Zagreb, 11. rujna 2020. (IMC-agencija) Na tematskoj konferenciji „Vodik u energetskoj tranziciji“, održanoj danas u Kristalnoj dvorani hotela Westin, doc. dr. sc. Ankica Kovač predstavila je projekt „Vodik u energetskoj tranziciji: Osiguranje električne energije u slučaju klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa“. Ovim projektom, čiji je nositelj Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova / Europski fond za regionalni razvoj, u Republici Hrvatskoj po prvi će put biti instaliran ogledni lokalizirani pomoćni sustav koji će osigurati dotok električne energije u slučaju klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa. Sustav će biti instaliran na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

„U projektu ćemo provoditi primijenjena istraživanja na sustavu temeljenom na obnovljivim izvorima energije (prvenstveno sunčevoj energiji) i vodiku proizvedenom elektrolizom vode i njegovoj pretvorbi u električnu energiju u gorivnim člancima), a što je proces potpuno bez popratnih štetnih emisija CO2. Razvit ćemo sustav s ciljem njegova korištenja u javnim i privatnim ustanovama i privrednim subjektima koje, u slučaju potencijalnih klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa (toplinski udari, ekstremna zahlađenja, oluje, poplave i potresi) ne bi smjeli ostati bez električne energije“, naglasila je u uvodnom dijelu doc.dr.sc. Ankica Kovač, voditeljica projekta.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i dr. sc. Julije Domac, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te savjetnik predsjednika za energiju i klimu, zatim izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, kao i državna tajnica Spomenka Đurić, izaslanica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, koji su svojim dolaskom potvrdili značaj ovog projekta za Republiku Hrvatsku.

„Nadam se da će i ovaj projekt pokazati kako Hrvatska kao zemlja s nedvojbenim prirodnim resursima može i mora iskoristiti priliku na ovom području energetske tranzicije i uspješno odgovoriti na izazov zaštite klime. Iz situacije pandemije u kojoj se nalazimo, možemo izvući i vrijedne lekcije. EU sredstvima trebamo stvarati nove vrijednosti, ulagati u ono što donosi dodanu vrijednost, ono što otvara nova radna mjesta, potiče gospodarstvo, inovira i pomaže ovoj zemlji da ide naprijed. EU sredstva ne smiju više služiti za krpanje rupa. Moramo udružiti javno i privatno. Ova kriza još je jednom pokazala vrijednost znanosti i svih naših stručnjaka. Vjerujem da će ovaj projekt biti tek prvi u nizu odličnih primjera koje možemo ponuditi ne samo hrvatskom već i europskom tržištu i javnosti“, istaknuo je dr. sc. Julije Domac, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te savjetnik predsjednika za energiju i klimu.

„Sretni smo da je Gradu Zagrebu, jedinom u regiji, odobren EU projekt primjene vodika u javnom gradskom prijevozu, odnosno  uvođenje FCH autobusa i prateće infrastrukture u javni gradski prijevoz. Odradit ćemo to u partnerstvu sa ZET-om i INA-om. Uz to, pristupamo i u članstvo  Europskog saveza za čisti vodik. Kao lokalna i regionalna samouprava, snažno podržavamo energetske i klimatske ciljeve Europske unije te aktivno radimo na dekarbonizaciji svih sustava na svom području, tako je i članstvo u ovom Savezu prilika da Grad Zagreb bude dio velike, paneuropske zajednice koja će zajednički raditi na uvođenju vodikovih tehnologija“, kazala je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. .

„„Izazovi koji pred naše društvo i cijeli svijet postavljaju klimatske promjene prepoznati su sa na razini EU kako u strateškom smislu kao jedan od ključnih prioriteta djelovanja tako i u financijskom smislu odnosno korištenju dostupnih financijskih sredstava EU za dekarbonizaciju i energetsku tranziciju ali za adresiranje posljedica i prilagodbu klimatskim promjenama“, naglasila je državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića. „Izazovi koji pred naše društvo i cijeli svijet postavljaju klimatske promjene prepoznati su sa na razini EU kako u strateškom smislu kao jedan od ključnih prioriteta djelovanja tako i u financijskom smislu odnosno korištenju dostupnih financijskih sredstava EU za dekarbonizaciju i energetsku tranziciju ali za adresiranje posljedica i prilagodbu klimatskim promjenama“, rekla je državna tajnica Spomenka Đurić, izaslanica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.

Istraživanja koja će se provoditi u okviru projekta u trendu su s primijenjenim istraživanjima koja se danas provode u najrazvijenijim državama svijeta. U svijetlu proklamirane dekarbonizacije i energetske tranzicije izazvanih klimatskim promjenama i  obzirom da je vodik dio gotovo svih EU i svjetskih energetskih strategija te kao energent ulazi na velika vrata u sve privredne sektore, značaj ovog projekta višestruk je i za ključne dionike na hrvatskom tržištu proizvodnje i korištenja energije. Prisustvo na konferenciji privrednih subjekata kao što su INA d.d., HEP d.d., JANAF, Toyota Croatia d.o.o., Tehnix d.o.o., Gradska toplana Karlovac, KONČAR – Institut za elektrotehniku d.d., A1, Gradska plinara Zagreb, Siemens Energy d.o.o., Zagrebački holding – ZET, HT, Hrvatska pošta (da spomenemo samo neke od gotovo 100 prisutnih sudionika konferencije) svojim su odazivom pokazali interes i potvrdili važnost uspostave sustava zasnovanih na integraciji obnovljivih izvora energije i vodika.

Sustavima zasnovanima upravo na ovim integracijama, a kao što će biti sustav realiziran upravo ovim projektom, te njihovim potencijalnim daljnjim umnožavanjem i umrežavanjem, može se riješiti ne samo pitanje energije za najnužnije potrebe u kriznim uvjetima bez emisije CO2, nego i sigurna opskrba dekarboniziranom električnom i toplinskom energijom na razini cijele Republike Hrvatske bez potrebe za uvozom fosilnih goriva.

To  naravno nije moguće napraviti preko noći, ali je s obzirom na očekivane klimatske promjene, koje je obrazložio dr. sc Ivan Guettler iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, potrebno taj proces značajno ubrzati, poruka je voditeljice projekta, doc. dr. sc. Ankice Kovač