Stablo nije dovoljno posaditi, treba ga i održavati. Što ga bolje održavate, bit će dugovječnije. Fran Poštenjak i Dražen Mrvoš razvili su ArboSmart – pametan sustav za učinkovito upravljanje i održavanje gradskih zelenih površina

Zagreb,28. rujna 2020. (tockanai.hr) – Splitski Marjan jedan je od simbola grada. No, zaštićena park-šuma na Marjanu našla se na udaru mediteranskog potkornjaka. Iako je prvo sušenje stabala zamijećeno u lipnju 2016., sanacija je počela tek u veljači prošle godine. Posječeno je više od 35 tisuća stabala. Pokazalo se da je cijena lošeg gospodarenja park-šumom vrlo visoka.

Splitski primjer samo je jedan primjer zanemarivanja zelenih površina u hrvatskim gradovima. A parkovi i zelene površine jedan su od pokazatelja kvaliteta života u gradovima. Tako Beč ima više od 120 četvornih metara zelenih površina po stanovniku, Amsterdam 46, a London 27. U Hrvatskoj Osijek ima 27 četvornih metara zelenih površina po stanovniku, Rijeka 18, Split 12, Zadar 10, a Zagreb samo 4 četvorna metra po stanovniku. A Europska komisija preporučuje minimalno 20 četvornih metara zelenih površina po stanovniku.

Ovi podaci pokazuju koliko je zelena infrastruktura u Hrvatskoj zanemarena. Startup ArboSmart koji su pokrenuli Fran Poštenjak i Dražen Mrvoš pokušava to promijeniti.

“Počeo sam o tome razmišljati dok sam pisao završni rad na master studiju kulture urbanog šumarstva u Engleskoj, prije otprilike četiri godine. Trebalo mi je godinu dana da posložim kockice u glavi kako bi to trebalo izgledati. Kontaktirao sam svog školskog kolegu Dražena Mrvoša koji je programer. Vjerovao sam da možemo to izvući i pokazalo se da smo uspjeli”, priča Fran.

Zanemarena zelena infrastruktura

“Općenito su zelena infrastruktura i kontrola zelenila u Hrvatskoj apstraktan pojam. Nešto što se ne primjenjuje, pogotovo ne u redovitim intervalima. Sve ovisi o financijama, a dodatan je problem ako ne prepoznajete vrijednost održavanja zelenila. No, gdje god dođete, novaca za zelenilo nema, pa ni u Americi”, razlaže Fran. A struka procjenjuje da smo mi posljednja generacije koja može nešto napraviti, a da to ima utjecaj na budućnost, dodaje.

I tako je nastao ArboSmart Cloud, web sustav namijenjen gradovima i ostalim jedinicama lokalne samouprave za učinkovito upravljanje cjelokupnom zelenom infrastrukturom.

“Upravljanje zelenom infrastrukturom sastoji se niza procesa”, tumači Fran. “Vani je to posloženo tako da se napravi dugoročna strategija i onda se prate parametri kako bi se utvrdilo ispunjava li se strategija ili ne. To znači da ljudi moraju ići na teren kako bi pregledavali u kakvom su stanju elementi zelene infrastrukture – stabla, grmovi, travnjaci, zeleni zidovi… Na temelju tih kontrolnih pregleda propisuju se mjere koje treba provesti i kada – obrezivanje, fertilizacija, daljnja dijagnostika i slično – kako bi se osigurala sigurnost korištenja prostora i da zelena infrastruktura što duže traje.”

Cjeloviti tekst na poveznici https://tockanai.hr/transformeri/arbosmart-pametni-sustav-koji-spasava-gradske-zelene-povrsine/