Kada su me zamolili za osvrt na stanje poduzetništva u 2021. i planovima za 2022, prilično me „oprala“ nervoza. Znajući kakva je bila 2021. godina, zapitala sam se kako napisati nešto o poslovnoj 2022. godini i kako uopće strukturirano razmišljati o planovima, kako sve to staviti na papir? Gdje i kako početi pisati? Temeljem osobnog iskustva, predviđanja stručnjaka, očekivanja okoline.

Jer što smo uopće mogli predviđati za 2021. godinu, a što možemo za 2022.? Pitanje je to od milijun dolara ili slijed unaprijed napravljenih kalkulacija kojih se moramo slijepo držati kako bismo uspjeli?

Mislim da ne griješim u razmišljanju kako je cijeli sustav kroz globalizaciju poslovanja skrojen za velike igrače. I sama se često pitam što mi, mali poduzetnici, zapravo možemo planirati? Za što možemo jamčiti da će se kroz par mjeseci i ostvariti? Koliko sve to zaista ovisi samo o nama, a koliko o utjecaju svega ostalog oko nas – tržišta, klijenata, sustava u kojem radimo i, naposljetku, još uvijek i tijeku pandemije.

Naravno, sve je moguće staviti u nekakvu tablicu ili jednadžbu, no rezultat je vjerodostojan isključivo ukoliko su parametri koje uvrstimo točni. A mi zapravo takve točne parametre nemamo, niti ih u ovim pandemijskim vremenima možemo očekivati.

Velika je razlika između velikih sustava i malih poduzetnika. Sustavi zahtijevaju puno opširnije i vrlo strukturirano planiranje što ih, uza sve ostalo, čini otpornijima na poremećaje te im je najčešće lakše i doći do planiranih rezultata.

Mali pak poduzetnici su, s druge strane, puno izloženiji situacijama u kojima naglo dolazi do nužnih promjena i prilagodbi planova. Istina, često ih to čini fleksibilnijima u samom poslovanju, no sa sobom nosi puno više rizika budući da poremećaji poput pandemije donose situacije u kojima sve svoje planove i projekcije jednostavno možete baciti u vodu i raditi ad hoc, onako kako najbolje znate u datim okolnostima, usput se nadajući najboljem.

Tako je i 2021. godina donijela nove probleme ili pak nove poslovne prilike koji su došli s pandemijom. Restrikcije poslovanja, promjene trendova u poslovanju, promjene navika potrošača, dovele su do brojnih izmijenjenih poslovnih planova, rušenja ili pak probijanja istih.

U mnogim djelatnostima, jednostavno, baš ništa nije ovisilo o vama, vašoj sposobnosti provedbe poslovnog plana ili sposobnosti da se brže prilagodite jer vam je u trenutku mogućnost da uopće radite – jednostavno nestala. Oni koji su imali sreću da njihova djelatnost i dalje radi, oni brži, financijski stabilniji, ili jednostavno oni snažniji i hrabriji, zanemarili su planove koje su imali i hvatali prilike iz dana u dan. Neki su „samo“ preživjeli, a neki su unaprijedili svoje poslovanje, uveli nove proizvode i usluge, i zapravo izašli iz svega daleko uspješniji od svih predviđanja u postojećim poslovnim planovima.

Tako smo i mi, kao mali i prilično mlad proizvođač, bili primorani reagirati u trenutku, brzo i uz preuzimanje velikog rizika, uz puno nade ali i svjesnosti da sve može otići u neželjenom smjeru.

Prije pandemije većinom smo surađivali s velikim trgovačkim lancima te bili dio ponude na odjelima koji su prvi stradali zbog uvedenih mjera. U vrijeme lockdowna, gotovo u jednom danu, okrenuli smo se privatnim kupcima, prilagodili ponudu, oformili nove proizvode i krenuli u direktnu prodaju. Iako nismo znali što možemo očekivati zapravo se pokazalo da smo donijeli odličnu odluku. Tako danas, kada se prodaja kroz trgovačke lance ponovno normalizirala, segment privatnih kupaca čini i dalje znatan udio u ukupnom poslovanju tvrtke.

Kada govorimo o planiranju, bitno je spomenuti još jedan segment. Ono što čini još jednu bitnu razliku između velikih sustava i malih poduzetnika, jest osobna angažiranost i neposredni rizik malih tvrtki, kako financijski tako i emotivno.

Planovi malog poduzetnika zato nose u sebi puno više od čistih brojki, oni često nose sa sobom očekivanja i nadanja cijelih obitelji. Ne isključivo samih poduzetnika, već i njihovih zaposlenika. Svaka mala tvrtka niz je povezanih obitelji i svi mi mali poduzetnici smo svjesni i svoje izravne odgovornosti prema njima. Zato planovi za budućnost nose i dodatnu težinu.

I u teškim trenutcima, bilo nam je iznimno bitno zadržati svoje zaposlenike, no nismo išli na dobivanje mjera, već smo tražili načine kako proširiti prodaju i time dobiti više posla za svoje djelatnike. A više posla, naravno, značilo je i zadržati radna mjesta. To nam je bila velika motivacija – sačuvati egzistenciju, najprije naše obitelji, a onda redom i obitelji naših djelatnika.

Godina 2021. bila je izazovna i prilično nas je umorila. No, zahvaljujući dodatnom fizičkom i emotivnom ulaganju ne samo da smo preživjeli, već smo doveli i tvrtku, ali i sebe osobno, na jednu novu razinu. U 2022. godinu ulazimo s puno boljom startnom pozicijom čime smo, unatoč svemu, ostvarili najvažniji dio našeg plana za 2021. godinu. I jako smo ponosni na to!

A planovi za 2022? Ne znam kako ostali kolege poduzetnici danas planiraju, ali poslovni planovi za nas postaju zapravo sve više popis lijepih želja.
U godinu smo ušli s malo manje opterećenja, jer nam sve promjene koje smo lani napravili, pružaju određenu sigurnost i stabilnost. I daju nam dodatnog prostora da, u slučaju novih „potresa“ , reagiramo još bolje nego do sada.

Na stolu imamo ugovore koji bi se trebali realizirati već u prvom tromjesečju ove godine, a postoje vrlo konkretni dogovori i za drugo tromjesečje. To je ono na što smo trenutno fokusirani i u što ćemo sada uložiti svoje resurse. U svakom slučaju, pomno ćemo pratiti dnevna događanja i pokušati reagirati na svaku promjenu što brže i konkretnije kako bi zaštitili svoje poslovanje.

Većinu ulaganja u opremu i strojeve odradili smo u 2021. te novim poslovima planiramo sanirati neke troškove nastale u tom procesu i učvrstiti svoje poslovne pozicije ali i malo odahnuti i odmoriti od prošlogodišnjih padanja i ustajanja. Naravno ako nam okolnosti to dozvole.

U svakom slučaju, spremni smo za ostvarenje lijepih želja iz našeg plana, ali i svjesni i da će mnogi vanjski utjecaji dovesti do odlaganja nekih, ili do preslagivanja prioriteta, a time i potpune izmjene popisa. Jedino u što smo sigurni jest da odustajanje nije opcija i da je svaka nova godina novih 365 prilika da doneseš ispravnu odluku za sebe i svoje poslovanje. Nek nam popisi lijepih želja budu ispunjeni u poslovnoj 2022.

Autorica: Sanja Dajak Matanović za PoslovniFM.

Objavljeno 24. siječnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.