ZAGREB, 30. prosinca 2022. – Nadzorni odbor Hrvatske elektroprivrede d.d. na sjednici 30. prosinca 2022. imenovao je, na prijedlog Vlade RH, Upravu HEP-a na razdoblje od četiri godine.

Na prijedlog Vlade RH, predsjednikom Uprave imenovan je Frane Barbarić, a članovima Tomislav Šambić, Petar Sprčić i Vice Oršulić, dosadašnji direktor Proizvodnog područja hidroelektrana Jug u HEP Proizvodnji. Imenovani preuzimaju dužnost od 1. siječnja 2023. godine.

„Zahvaljujući kvalitetnom upravljanju i dobrim financijskim pokazateljima u prethodne četiri godine, a što je potvrđeno vraćanjem kreditnog rejtinga na investicijsku razinu prvi put nakon 2009. godine, aktualnu smo energetsku krizu, najveću u novijoj povijesti, dočekali snažni i kvalitetno pripremljeni. Osim što smo osigurali dovoljne količine plina za domaće tržište, preuzeli smo i teret subvencioniranih cijena struje i grijanja u iznosu od gotovo 800 milijuna eura, kao i više tisuća kupaca drugih opskrbljivača električnom energijom i plinom. S ciljem smanjenja ovisnosti o ruskim energentima i jačanja energetske samodostatnosti Hrvatske, ubrzali smo pripremu i realizaciju projekata obnovljivih izvora energije u skladu s odlukama i smjernicama Vlade Republike Hrvatske te politikama Europske unije. U razdoblju od 2018. do danas, u pogon smo pustili dvije kogeneracije na šumsku biomasu, jednu vjetroelektranu i sedam sunčanih elektrana, u izgradnji imamo još četiri sunčane elektrane i jednu pred početkom izgradnje. U pripremi imamo još oko 60 projekata sunčanih i vjetroelektrana, ukupne snage oko 1.400 MW i vrijedne gotovo 1,5 milijardi eura. Također, novi blok u Elektrani-toplani u Zagrebu, vrijedan 120 milijuna eura, na razini je gotovosti iznad 90 posto i bit će pušten u rad iduće godine. Zahvaljujući značajnoj zastupljenosti domaće komponente u vrijednosti spomenutih investicija, njihovom ćemo realizacijom i nadalje bitno doprinositi stabilnosti i rastu nacionalnog gospodarstva“, izjavio je Frane Barbarić.

Frane Barbarić rođen je 1966. godine. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1991. godine. Od 1994. do 2004. godine radio je u trgovačkom društvu Zagreb nekretnine d.o.o. ZANE, članici Zaba Grupe, a od 2004. do 2007. godine u PBZ Leasingu d.o.o.

Od 2007. godine radi u Hrvatskoj elektroprivredi, kao pomoćnik direktora, pa kasnije i kao direktor Direkcije za upravljanje ljudskim potencijalima, opće i pravne poslove te kao pomoćnik predsjednika Uprave i rukovoditelj odjela statusnog prava. Od 1. siječnja 2018.  godine obnaša dužnost predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Izvor i foto: HEP

Objavljeno 30. prosinca 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.