Zagreb, 11. prosinca 2021. (GIA) – Samozapošljavanje u Hrvatskoj ima drugačije značenje nego u nekim drugim zemljama Europe. Naime, pravna struktura samozapošljavanja u nekim zemljama znači da ne pokrećeš svoje poslovanje u obliku poduzeća već neku vrstu posla u kojem ne zapošljavaš druge, nego samo sebe. Drugačija su davanja i tretira se puno jednostavnije od pokretanja vlastita poslovanja. U Hrvatskoj, na sreću, nije ništa drugo nego pokretanje vlastita poslovanja. Ulazak u poduzetničke vode i s namjerom da taj posao raste i zapošljava.

Tko su osobe koje su se samo zaposlile? To su osobe koje rade za sebe same kao vlasnici nekog poslovanja ili freelanceri. Sami vode svoj posao i registrirali su ga te su sami i odgovorni za njegov uspjeh koji isto tako ovisi o njihovoj sposobnosti da rukovode tim poslovanjem. Kao osoba koja je sama sebe zaposlila nemate šefa iznad glave, jer ste to vi, ali isto tako nemate nikoga tko će vam isplatiti plaću na kraju mjeseca što zaposleni imaju. Nemate čak niti sva prava koja bi imali da radite za nekog drugoga kao zaposlenik. Zato je edukacija najvažnija stvar kod samozapošljavanja jer sve što se treba učiniti oko vođenja posla morate znati sami, ističe predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje i pokretačica Inukubatora za samozapošljavanje Ljiljana Kukec.

Mnogo je prednosti u samozapošljavanju. Jedna od naj važnijih je svakako da smo gospodari svog vremena i imamo mogućnost kreirati svoje radno vrijeme po našim mogućnostima i potrebama. To nam omogućava posvetiti se i obitelji i hobijima i ostavlja često mogućnost rada od kuće. Biti sam svoj gazda ostavlja nam veliku slobodu za kreativnost i slobodu ( i odgovornost) donošenja svih odluka. Postaviti posao na noge svakako daje veliki doprinos samopouzdanju i samo ostvarenju.  Osim kreativne slobode, neovisnosti i zadovoljstva da si sam svoj gazda i da svjedočiš ostvarenju rezultata svojega rada važna je stvar stjecanje novih znanja. U toku pokretanja poslovanja i nadalje puno je toga što ćete naučiti što do sada niste trebali znati. Ulazite u potpuno novo područje u kojem ćete se morati educirati kako bi mogli opstati. Zato je samozapošljavanje odlično za cjeloživotno učenje što opet doprinosi razvoju vas kao osobe ne samo vašeg poslovanja.

Ima mnogo edukacija za pokretanje vlastita poslovanja i samozapošljavanje. Važno je opredijeliti se za jednu od njih i pohađati je. Neke koštaju, neke su besplatne. Jedna takva besplatna održane je 10. prosinca u Ziceru s početkom u 14 sati. To je mjesto na kojem se moglo saznati kako se samozaposliti, kako to učiniti uz potpore HZZ-a, kako generirati ideje za samozapošljavanje te koja su iskustva onih koji su to već učinili. Ali sudionici su upoznati i s važnim temama kao što je brending i koliko je on važan za pozicioniranje poslovanja te uloge medija. Zapravo nema posla bez izgradnje brenda. Kako se samozaposliti kroz kupnju nečije franšize i dobiti bespovratna sredstva za to i dr. Osim brenda, da biste počeli postojati treba vam web stranica, možda mobilna aplikacija ili web trgovina. Kako  bez većih ulaganja do toga svega doći su isto bile teme za samozapošljavanje bez kojih nema napretka.

Zato je pokrenut projekt Inkubator za samozapošljavanje i događanje u Ziceru dio je tog projekta. Inkubator za samozapošljavanje novi je projekt Hrvatske udruge za franšizno poslovanje. Ciljna skupina kojoj je projekt namijenjen su nezaposlene osobe, osobe u tranziciji koje će u ova teška vremena biti otpušteni kao tehnološki višak uz otpremnine koje mogu uložiti u svoje samozapošljavanje. Projekt je važan i mladima, ženama i studentima koji žele pokrenuti svoj vlastiti posao. Posebnu pažnju posvećujemo i azilantima kao marginaliziranoj skupini koja ima prava na samozapošljavanje. Inkubator će biti mjesto osnaživanja i edukacije osoba koje žele samozapošljavanjem pokrenuti svoj posao kao i mjesto razmjene iskustava s poduzetnicima koji su već prošli kroz taj proces.

Ako razmišljate o vlastitom biznisu, pa  još uz potpore za samozapošljavanje detalje možete pronaći na

https://inkubatorzasamozaposljavanje.com/

Izvor: FIP/PoslovniFM Foto: Pixabay

Objavljeno 11. prosinca 2021. Sva prava pridržana PoslovniFM.