Zagreb, 26. travnja 2020. – Više od 71% poduzetnika smatra da je previše propisa i da ih je nemoguće pratiti, čak 21 posto priznaje da ne stigne pratiti sve promjene i da za većinu propisa niti ne zna da su doneseni, oko 6 posto smatra da ih donekle prati preko računovodstvenih i drugih profesionalnih servisa. Manje od 1 posto poduzetnika ispitanika izjasnilo se da znaju i prate sve najnovije propise, što je zabrinjavajuće, ističe u priopćenju Udruga Glas poduzetnika.

Hrvatska je poznata u međunarodnim krugovima kao zemlja koja vrlo često mijenja svoje zakone i pod zakonske akte. To je velika prepreka i mnogim stranim investitorima da odluče da ulažu u Hrvatsku, ili onima koji već jesu ovdje da ostanu. Naravno, brzina i manjak jasnoće svih tih propisa, posebno šteti radu svih domaćih poduzetnika koji se moraju nositi sa masom nejasnih, nepreglednih i često kontradiktornih dokumenata. I u ovim vremenima smo vidjeli da je na brzinu donesen niz odluka koje su se onda nespretno počele provoditi. S obzirom na to sve, pitali smo poduzetnike jednostavno pitanje: Stignete li pratiti promjene svih zakonskih propisa?

Rezultati jasno pokazuju da je poslovanje uz svu tu šumu propisa praktički nemoguće, ocjenjuju u Udruzi. Svaka firma bi trebala ogromne resurse ulagati samo u to da prati sve promjene koje se svako malo događaju. Nemogućnost da to naprave, otvara razna vrata, inspekcijama svih vrsta da ih kazne kako god žele.

Udruga Glas poduzetnika se zalaže za Hrvatsku 2.0 gdje će sve biti digitalizirano, i gdje će biti više pravde a manje administracije koja koči poslovanje i rad privatnog sektora.

Jedan od zadnjih zahtjeva koje je Udruga uputila je da se za svaki novi propis koji se donese, moraju ukinuti dva stara propisa. Na taj način pojednostavio bi se zakonodavni okvir i olakšala njegova primjena svima u Hrvatskoj, ocjenjuje poduzetnička udruga.