Zagreb, 3. svibnja 2020. – Poduzetnici okupljeni u Udruzi Glas poduzetnika smatraju da mjere koje je nedavno donijela hrvatska Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem i koje se, kako kažu u priopćenju, pokušavaju predstaviti kao reforme – to nisu. Čak 77,3 posto poduzetnika ispitanika smatra da su mjere “potpuni promašaj”.

Vrlo slično njima razmišlja i dodatnih 18,3% koji smatraju da to nisu reforme nego samo predstava sa kojom počinje predizborna kampanja. Neki smatraju da je bolje da se išta napravi nego ništa i njih je malo iznad 1% dok je onih koji vjeruju da su to reforme samo 0,3%.

Nakon prvog i drugog seta mjera, koje su dale privremene rezultate, vrijeme je za značajnije i dugoročnije mjere za spas gospodarstva. I s obzirom na predviđanja domaćih ekonomista, kao i onih na svjetskoj razini, čeka nas teško razdoblje čije će trajanje uvelike ovisiti o sposobnosti svake pojedine zemlje da se izvuče iz krize. Hrvatska se nakon zadnje krize 2008. godine oporavljala gotovo najduže od svih zemalja Europe. Zbog dodatnih poreza koji su bili nametnuti, procjenjuje se da je bez posla ostalo dodatnih 150 000 ljudi.

Jesmo li išta naučili iz starih grešaka? Izgleda da je i javnost osvijestila razinu opasnosti koja je pred nama i počela tražiti prave strukturne reforme. Trenutak za promjene koje bi osigurale budućnost zemlje je bolji nego ikada. I u takvoj situaciji Vlada RH na čelu sa premijerom Plenkovićem donosi niz nekakvih mjera koje pokušavaju predstaviti kao reforme, zbog čega je Udruga Glas poduzetnika odlučila provesti anketno istraživanje među članovima.

Iz rezultata je vidljivo da ako su do sada i prolazila razna obećanja i polumjere s kojima bi se mazale oči javnosti, da u ovoj situaciji to neće proći. Poduzetnici kao i cijela javnost zahtijevaju jasne i značajne promjene, reformu javne uprave, manje poreze, manje parafiskalnih nameta, ukidanje obaveznih članarina i druge mjere koje će rasteretiti firme i omogućiti lakše poslovanje. Vlada koja donosi ove odluke ima izbor postati ona koja je napravila najvažnije promjene i osigurala budućnost države, ili ona koja je postala najgora u povijesti i gurnula nas preko ruba u provaliju iz koje se godinama nećemo izvući. Ali ovaj put ćemo znati ako jedini cilj bude dobiti izbore na krilima kratkoročnih populističkih obećanja, tko je krivac kada u narednim godinama opet budemo svjedoci još jednog, tko zna kojeg po redu iseljavanja ljudi iz zemlje i generalnog pada populacije, zaključuje UGP u kratkoj analizi anketnog pitanja.