Svijet se promijenio, digitalni svijet, koji se također promijenio, postao je stvarnost, promjene su zahvatile sve pore poslovanja i teško će se sustavi vratiti na klasično, pretpandemijsko vrijeme i rad u uredima. No, osobni kontakt i poslovne dogovore, neće ništa zamijeniti, ocijenio je za PoslovniFM Zoran Torbica, internetski, serijski poduzetnik, suorganizator Adria Summita 2022.

Beskontaktno plaćanje, fintech aplikacije, eksplozija kriptovaluta, dostava hrane i drugih potrepština, digitalizacija državnih servisa, rad od kuće, naplata digitalnih sadržaja… popis je vrlo dugačak, a agresija Rusije na Ukrajinu donijela je nove izazove. Vrijednost e trgovine u svijetu pritom je premašila 800 milijardi eura godišnje, uz stalan rast.

– Internet i offline su dva sustava koja se preklapaju i oba ćemo morati koristiti za život. U svijetu se sve može digitalno, na ovim prostorima nije išlo. Ali kad su se činovnici zabrinuli za svoju budućnost, brzo su i oni digitalizirali svoje procedure. Sutra je već došlo. Pritom ništa ne može ‘lako ćemo’. Treba se vratiti i normalnoj praksi, sustavima vrijednosti. Zato je bitno, kao pojedinac, vratiti se i zdravom životu, zaštiti okoliša, kvaliteti života oko nas, cjelokupnoj održivosti društava, ocijenio je Torbica u razgovoru s Darkom Bukovićem, urednikom emisije Vrijeme je za gospodarstvo. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Torbica, koji je u poduzetništvo krenuo početkom 90-ih otvorivši marketing i pr agenciju, bio duže vrijeme u komunikacijskom poslu, krenuo je i u internet poduzetništvo, IT, telekomunikacije i telefoniju.

Navodeći primjere iz SAD-a, načine podrške poduzetništvima i startupovima, Torbica naglašava kako je i pitanje mindesta jer tada shvatite da riječ challenge, nije riječ koja zaustavlja, već riječ koja pokreće.

Poduzetnička klima, bez obzira o kojoj se državi govori s ovih prostora, daleko je od one u usporedbi s razvijenim zemljama. Ovdje se ne priznaje uspjeh i nekad je bolje otići vani kako bi ti priznali uspjeh, rekao je Torbica.

Adria Summit 2022., koji će se održati 5. do 8. svibnja u Savudriji, bavi se aktualnom temom budućnosti digitalnog poslovanja. Pod nazivom ‘Future of Digital Commerce’, na njemu će se brojni međunarodno priznati stručnjaci pokušati odgovoriti na pitanja i raspraviti nnajnovije teme iz sfere digitalne tehnologije. Konferencijski dio programa obuhvaća 4 keynote govornika,  8 panel rasprava te još 4 termina iznenađenja – u programu će sudjelovati preko 70 stručnjaka.

Nadam se da ćemo, nakon konferencije, ići u smjeru stvaranja svojevrsnog regionalnog think tanka, platforme za razvoj, naglasio je Torbica, navodeći i strana iskustva koja su dobra za primjeniti kod takvih aktivnosti.

Autor: Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 22. travnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM