Zagreb, 29. lipnja 2022. (GIA) – – Na osnivačkoj skupštini održanoj u kasnim popodnevnim satima 28. lipnja 2022., osnovana je Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT). Utemeljitelje udruge čine petnaest malih, srednjih i velikih kompanija prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji koje ostvaruju 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5500 djelatnika. Pandemija je ukazala na važnost prerađivačke industrije za stabilnost i rast gospodarstva u teškim i nepredvidljivim krizama, stoga se i razlozi osnivanja temelje na potrebi osnaživanja položaja i poticaja rasta prerađivačke industrije u Hrvatskoj. Cilj udruge je udruženim djelovanjem i konstruktivnim dijalogom s dionicima relevantnih institucija, poslovnih udruženja i interesnih organizacija stvoriti snažnije pretpostavke za odgovore na izazove predstojećih razdoblja te doprinijeti rastu konkurentnosti industrije koja je u Hrvatskoj i Europi prepoznata kao motor razvoja gospodarstva.

Na sjednici osnivačke skupštine Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji  (UPIDuT) za predsjednicu udruge jednoglasno je izabrana Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije dok su za članove Upravnog odbora izabrani: Miroslav Božić, savjetnik Uprave Hrvatske industrije šećera, Ivan Bračić, osnivač i prokurist tvrtke PIP, Božidar Poldrugač, član Uprave Končar Elektroindustrija i Slaven Ružić, predsjednik Uprave PIK Vrbovec plus.

Udruga je imenovala i članove Savjeta UPIDuT-a kojeg čine: Tomislav Alagušić, predsjednik Uprave tvrtke Zvijezda plus, Franjo Beser, direktor Grafičar Ludbreg i Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta.

UPIDuT je udruženje tvrtki hrvatske prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji te tvrtki iz pratećih i povezanih usluga koje zajedno čine industrijsku infrastrukturu i ukupni industrijski potencijal. Glavni izazovi prerađivačke industrije o kojima će Udruga razgovarati sa svim relevantnim donositeljima odluka, institucijama i interesnim dionicima su cijene energenata i tržište rada, potencijali  EU fondova te unaprjeđenje zakonskog, administrativnog investicijskog te poslovnog okvira.

 Dajana, Mrčela, predsjednica UPUDuT-a prilikom imenovanja izjavila je: „Prerađivačka industrija je u temeljima hrvatskog gospodarstva i ključna za ukupnu konkurentnost gospodarstva i zemlje. Ostvaruje gotovo četvrtinu prihoda realnog sektora i osigurava jednako toliko radnih mjesta te sudjeluje u ukupnom izvozu s više od 80 posto. Hrvatska prerađivačka industrija pokretačka je snaga u istraživanjima i razvoju, inovacijama, investicijama i izvozu, međutim, izostaju pretpostavke za njen veći rast i bolji položaj na međunarodnom tržištu. Osnovali smo udruženje kako bismo udruženim snagama doprinijeli većoj prepoznatljivosti prerađivačke industrije koja predstavlja motor razvoja hrvatskog i europskog gospodarstva. Znanja i resurse koristit ćemo za podršku u rješavanju strateških pitanja industrije: nedostatka radne snage, investicijske klime, iskoristivosti EU fondova i lakoće poslovanja. Stvaranje boljih prilika na globalnom tržištu počinje u Hrvatskoj, a agilnost u unaprjeđenju poslovnog okruženja pretpostavka je za ostvarenje tih prilika. U nastojanjima da doprinesemo većem rastu i značaju prerađivačke industrije pozivam i sva gospodarska udruženja na dijalog i zajedničku suradnju kako bismo spremnije dočekali naredna razdoblja.“

Osnivači Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji su (abecednim redom): Agrolaguna, Grafičar Ludbreg, Hrvatska industrija šećera, Include, Jamnica plus, Kandit, Končar Elektroindustrija,  Messer Croatia Plin, Pastor Grupa, PIK Vrbovec plus, PIP, Saponia, TBG Beton, Tehnomont i Zvijezda plus. 

Dr. sc. Dajana Mrčela predsjednica je uprave Saponije d.d., vodeće deterdžentske i toaletne industrije u Hrvatskoj i članica je upravnog odbora kompanije Kandit. Doktorski studij završila je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, a svoju profesionalnu karijeru u Saponiji gradi od pozicije pripravnice, nakon čega je vršila dužnost direktorice marketinga i izvoza te 2019. godine postaje predsjednica Uprave. Dobitnica je niza priznanja, uključujući nagradu SDG Pioneer Croatia koju dodjeljuje UN Global Compact te priznanja Business woman of the year koju dodjeljuje MBA Croatia Awards.

Izvor i foto: Komunikacijski ured Laco, Colić i partneri

Objavljeno 29. lipnja 2022. Sva prava podržana PoslovniFM.