Zagreb, 11. siječnja 2021. (Komunikacijski ured) – Početkom siječnja 2021. dr. sc. Mato Njavro stupio je na dužnost dekana Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) zamijenivši na toj poziciji osnivača i dugogodišnjeg dekana dr.sc. Đuru Njavru.

Mato Njavro godinama je stjecao obrazovanje i radno iskustvo širom svijeta, a u jednom periodu bio je i prodekan za međunarodne odnose ZŠEMa odgovoran za povezivanje s vodećim međunarodnim obrazovnim institucijama i poslovnom zajednicom. Diplomirao je poslovnu administraciju i međunarodnu ekonomiju na Sveučilištu Bocconi u Milanu, gdje je i magistrirao poslovne financije, dok je na Sveučilištu St. Gallen u Švicarskoj doktorirao financije. Radno iskustvo stjecao je među ostalim u Londonu radeći za Lehman Brothers i Nomuru u sektoru investicijskog bankarstva. Postdoktorski studij pohađao je na Institutu za kvantitativne društvene znanosti Sveučilišta Harvard (Harvard University – Institute for Quantitative Social Science), a od 2016. do 2020. godine radio je u Singapuru kao predavač na Institutu za management sveučilišta St. Gallen u Aziji (SGI-HSG) i na Singapore Management sveučilištu. Osim što predaje na Katedri za financije i računovodstvo ZŠEM-a, Mato Njavro je predavač na Sveučilištu St. Gallen, na Luxembourg School of Businesste je akademski direktor međunarodne konferencije New Europe Business Forum.

Na novoj dužnosti dr.sc. Njavro fokusirat će se na očuvanje vodeće pozicije ZŠEM-a te na daljnji razvoj i internacionalizaciju poslovanja: „Svoju izvrsnost nastavit ćemo potvrđivati i graditi na usporedbi s najboljim sveučilištima i poslovnim školama u svijetu poput Harvarda, HEC-a u Parizu ili Sveučilišta St. Gallen u Švicarskoj. S jedne strane želimo našim mladim ljudima omogućiti da ovdje u Hrvatskoj imaju pristup obrazovanju koje je u samom svjetskom vrhu po međunarodno priznatim kriterijima, a s druge strane želimo privući još veći broj stranih studenata da studiraju na našoj školi. I jedne i druge, kao nepobitno kvalitetne kadrove i buduće lidere, želimo potaknuti da ostanu ovdje i nakon diplome te da u Hrvatskoj grade svoje poslovne karijere podižući konkurentnost i uspješnost hrvatskog gospodarstva. Obrazovni sustav može uspješno odgovarati na potrebe poslovne zajednice samo ako je okrenut budućnosti i uspješno predviđa trendove. Mi smo međunarodno relevantni i uspješni jer smo okrenuti budućnosti i to ostaje naš trajni fokus.“

ZŠEM tako već niz godina kao izborne predmete svojim studentima nudi programiranje, strojno učenje kao i edukaciju o počelima umjetne inteligencije, dok je katedru za menadžment zamijenila katedra za menadžment i digitalnu transformaciju.  „Privatno visokoškolsko obrazovanje kod nas je značajno agilnije od javnog, ali gledano po broju studenata još je uvijek u začecima. Osobno smatram da sveučilišta i visoke škole treba razlikovati po kvaliteti obrazovanja, a ne po tome tko im je osnivač. U svom javnom djelovanju zalagat ću se za evolutivni pristup razvoju privatnog školstva koji zakonski daje mogućnost visokoj školi da se akreditira u samostalni fakultet kada ispuni jasno propisane uvjete, a fakultetu da preraste u sveučilište po istom principu. Također, zalagat ću se za to da privatno visokoškolsko obrazovanje postane dostupno većem broju mladih ljudi. U našoj školi širiti ćemo mogućnosti stipendiranja talentiranih studenata lošijeg socioimovinskog statusa, no smatram da bismo svi kao društvo profitirali kada bismo poput nekih drugih zemalja imali i državno pomognut sustav studentskih kredita ili vaučera“, zaključuje dr.sc. Mato Njavro. ZŠEM će u ovoj godini osigurati  fond stipendija za srednjoškolce iz područja koja su teško pogođena potresom.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa prva je poslovna škola akreditirana prema AACSB standardima koji su Hrvatsku još 2013. godine stavili uz bok američkim i europskim obrazovnim institucijama poput Harvarda, Stanforda ili Yalea, odnosno u kategoriju 5% najboljih poslovnih škola u svijetu. Takva akreditacija uvjetuje od svih profesora škole da svoja znanja kontinuirano usavršavaju što moraju verificirati objavom radova u domaćim i stranim stručnim publikacijama, najmanje jednom godišnje, a ispunjavanje strogih kriterija akreditacije se redovito kontrolira. ZŠEM je akreditaciju uspješno potvrdio 2019. godine.