Zagreb, 15. travnja 2020. (UMFO) – Svjesni situacije koja je zadesila čitav svijet i našu zemlju te pogodila gotovo sve segmente društva, u priopćenju Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društva (UMFO) ističe da su otvoreni i konstruktivni za sve opcije koje i u ovoj teškoj situaciji mogu pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva, naravno posebno imajući u vidu interese naših članova i sigurnost njihove imovine. “Naša prvenstvena zadaća je odgovorno upravljanje sredstvima naših članova, ali i odgovornost prema široj zajednici te podrška hrvatskom gospodarstvu”, ističu u UMFO-u.

U ovim izvanrednim okolnostima i situaciji na globalnim tržištima kapitala koja su reagirala na pojavu i epidemiju korona virusa COVID -19, pad gotovo svih klasa imovine, neminovno je imao utjecaj i na ulaganja domaćih mirovinskih fondova. Važno je naglasiti da ulaganja mirovinskih fondova treba promatrati u dugačkom vremenskom horizontu, a oscilacije se događaju te će ih uvijek biti. U zadnjem desetljeću prošli smo kroz nekoliko velikih globalnih kriza. Ono što je zajedničko svim ovim krizama jest da su se tržišta po njihovom završetku oporavila, a rezultati mirovinskih fondova u svih ovih osamnaest godina rada pokazuju dobre prosječne prinose za naše članove. Članovi mirovinskih fondova nemaju razloga za zabrinutost jer će svi oni koji do mirovine imaju duže razdoblje pred sobom osjetiti koristi oporavka, a oni koji su neposredno pred mirovinom su automatski prebačeni u najkonzervativniju kategoriju C obveznih mirovinskih fondova, koji su najmanje osjetljivi na tržišne oscilacije. Mislimo da će naposljetku i ova kriza u stvari pokazati koliko je naš sustav obveznih mirovinskih fondova dobro osmišljen, robustan, dobro nadgledan i efikasan.

Jedna od prvih inicijativa HANFA-e i društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima u ovim novonastalim prilikama na tržištu kapitala u Republici Hrvatskoj je osnivanje Fonda za stabilnost kojem je cilj pružanje dodatne likvidnosti na obvezničkom tržištu Republike Hrvatske. Najvažniji ulagači su obvezni mirovinski fondovi, a koji su se odlučili na osnivanje Fonda za stabilnost s ciljem zaštite vrijednosti državnih obveznica,  očuvanja vrijednosti imovine svojih članova i pomoći hrvatskom gospodarstvu.

Do završetka krize svi zajedno trebamo biti koncentrirani na odgovorno ponašanje, poštivanje uputa epidemiologa i provođenje preporučenih zdravstvenih mjera. Spremni smo na bilo koji način pomoći hrvatskom gospodarstvu i široj zajednici te podržavamo državne ekonomske mjere, osobite one usmjerene na očuvanje radnih mjesta i tvrtki. Pripremamo se za završetak krize, nakon koje smo uvjereni da će sredstva iz mirovinskih fondova biti važan pokretač ekonomske aktivnosti hrvatskih kompanija.

Mirovinski fondovi su i do sada značajno sudjelovali u podupiranju hrvatskog gospodarstva, a  pogotovo danas smo svjesni ozbiljnosti situacije i odgovornosti koju imamo prema svojim članovima i svim hrvatskim građanima te vjerujemo da i ubuduće možemo biti značajan čimbenik u razvoju hrvatskog gospodarstva te podrška u prevladavanju teškoća s kojima se susrećemo kao društvo u cjelini, naglašava UMFO u priopćenju.