Zagreb, 21. listopada 2020. (točkanai.hr) – Globalna pandemija snažno je utjecala na poslovanje u ovoj godini, no Interbrand je po 21. put predstavio ljestvicu najvrjednijih svjetskih robnih marki za 2020. godinu (Best Global Brands).

Ljestvicu očekivano predvode tehnološki brendovi, a posebno se ističu društveni mediji i komunikacijski brendovi. Po prvi put među 100 najvrjednijih brendova ušli su Instagram (19. mjesto), You Tube (30.) i Zoom (100.), a nakon tri godine na ljestvicu se, na 40. mjesto s procijenjenom vrijednošću robne marka od 12,785 milijardi američkih dolara, vratio proizvođač električnih automobila Tesla.

Amazon, Spotify i Netflix su brendovi koji su zahvaljujući pandemiji zabilježili najveći rast vrijednosti.

Uslijed previranja zbog Covida uspjeh su zabilježile i medijske kompanije. Spotify je zabilježio rast vrijednosti robne marke za 52 posto, na 8,39 milijardi dolara, i napredovao je za 22 mjesta pa je sada na 70. mjestu, dok je Netflix s rastom vrijednosti od 41 posto, na 12,66 milijardi dolara, skočio na 41. mjesto.

Značajnu ulogu u tako snažnom rastu imao je poslovni model s obzirom na to da je gotovo dvije trećine tvrtki koje bilježe dvoznamenkasti rast svoje poslovanje temelje na pretplatničkim modelima.

Vodećih deset

Najveći rast vrijednosti robne marke od 60 posto zabilježio je Amazon. Vrijednost njegove robne marke procijenjena je na 200,67 milijardi dolara, no to mu još uvijek nije bilo dovoljno da pretekne Apple, koji je s procijenjenom vrijednošću od 323 milijarde dolara zadržao vodeću poziciju. Ono što nije uspjelo Amazonu, uspjelo je Microsoftu (166 mlrd dolara) koji je s trećeg mjesta potisnuo Google (165,44 mlrd dolara). To je prvi put od 2012. da Google nije među vodeća tri brenda. Korejski Samsung (62,29 mlrd dolara) je pak prvi put ušao među vodećih pet.

Među vodećih deset robnih marki su još Coca-Cola (56,89 mlrd dolara), Toyota (51,59 mlrd dolara), Mercedes-Benz (49.27 mlrd dolara), McDonald’s (42.82 mlrd dolara) i Disney (40,77 mlrd dolara). Deset najvrjednijih robnih marki čini 50 posto ukupne vrijednosti ovogodišnje ljestvice.

Utjecaj Covida

Na ovogodišnjoj ljestvici Best Global Brands zamjetan je snažan utjecaj pandemije: globalno zatvaranje trgovina srušilo je vrijednost brendova poput Zare i H&M-a za 13 odnosno 14 posto. Oba brenda izgubila su najmanje šest mjesta u odnosu na prošlu godinu – Zara je sada 35., a H&M je 37.

Sektor luksuznih marki koji je u posljednje dvije godine rastao najbrže također je pogođen pandemijom. Vrijednost svih luksuznih robnih marki osim Hermesa na 28. mjestu pala je za jedan do devet posto.

S druge strane, neki sektori su zbog pandemije profitirali. Logistika je zabilježila prosječan rast od pet posto – UPS je sada 24, FedEx je 75, a DHL 81. Sve tri robne marke procijenjene su na veću vrijednost nego lani jer je logistički sektor imao izuzetno važnu ulogu tijekom lockdowna.

Porasla je i vrijednost sustava za plaćanje. PayPal je napredovao za dvanaest mjesta i sada je 60, Visa popravila za deset mjesta i sada je 45, brend po vrijednosti, a Mastercard je na 57. mjestu uz skok za pet mjesta. Pandemija je potaknula prijelaz na elektronička plaćanja i uvođenje programa za podršku lokalnim poduzećima i obrtima u vrijeme lockdowna. To je pridonijelo rast vrijednosti provjerenih brendova koji omogućavaju sigurne financijske transakcije u nesigurnim vremenima.

Ukupna vrijednost Top 100 brendova

Ukupna procijenjena vrijednost sto vodećih globalnih svjetskih marki u usporedbi s prošlogodišnjom ljestvicom porasla je za 9 posto, na 2,34 bilijuna dolara.

Glavni pokretači rasta su tehnološki divovi, a prosječan rast vrijednosti svih brendova iznosio je 14 posto. Vrijednost tehnoloških brendova porasla je pak prosječno za 20 posto.

Tehnološke robne marke sada predstavljaju 48 posto ukupne vrijednosti sto vodećih globalnih svjetskih brendova, dok je 2010. njihov udjel bio samo 17 posto.

Cjelovit tekst na poveznici: https://tockanai.hr/biznis/best-global-brands-2020-39914/