Sjedinjene Američke Države, po predviđanjima instituta Tourism Economics, očekuju postupni oporavak turističkog tržišta do 2024. godine, pri čemu bi 2025. godina mogla biti prva godina koja će nadmašiti rezultate 2019. godine. Kako bi u SAD osigurali ostvarenje takvog scenarija, organizacija Brand USA ima zadatak pokazati svijetu kako je SAD otvoren za turiste cijelog svijeta, a osobito kako su SAD spremne za suradnju sa svjetskom turističkom industrijom kako bi se ispunili snovi svakom tko poželi putovati u Ameriku, istaknuo je u ekskluzivnom razgovoru za PoslovniFM Peter Dodge, viši manager za javnu komunikaciju u Brand USA.

Brand USA je nacionalna destinacijska marketinška organizacija s misijom povećanja međunarodnog posjeta SAD-u, poticanja nacionalnog gospodarstva i poboljšanja imidža SAD-a u cijelom svijetu. Odgovorna je za promociju svih 50 država, 5 teritorija i District of Columbia, uspostavljena odlukom američkog Kongresa 2010. godine kao privatno-javno partnerstvo države i zajednice gospodarstvenika turističke industrije.

SAD ističe srdačnu dobrodošlicu Hrvatskoj u zajednicu država koje su uključene u Visa Waiver Program, odnosno dolaska bez prethodnih viza. To je iznimno dostignuće koje osobito jača i unaprjeđuje odnose Hrvatske i SAD-a, a istovremeno će učiniti putovanja iz Hrvatske u SAD puno lakšim i jednostavnijima nego dosad. Siguran sam kako će te, nove okolnosti, dovesti i do značajnog povećanja broja putnika iz Hrvatske u SAD, istaknuo je Dodge, koji će uskoro prvi put i posjetiti Hrvatsku i Zagreb, te sudjelovati na U.S. – Croatia Forumu, diplomatsko-gospodarskom skupu koji će se održati 4. i 5. travnja u Zagrebu. Tamo će, naglašava, predstaviti najnovije marketinške kampanje Brand USA, a osobito projekte koje provode s partnerima iz SAD-a za partnere iz emitivnih tržišta IPW i Travel Week. Cjelovitu emisiju na engleskom jeziku možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Tijekom većeg dijela pandemije, Brand USA zadržao je stanje pripravnosti, drastično smanjivši troškove poslovanja, osobito one plaćenog medijskog oglašavanja, kako bi u trenutku oporavka, kad putovanje ponovo postane sigurno i turističko poslovanje izvjesnije, raspolagao sredstvima za promociju. Kroz sve to vrijeme ostali smo fokusirani na jačanje postojećih programa, poput USA Discovery Programa i trening platforme za agente, koji su se pokazali iznimno uspješnima, a osobito uz partnerstva s televizijskim produkcijskim kućama i streaming platformama kojima smo proširili doseg GoUSA TV, našeg vlastitog streaming sadržaja, dostupnog na većini digitalnih i streaming platformi, naglasio je Dodge u razgovoru s Goranom Rihtarićem, urednikom emisije Turizam 385.

Posebno je istaknuo Brand USA Global Marketplace, trajno aktualnu, stalno dostupnu digitalnu platformu koja omogućava B2B sastanke, uključenost i aktivnost korisnika, što je u vremenima kad se nismo mogli sretati uživo bio jedini način komunikacije s partnerima.

Upravo u vremenu jenjavanja pandemije i pretvaranja u endemiju, Brand USA je razvila jedinstven pristup kako bi povratila povjerenje putnika, potaknula potražnju i dočekala širom raširenih ruku turiste na svojim obalama. Tijekom narednog razdoblja pokrenut će se cijela serija marketinških strategija koje uključuju nadahnjujući storytelling, atraktivne prilike za partnerstva, te još intenzivniju suradnju s turoperatorima i agencijama, najavljuje.

– Jedna u od najvažnijih aktivnosti je nastavak suradnje i pokroviteljstva velikog turističkog sajma koji organizira U.S. Travel Association – IPW, koji se održati 4. do 6. lipnja ove godine u Orlandu, pa nešto kasnije ”Brand USA Travel Week Europe”, skup koji će se održati od 26. do 29 rujna 2022. godine u Frankfurtu. Mjesto je to okupljanja ponajvažnijih partnera iz SAD-a i Europe, kako bismo prokomentirali najnovije trendove u turističkoj industriji, izazove, inovacije i prilike za povećanje posjećenosti SAD-a.

Na upit o izravnoj zračnoj povezanosti Hrvatske i SAD-a, zasad u ljetnim mjesecima iz Dubrovnika, Dodge odgovara kako izravni letovi čine putovanje puno lakšim i ugodnijim, a New York je fantastična destinacija iz bezbroj razloga. Putnik će moći puno jednostavnije i brže putovati u grad u kojem će doživjeti sve što ta legendarna destinacija može ponuditi. To je ujedno i najbolji način za posjetiti bilo koju drugu destinaciju u Sjevernoj Americi, a istaknuo bih osobito destinacije uz Atlantsku obalu, šarm i ljepote koje pruža New England, nedaleko su Philadelphia, Baltimore, Washington D.C., a tek malo duža vožnja ili kratak let potrebni su do južnih destinacija istočne obale SAD-a, North Carolina i South Carolina, Georgia i Florida. Letovi iz NYC će dovesti zasigurno brojne putnike iz SAD u Dubrovnik, ali ujedno pružiti i priliku putnicima iz Hrvatske putovati u SAD, naglasio je.

Što se pak tiče brendiranja i identiteta Hrvatske u svijetu, Dodge opetuje kako mu je ovo prvo putovanje u Hrvatsku te da je iznimno uzbuđen jer već dugo želi posjetiti našu zemlju.

– Veselim se vidjeti takvu raznolikost u jednoj destinaciji, a nastojat ću iskusiti što više u kratkom vremenu koliko ću ovog puta ovdje boraviti. Svaki put kad spomenem predstojeće putovanje u Hrvatsku svojim prijateljima i kolegama reakcija je slična -u svima se probude simpatije, jer oni koji su posjetili Hrvatsku zavoljeli su je već u prvom susretu, a oni koji još nisu, planiraju to uskoro učiniti. Osobno vjerujem kako je najljepše provesti život uz more, a sad kad upoznam hrvatsku obalu, nestrpljiv sam priključiti se onoj mnogobrojnoj grupi koja se jedva čeka sljedeći put i vratiti se u Hrvatsku, nadam se, na odmor, tijekom ljetnih mjeseci, zaključio je razgovor za PoslovniFM Peter Dodge.

Autori: Goran Rihtarić i Darko Buković Foto: PoslovniFM

Emisija Turizam 385: Peter Dodge, pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM

Objavljeno 25. ožujka 2022.