Zagreb, 22. prosinca 2020. (Black Island Winery) – U godini kad je, zbog polovične turističke sezone, ali i nanovo zatvorenih ugostiteljskih objekata, konzumacija vina sigurno doživjela određeni pad, hrvatska su vina, srećom, kvalitetom otišla još stepenicu više.

Naime, na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina, Decanterovom, ove godine je u Londonu nagrađeno čak 226 domaćih vina. Od toga su hrvatska vina odnijela 11 zlatnih nagrada. Za usporedbu, prošle je godine nagrađeno bilo 170 vina, uz sedam zlatnih medalja.

Dvije zlatne medalje otišle su u Dalmaciju i to u podrume šibenske vinarije Testament Winery.

Prvo zlato otišlo je Dalmatian Dog Babiću iz 2016. godine, a drugo Testament Pošipu iz 2019. godine, a ogromne zasluge za to idu vodećim dalmatinskim enolozima Juraju Sladiću, Igoru Radovaniću i Nikoli Maroševiću koje su angažirali Testament Winery te sestrinska im vinarija Black Island s Korčule.

Testament i Black Island vinarije svoj su uspjeh odlučili podijeliti i s vama pa tako na njihovom web shopu možete kupiti karton s po tri butelje dvaju nagrađenih vina i to za tek 340 kuna! Čak vam neće naplatiti ni poštarinu.

U razgovoru za AgroKlub, Siniša Lasan, poznati sommelier i jedan od članova komisije najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina, istaknuo je da je odlična vijest zastupljenost tri hrvatske regije, čija su se vina kući vratila sa zlatom. Naime, osam je medalja otišlo u Istru, dvije u sjevernu Dalmaciju, u Testament, te jedna u Zagorje-Međimurje.

„Istra je svakako dominantna, kada je o medaljama naših vinara riječ, ali treba spomenuti i brojne druge uspjehe. Svakako vinariju Testament iz okolice Šibenika, čiji su Pošip i Babić u zlatu”, objasnio je Lasan te pohvalio vinare iz Varaždina i Ludbrega koji su prvi put značajnije nominirali svoja vina na to prestižno ocjenjivanje.

Njemu se pridružio još jedan domaći sommelier i Decanterov sudac, Saša Špiranec, koji je ovogodišnji uspjeh hrvatskih vina nazvao ‘monumentalnim’. Uz tri platine i 11 zlata, domaći su vinari osvojili i 68 srebrnih, 88 brončanih medalja te 56 priznanja.

I s nekima od njih su se s Decanterovog ocjenjivanja vratila vina Testament i Black Island vinarija:  Merga Victa Pošip 2019. srebro i Dalmatian Dog Pošip 2018. Bronco.

Inače, nagrađena vina u 2020. i 2019. godini možete kupiti u sklopu Decanter Testament Boxa za tek – pazite sad – 445 kuna, putem webshopa: https://dalmatiandog.eu/proizvod/decanter-testament-box-vina/

Ukoliko je ova godina bila ovoliko uspješna za hrvatska vina, sljedeća može biti samo još bolja. Jedva čekamo!