Standardi koje mi imamo u Hrvatskoj u turizmu veći su nego što je to na nekim stranim, konkurentskim nam tržištima. Zadnjih smo godina postavili ljestvicu očekivanja gostiju izrazito visoko. Za gosta je to definitivno pozitivno, ali s druge strane smo sebi napravili i problem koji je postao još veći s nedostatkom radne snage. U svakom slučaju, osnovni plan nije biti skuplji, već biti bolji i da opravdati tu višu cijenu. U Crvenoj Luci za 2022. smo pripremili investicija u iznosu od dva milijuna kuna, a u pripremi su investicijski planovi za sljedeću godinu za koju vjerujem kako će biti negdje na istoj razini kako bismo opravdali očekivanja korisnika od proizvoda koji stavljamo na tržište, istaknuo je za PoslovniFM Danijel Nekić, predsjednik Uprave hotelske kuće Crvena luka d.d.

– Cijene će definitivno rasti i, po onome što čujem od kolega, svi to planiraju. Jednostavno, cijene energenata su astronomski skočile i tome se definitivno moramo prilagoditi. Ako kvaliteta opravdava cijenu koju stavljamo na tržište onda to zapravo nije prevelik problem, istaknuo je Nekić u emisiji Turizam 385, u razgovoru s urednikom i voditeljem Goranom Rihtarićem. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Na upit o rezultatima sezone, Nekić odgovara kako je turistička sezona vrlo dobra i u skladu sa svim najoptimističnijim očekivanjima.

– Ono što je u odnosu na prošlogodišnju turističku sezonu specifično jest dinamika rezervacija, koje je ove godine značajno sporija nego što je to bilo lani, što znači da smo imali jako puno last minute rezervacija čak i za samu špicu sezone, istaknuo je dodajući da je ranije bilo lakše planirati sezonu, planirati investicije, zapošljavanje. Sezona će prihodovno 10 posto biti bolja, iako neće biti bolja po broju noćenja u usporedbi s 2019, naglasio je Nakić. Ističe i procjenu da će sezona završiti s 31. listopada 2022, kada planiraju i zatvoriti objekte za ovu sezonu.

Osvrnuo se i na problem kroničnog nedostatka radne snage u turizmu, ocjenjujući kako je potrebno napraviti ozbiljnu analizu kako je došlo do toga i u čemu je zapravo problem, s odgovorima zašto rad u turizmu nije više atraktivan, od kud bi se mogla uvoziti radna snaga i sl. Pritom, kaže Nekić, plaće u turizmu će gotovo sigurno rasti ali ne treba zaboraviti i da, nažalost, ove godine astronomski rastu i ostali troškovi koje hotelijeri imaju, tako da je pitanje koliko će to biti ograničavajući faktor za rast plaća.

Nekić istodobno s partnerima u Njemačkoj razvija projekt portala za rezervacije u turizmu.

– Postojeća rješenja suočavaju se nekim izazovima koji mi pokušavamo portalom riješiti. Mislim kako će u budućnosti u turizmu biti dosta bitno opredijeliti ponudu smještaja prema interesnim grupama gostiju. Stoga je naš cilj s portalom omogućiti rezervacije i filtraciju sadržaja po elementima koji dosad nisu bili mogući. Želimo istodobno hotelijerima olakšati izlaz na turističko tržište, lakše pozicioniranje na specifičnim tržištima, a gostima omogućiti pretraživanje sadržaja koje bi bilo puno preciznije, jednostavnije te da opisi sadržaja budu jasniji i nedvosmisleni, istaknuo je Nekić dodajući kako je projekt izazovan, dugotrajan i skup te se nada da će, u konačnici, biti i uspješan.

Autor: Goran Rihtarić Foto: Darko Buković

Objavljeno 9. rujna 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM