Zagreb, 24. svibnja 2023. (GIA) – Više od godinu i pol dana bezuspješno pregovaramo s državom i sada se počelo događati ono na što smo upozoravali. Resorno ministarstvo ne donosi odluke i mi apeliramo na premijera Andreja Plenkovića da se hitno uključi u rješavanje ovog problema dok se još može spasiti dio postrojenja. Da bi spasili bioplinska postrojenja potrebno je da se hitno donese uredba sa zakonskom snagom koja bi bioelektranama van sustava HROTE-a omogućila povratak u sustav i koja bi regulirala cijene unutar HROTE-a – kazao je predsjednik Hrvatske udruge proizvođača bioplina HUPB-a Marijan Cenger.

Bioelektrana NTC Gaj kod Lipika podnijela je zahtjev za stečaj. Riječ je o bioplinskom postrojenju snage 2 MW koje je moralo obustaviti proizvodnju jer su zbog energetske krize i sporosti države da im pomogne, u zadnjih godinu dana generirali ogromne gubitke.

Gašenjem ovog postrojenja počele su se ostvarivati najgore prognoze na koje su upozoravali iz Hrvatske udruge proizvođača bioplina – da će se, ako im država hitno ne pomogne, do ljeta morati ugasiti 70 posto proizvodnje.

Bioelektrana NTC Gaj strana je investicija, vlasnik i direktor je Peter Maierhofer, te je u sustavu HROTE-a. Problemi su počeli početkom rata u Ukrajini, te obećanjem predstavnika Ministarstva gospodarstva da će se cijena struje prilagoditi novonastaloj situaciji i enormnom povećanju cijena sirovina za proizvodnju. I dalje je nepoznanica zašto Uredba koja bi regulirala cijene, a koja je bila pripremljena još u lipnju prošle godine, do danas nije donesena. I kakva se poruka time šalje stranim investitorima? Ta je Uredba mogla spriječiti ovo što se dogodilo s bioelektranom NTC Gaj.

– Cijena sirovina potrebnih za rad bioplinskih postrojenja u zadnjih godinu dana se udvostručila. S obzirom na to da državne institucije zadužene za energetiku, osim praznih obećanja, nisu ništa napravile da se cijena električne energije podigne, mi nismo više mogli plaćati ulazne sirovine kooperantima i morali smo donijeti odluku da zatvorimo postrojenje – kazao je Peter Maierhofer, vlasnik bioelektrane NTC Gaj, koja je s radom počela u svibnju 2020., ali su joj prethodile višegodišnje pripreme i ogromna financijska ulaganja.
Maierhofer je dodao da bi stečaj pokrenuli još prije godinu dana da su znali da se cijena električne energije neće podići, te da će pregovori s resornim ministarstvom i institucijama tako dugo trajati i da rješenje ni do danas neće biti ponuđeno.

Iz HUPB-a su u više navrata u zadnjih 14 mjeseci upozoravali da cijena struje nije adekvatna ulaznim troškovima, prvenstveno sirovini za proizvodnju.

-Počelo se događati upravo ono na što smo upozoravali. Mi više od godinu i pol dana bezuspješno pregovaramo s državom, a nama je svaki dan bitan jer se generiraju ogromni gubici. Resorno ministarstvo ne donosi odluke i mi apeliramo na premijera Andreja Plenkovića da se hitno uključi u rješavanje ovog problema dok se još može spasiti dio postrojenja. U protivnom, u kratkom roku, isti scenarij čeka instaliranih još 7 MW bioplinskih elektrana i to će se nastaviti istom dinamikom dok se sve ne ugase – upozorio je predsjednik Hrvatske udruge proizvođača bioplina Marijan Cenger.
Dodao je kako ih je država prije desetak godina poticala na proizvodnju električne energije iz bioplinskih elektrana te da je kroz subvencije uloženo više od 2,5 milijarde kuna, dok su više od tog iznosa uložili i vlasnici bioplinskih postrojenja.

-Da bi spasili bioplinska postrojenja potrebno je da se hitno donese uredba sa zakonskom snagom koja bi bioelektranama van sustava HROTE-a omogućila povratak u sustav i koja bi regulirala cijene unutar HROTE-a. Bioelektrana NTC Gaj koja je zatražila stečaj u sustavu je HROTE-a i ovo što se događa dokazuje sve naše navode da ljudi nisu napuštali HROTE zato što su htjeli, nego da spase poslovanje dok se nešto ne riješi. Međutim, do sada se ništa nije riješilo, i sada svima slijedi isti scenarij, a to je stečaj i ključ u bravu – istaknuo je Cenger. Dodao je kako je apsurdno da se kod nas bioplinska postrojenja gase, dok se u Europi grade nova.

-Kako će resorno ministarstvo objasniti Vladi, a Vlada Europskoj komisiji da kod nas bioplin propada, dok Europa gradi 5000 novih bioplinskih postrojenja radi neovisnosti o ruskom plinu? Proizvodnja obnovljivog plina biometana u Europi stalno raste. U planu REPowerEU stoji da se do 2030. mora proizvesti 35 milijardi kubnih metara biometana, što je količina kojom bi se u potpunosti mogao zamijeniti uvoz plina iz Rusije. Da bi se to postiglo potrebno je 5000 novih postrojenja koja se u Europi i grade, dok se kod nas bioplinska postrojenja, koja su ključ zelene tranzicije, gase. I još nam se pritom pripisuju stručno neutemeljene teorije o spaljivanju silaže – naglasio je Cenger.
Hrvatska udruga proizvođača bioplina u više je navrata od države zatražila da se hitno usvoje tri mjere potrebne za spas bioplinskog sektora. Riječ je o zaključcima koje je Udruga donijela na Skupštini u veljači ove godine.
Zatraženo je da se bioplinska postrojenja izuzmu iz Uredbe o ograničavanju cijene električne energije što bi omogućilo da 26 MW bioplinskih postrojenja nastavi proizvodnju, potom da se u novu Uredbu o poticanju električne energije iz obnovljivih izvora, implementira prethodno dogovorena formula koja bioplinskim postrojenjima u sustavu HROTE-a omogućuje financijski bonus neophodan za pozitivno poslovanje, te da se postrojenjima koja su bila prisiljena raskinuti ugovore, ponovno omogući ulazak u HROTE.

Izvor: HUPB Foto: pixabay

Objavljeno 24. svibnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.