Zagreb, 19. travnja 2021. (Hanfa) – Ukupna neto vrijednost imovine (NAV) svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u Republici Hrvatskoj krajem ožujka  2021. iznosila je 19,3 milijarde kuna. To je za 1,09 milijardu kuna ili 6 posto više nego na početku ove godine te za 3,66 milijardi kuna ili 23 posto više nego krajem ožujka prošle godine, kada je zabilježeno potonuće imovine investicijskih fondova uslijed koronakrize.

Navedeni podaci ukazuju na to da se povjerenje i ulaganje u otvorene investicijske fondove, nakon prvotnog šoka koronakrize, ipak oporavlja potaknuto i povoljnim tržišnim kretanjima.

Najznačajniji ulagači u otvorene investicijske fondove s javnom ponudom su tzv. mali ulagatelji čija je neto imovina u investicijskim fondovima krajem prošle godine iznosila 11,65 milijardi kuna, što je za 14,09 posto više u odnosu na ožujak 2020.

Osim malih ulagatelja, preostalih 6,57 milijardi kuna neto imovine investicijskih fondova krajem prošle godine odnosilo se na ulaganja: društva za osiguranje – 2,53 milijarde, kreditnih institucija – 1,02 milijardu kuna, mirovinske fondove – 749 milijuna kuna, investicijske fondove – 328 milijuna kuna, investicijska društva – 12 milijuna kuna te ostale ulagatelje – 1,92 milijarde kuna.

Osim oporavka neto imovine, nakon pada u prvom tromjesečju 2020. rastu  i prinosi otvorenih investicijskih fondova, a posebno onih koji ulažu na dionička tržišta. U prvom tromjesečju ove godine dionički fondovi ostvarili su prinos od 5,67 posto, mješoviti 2,59 posto, ostali 1,4 posto.

Obveznički otvoreni investicijski fondovi, kategorija fondova u koje ulaže najveći broj građana jer su za ulaganje najmanje rizični, u prvom tromjesečju ove godine ipak su blago skliznuli u negativno područje, s -0,59 posto prinosa. Očekivani oporavak gospodarstava diljem svijeta može donijeti prilike za isplativija ulaganja, no kao i svako ulaganje, tako i ono u investicijske fondove nosi određeni rizik, bez zakonske zajamčene sigurnosti povrata uloženog novca.

Stoga, na Svjetski dan investicijskih fondova, 19. travnja, važno je podsjetiti građane na osnovna pravila takvog, ali i svakog drugog ulaganja. Tim će povodom Hanfa, kao kontinuitet i nastavak edukativnih aktivnosti, organizirati online prezentaciju na temu tržišta kapitala za učenike pretežito srednjih škola iz Hrvatske. Svi zainteresirani građani ujedno mogu na internetskoj stranici Hanfe poslušati audioprezentaciju na istu temu. Osim toga, na internetskim stranicama Hanfe bit će objavljen i letak u kojem se mogu pronaći osnovne informacije o ulaganjima u investicijske fondove.

10 važnih Hanfinih savjeta građanima za ulaganja

  1. Sagledajte i zapišite svoje financijske ciljeve, rangirajte ih po važnosti te uzimajući u obzir svoju sklonost prema riziku i vremenski horizont ulaganja odaberite onaj financijski proizvod koji će vam najviše odgovarati.
  2. Ne žurite, već usporedite sve opcije dok ne pronađete onu koja vama najviše odgovara. Ako je potrebno, potražite profesionalni savjet, ali imajte na umu da je konačna odluka vaša.
  3. Nikada ne ulažite u proizvode koje ne razumijete!
  4. Ulažite dugoročno, financijska tržišta nisu statična već dinamična stoga dobro razmislite prije donošenja konačne odluke
  5. Ako će vam višak novčanih sredstava trebati u kraćem roku, ulažite u likvidniju imovinu (lako unovčivu).
  6. Izbjegavajte efekt krda, ako svi kupuju neku dionicu ili financijski proizvod to ne znači da i vi to morate napraviti. Povijesno dobri rezultati ili povrati nisu garancija za buduće povrate, ne zaboravite da su financijska tržišta volatilna i ne možete točno predvidjeti sve što će se na njima dogoditi.
  7. Ne donosite odluke na temelju emocija. Strah i pohlepa glavni su neprijatelji investitora. Ako niste smireni i racionalni može se dogoditi da ćete kupiti financijski proizvod kada je on na vrhu, odnosno pri najvećoj cijeni, a prodati kada je na dnu odnosno kada mu je cijena najniža.
  8. Diversificirajte! Nikada ne stavljajte sva jaja u istu košaricu, odnosno ne ulažite sav svoj novac u isti financijski proizvod.
  9. Pazite na troškove koje investicija može sadržavati. Dobro usporedite sve ulazne i izlazne naknade te druge troškove koji mogu proizaći iz vašeg ulaganja. Pružatelji usluge dužni su vam dati sve informacije o proizvodu, pa tako i o njegovim troškovima.
  10. Pazite na prevare! Ako vam netko ponudi ulaganje koje vam se čini predobro da bi bilo istinito, najvjerojatnije nije istinito. Hanfa ima popis svih ovlaštenih pružatelja financijskih usluga, provjerite nalazi li se vaš pružatelj na popisu. Također provjerite i upozorenja Hanfe.

Podsjećamo, Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se na dan rođenja Abrahama van Ketwicha (19. travnja 1743.), koji se smatra ocem investicijskih fondova jer je 1774. godine osnovao prvi fond u svijetu. Prvi fond u Hrvatskoj osnovan je 1998. godine.