Zagreb, 12. listopada 2022. (GIA) – Danas u 20 sati u Domu kulture u Bjelovaru održat će se svečano otvaranje 5. Amadeus festa uz izvedbu skraćene verzije opere “Figarov pir” W.A. Mozarta. Operu izvodi operni pjevački ansambl iz Osijeka Opera Pannonica i orkestar UŠ Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, pod ravnanjem maestra Slobodana Begića.

Jubilarni 5. Amadeus fest održava se u periodu od 12. do 16.10.2022. u Domu kulture, tijekom festivala možete uživati u četiri koncerta na koje je ulaz slobodan, a svi koncerti imaju i video prijenos u organizaciji udruge UNIMEDIA. Također, u dodatnom programu održavaju se i radionice za djecu pod nazivom “Amadeus za vrtićance”.

Bjelovar je grad od kud potječu mnogobrojni akademski glazbenici koji sviraju u orkestrima diljem Hrvatske i inozemstva. U želji da se oduže svom gradu osnovali su “Bjelovarsku udrugu glazbenih umjetnika” (BUGU) koja je pokrenula Amadeus fest prije pet godina. Idejni začetnici festivala  današnji su umjetnički ravnatelj prof. Hrvoje Pintarić i njegov kolega Aleksandar Jakopanec koji je ujedno i autor imena. Festival njeguje glazbu jednog od najznačajnijih svjetskih kompozitora, Wofganga Amadeusa Mozarta, a tijekom festivala uvijek se izvode i njegova djela uz ostale kompozitore.
Glavni motiv za odabir Mozarta, uz njegovu glazbenu genijalnost, jest i poveznica s Bjelovarom, a to je  1756., godina rođenja W.A. Mozarta i ujedno godina nastanka grada Bjelovara. Nije poznato jesu li se poznavali u vrtićkoj dobi ali danas su W.A.Mozart i Bjelovar jako dobri prijatelji koji se svake godine obavezno druže zahvaljujući Amadeus festu.

Program festivala:

  • 12. 10. 2022. – Dom kulture Bjelovar, 20 sati, SVEČANO OTVORENJE FESTIVALA uz nazočnost pokrovitelja i visokih uzvanika,
    • nastupaju OPERA PANNONICA (Osijek) i ORKESTAR UŠ LUKE SORKOČEVIĆA (Dubrovnik), dirigent Slobodan Begić, a izvodi se opera W. A. Mozarta: “FIGAROV PIR”

Poveznica na video prijenos: https://youtu.be/mBeakhvHRk8

  • 13. 10. 2022. – Dom kulture Bjelovar, 20 sati
    • nastupa: KLAVIRSKI TRIO DUBROVNIK i na rogu Hrvoje Pintarić, izvodi se: Klavirski trio u G-duru, K.564

Poveznica na video prijenos: https://youtu.be/J9eoaZf6zFU

  • 15. 10. 2022. – Dom kulture Bjelovar, 20 sati
    •  nastupaju: B’s FUNIstallation, izvode se Jazz obrade skladbi W. A. Mozarta ( u okviru festivala njegujemo i suradnju sa Jazz glazbenicima koji izvode obrade Mozartovih djela)

Poveznica na video prijenos: https://youtu.be/SSZKRmGyOj8

  • 16. 10. 2022. – Dvorana Croatia, Zgrada Biskupijskog ordinarijata Bjelovarsko-križevačke biskupije, 20 sati,
    • nastupaju: ZAGREBAČKI MLADI FILHARMONIČARI, dirigent Tonči Bilić, a izvodi se: Serenada br. 10 za puhače u B-duru “Gran Partita”

Poveznica na video prijenos: https://youtu.be/9Y8N4pEDe0s

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te uz potporu  Ministarstva kulture i medija, Županije Bjelovarsko-bilogorske, Grada Bjelovara i drugih podupiratelja.

Svi koncerti mogu se pogledati i preko video prijenosa u organizaciji udruge UNIMEDIA i također su besplatni te se slobodno mogu prenositi na drugim portalima i društvenim mrežama bez naknade, a gledati se mogu također i na Facebook stranici Amadeus festa te na Youtubu ( poveznice su također na FB:https://www.facebook.com/amadeusfestbj). Prošle godine festival su pratili online gledatelji sa raznih strana svijeta od Seula u J. Koreji, Sjeverne Amerike pa naravno do publike u mjestima Hrvateske i okruženja što je i velika promocija glazbenika koji nastupaju kao i grada Bjelovara i Hrvatske.
Amadeus fest pozicionirao je grad Bjelovar kao središte komorne glazbe u kontinentalnom dijelu naše zemlje, a ima za cilj i promovirati glazbu te posebno razvijati publiku, njegovati kulturnu baštinu i stvarati naviku odlaska na koncerte klasične glazbe.
Jedna od važnijih agendi BUGU-e svakako je i pružiti priliku mladim glazbenicima i upravo zbog toga se program zasniva većim dijelom na mladim izvođačima a to ujedno privlači i mladu publiku. Ove godine također očekujemo značajan udio mlade publike osobito učenika glazbenih škola iz Bjelovara, Koprivnice, Zagreba ali i drugih okolnih gradova.

Medijski pokrovitelj: PoslovniFM

Autor: Žana Begić Fotografije: Unimedia

Objavljeno 12. listopada 2022. sva prava pridržana PoslovniFM.