Zagreb, 12. listopada 2020. (Alert) – Povodom mjeseca kućnih ljubimaca PURINA je objavila rezultate svog  istraživanja o sterilizaciji mačaka koje je pokazalo kako je u Hrvatskoj sterilizirano tek 33% mačaka koje žive u kućanstvima, što je više nego dvostruko manje od prosjeka Europske unije koji iznosi 73%. Budući da sterilizacija mačkama donosi brojne dobrobiti poput dužeg, zdravijeg i kvalitetnijeg života, PURINA je u suradnji s partnerima odlučila djelovati kako bi se hrvatske brojke približile onima Europske unije.

Mačke su u Hrvatskoj, uz pse, omiljeni kućni ljubimci. Troje od deset ljudi ima mačku, a od svih mačaka koje žive u kućanstvima sterilizirana je samo trećina njih1. Potaknuta rezultatima istraživanja, PURINA je s udrugom Indigo, Pet centrom, veterinarskim ambulantama Buba, Kreszinger, Fabela, Marković i Happy Dog  i poznatim vlasnicima kućnih ljubimaca  odlučila podići svijest javnosti kroz edukaciju o važnosti i dobrobitima sterilizacije mačaka pod nazivom „Dom je tamo gdje je mačka“.

„Edukativna kampanja „Dom je tamo gdje je mačka“ ima za cilj educirati široku javnost, pozvati sve sadašnje i buduće vlasnike i prijatelje mačaka da svojim ljubimcima omoguće kvalitetniji i duži život, a time ujedno doprinesu smanjenju broja napuštenih mačaka i mačića, što je veliki problem u našim krajevima, pogotovo u većim gradovima.“ Izjavila je Nataša Rajlić, iz Purine te dodala kako je ovo samo jedna od aktivnosti kojom je Purina doprinosi boljim životnim uvjetima ljubimaca u Hrvatskoj. 

„Mačkama sterilizacijom pružate duži i zdraviji život. Kod steriliziranih mačaka nema neželjenih legla, mačjih tučnjava, obilježavanja teritorija, a mačke i dalje imaju svoj stari lovački nagon i znatiželjnu narav zbog koje ih i obožavamo. Istovremeno, sterilizacijom sprječavate da mačići iz neželjenih legla završe na ulici. Sterilizacija je za mačke bezbolna, oporavak brz, a dobrobiti za mačke, ali i kućanstvo u kojem žive, velike. Jedino na što trebate paziti je da nakon sterilizacije mačke jedu posebnu hranu za sterilizirane mačke“, rekla je Ivana Ljolje, veterinarka iz Veterinarske ambulante Buba.

PURINA i svi uključeni partneri pozivaju vas za učinite dobru stvar za svoju mačku i odaberete sterilizaciju. Saznajte više detalja na web stranici Purina Pro Plan Hrvatska i Facebook stranici Purina Hrvatska.

[1] Izvor: Ipsos: Istraživanje o steriliziranim mačkama u Hrvatskoj; travanj 2020; N=1000, reprezentativni uzorak

[2] Izvor: Stavovi vlasnika mačaka, stručnjak za upotrebu i ponašanje u Europi, 7 ključnih tržišta EU-a 2013.