnu tvrtku, nemate vremena hodati naokolo i rješavati probleme naplate. Neplaćanje je onda uvijek i podloga za korupciju.

Zato je i lakše raditi za izvoz. Oprema koju isporučimo, podrazumijeva i održavanje. I to je u trajanju od 20, 30 godina. Zato netko tko kupuje takvu opremu iz Hrvatske, ima ogromno povjerenje.

Osim željeznica i opreme sigurnosnih detektora, posljednjih godina radimo i za tramvajske linije. Upravo sada u jednom velikom gradu ima natječaj, gdje je svih pet ponuđača uzelo ponude za naše detektore, što znači da su reference iz zemalja poput Francuske, Tajvana, Luksemburga…, bile dobre.

Zastupljeni smo i na kineskom tržištu, gdje je suradnja jako dobra i gdje posljednje dvije godine puno radimo. Povezali smo se s njihovim velikim tvrtkama, razvili i nove proizvode. Jugoistočna Azija nam je godinama sada već najvažnije tržište. Mi smo godinama najveći izvoznik u Indoneziju, ove godine smo najveći izvoznik i u Indiju, prve narudžbe dobili smo za Ameriku… Nisu to veliki iznosi, ali dobro je za ulaz, koji inače traje godinama i može ne uspjeti, ako vas prije ne pojedu troškovi, naglasio je Viduka.

Još smo trenutačno prisutni u jugoistočnoj Europi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, baltičkim zemljama… Ukupno u oko 30 zemalja. Dok proizvodnju još imamo i u Srbiji, gdje je plan formirati manji razvojni centar s obzirom na manjak kadrova u Hrvatskoj.

Mogu reći da u nikad više natječaja nismo sudjelovali na globalnom tržištu, pa i kao podponuđači kod imena kao što su Mitsubishi, Hitachi, Bombardier… Više, naime, ne moramo gubiti vrijeme na predstavljanje, za što nam je ulaz znao biti nogomet, koji je svoje odradio prije dvije godine… Sada su već naši proizvodi prepoznatljivi na globalnom tržištu, ponosno će vlasnik Altproa.

Prije osam godina odradili smo prvu investiciju, kupili smo uz pomoć HBOR-a objekt u stečaju u Odri, a tamo smo potom prije dvije godine imali i drugu investiciju – inovacijski centar za vozila. Plan je bio i mehatronički centar ali zbog hrvatskih birokratskih stvari to stoji, zbog nemogućnosti preoblikovanja poljoprivrednog u građevinsko zemljište u svrhu proizvodnje. Te dvije investicije otvorile su više od 120 radnih mjesta i dovele nas do još veće prepoznatljivosti.

Sada smo popunili sve niše, od održavanja do ekspedita. U listopadu smo sanirali probleme od proljeća, kada je stala isporuka. Tako da smo već sada s rezultatima izvoza jači nego cijele lanjske godine. Cilj nam je do kraja godine premašiti prošlogodišnji rezultat, koji je bio rekordan. Sljedeće godine očekujemo i više tendera upravo kroz rad s velikima kao podponuđači. To je, ustvari, i puno bolje jer nemate posla s marketingom, natječajima… A onda bismo sljedeće godine išli u treću investiciju. Zbog korone jesmo imali trošak, ali imali su ga i svi, pa i naši konkurenti, ističe Viduka te dodaje kako smatra da i domaće institucije mogu biti dobra pomoć, kao što su pokazala njegova iskustva s HBOR-om ili HAMAG BICRO-om…

Objavljeno 20. studenoga 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM