• Europski investicijski fond, kao sastavni dio EIB Grupe odobrit će jamstva za Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste&Steiermärkische S-Leasing d.o.o. kako bi omogućio financiranje hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) u iznosu do 200 milijuna eura u svrhu pružanja potpore njihovom oporavku od krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19.
  • Jamstva se odobravaju u okviru Paneuropskog jamstvenog fonda vrijednog 25 milijardi eura, koji je EIB osnovao radi bržeg oporavka europskih poduzeća od krize uzrokovane COVID-om.
  • Riječ je o prvoj transakciji u okviru EJF-a u Hrvatskoj, koja je tom fondu doprinijela s oko 105 milijuna eura.

Zagreb, 28. travnja 2021. (Erstebank) – Europski investicijski fond (EIF), kao sastavni dio Grupe Europske investicijske banke (EIB-a), osigurat će jamstva vrijedna 140 milijuna eura za Erste grupu u Hrvatskoj, koja će im omogućiti stvaranje portfelja u iznosu od 200 milijuna eura za financiranje hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) radi ublažavanja gospodarskih posljedica pandemije bolesti COVID-19. 

Jamstva EIF-a proistječu iz Paneuropskog jamstvenog fonda (EJF-a), 25 milijardi eura vrijednog jamstvenog instrumenta koji je EIB Grupa uspostavila 2020. radi ubrzanja oporavka europskoga gospodarstva od krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19, očuvanja radnih mjesta i osiguravanja prijeko potrebne likvidnosti za europske MSP-ove.

Riječ je o prvoj transakciji u okviru EJF-a u Hrvatskoj, jednoj od 21 države članice EU-a koje sudjeluju u EJF-u i koriste se pogodnostima koje nudi. Jamstva iz EJF-a omogućit će Erste grupi u Hrvatskoj da malim i srednjim poduzećima ponudi kredite i financiranje leasinga pod povoljnijim uvjetima, među ostalim i uz niže kamatne stope ili dulja razdoblja počeka, odnosno blaže kolateralne zahtjeve ili produljene rokove dospijeća.

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a i predsjednik Upravnog odbora EIF-a, koji je odgovoran i za poslovanje grupe EIB-a u Hrvatskoj, izjavio je: „EIB je uspostavio EJF kako bi europskim MSP-ovima omogućio brži oporavak od posljedica COVID-19 pandemije. Erste Hrvatska i EIB danas tu potporu po prvi puta odobravaju domaćim poduzećima u Hrvatskoj. EJF je plod žurnog odgovora Grupe EIB-a na pandemiju. Taj fond tek je jedan u nizu mehanizama potpore koje je EIB- ponudio državama članicama EU-a radi ubrzanja gospodarskog i društvenog oporavka EU-a. Zahvalio bih Vladi Republike Hrvatske na odluci o sudjelovanju u EJF-u, čime je danas omogućeno sklapanje ovoga posla.”

Izvršni direktor Europskog investicijskog fonda, Alain Godard, dodao je: „Ova prva transakcija pod EJF-om je dobra vijest za hrvatske MPS-ove. Europski investicijski Fond radi na olakšanju i poboljšanju pristupa financiranju za hrvatske MPS-ove kako bi potaknuo brzi oporavak od COVID krize. EJF je savršen alat za to.“

Zdravko Marić, ministar financija u Vladi Republike Hrvatske, izjavio je: „Zadovoljstvo nam je vidjeti prvu potpisanu transakciju pod EJF-om u Hrvatskoj. Zajedno s drugim državama članicama Europske unije, na samom početku neviđene krize prošle godine, odobrili smo jedinstveni skup mjera pomoći europskom gospodarstvu. EJF osnovan unutar EIB Grupe ključni je element ovog kriznog paketa mjera. Jamstva EJF-a predstavljaju jedinstvenu priliku za osiguravanje dodatnih financijskih sredstava malim i srednjim poduzećima kako bi im se pomoglo da premoste trenutnu krizu. Radujemo se daljnjim transakcijama EJF-a u Hrvatskoj i njihovoj uspješnoj implementaciji u korist hrvatskog gospodarstva.

Boris Centner, član Uprave Erste banke Hrvatska, izjavio je: „Veliko nam je zadovoljstvo što smo postali prva banka partner unutar EIB-ovog Paneuropskog jamstvenog fonda te nas veseli što nastavljamo te dodatno produbljujemo našu dugogodišnju uspješnu suradnju. Dosad smo kroz suradnju s EIB-im i EIF-om plasirali ukupno 390 milijuna eura našim klijentima. Potpora malim i srednjim poduzetnicima, koji ujedno predstavljaju i važne generatore rasta i gospodarskog razvoja, jedna je od naših temeljnih strateških odrednica. Uz pomoć ovog garancijskog instrumenta svojim ćemo klijentima pružiti podršku kroz kredite za likvidnost i investicijske kredite te im uz povoljnije uvjete omogućiti brzu i jednostavnu realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata u budućem razdoblju.“

Odobravanjem sredstava osiguranih jamstvima iz EJF-a, Erste grupa u Hrvatskoj moći će hrvatskim MSP-ovima ponuditi kredite i financiranje leasinga pod povoljnijim uvjetima, čime će se osigurati da poduzeća raspolažu dostatnim sredstvima za ublažavanje gospodarskih posljedica krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 te nastave s rastom i razvojem u srednjoročnom do dugoročnom razdoblju.