Zagreb, 20. srpnja 2020. (poslovniFM) – Ukupni prihodi članica udruge Hrvatski nezavisni izvoznici softvera (CISEx), bez povezanih društava, u 2019. iznosili su više od 4,7 milijardi kuna, dok su prihodi iz inozemstva premašili 2,1 milijardu kuna, što predstavlja 39-postotni rast u odnosu na 2018. godinu.

Udio izvoza u prihodu je čak 45-47%, što je značajno bolje od prosjeka IT industrije gdje taj pokazatelj iznosi 36%. Istovremeno, promatra li se pokazatelje svih 137 tisuća tvrtki u Hrvatskoj za koje su dostupni godišnji izvještaji, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg gospodarstva iznosi skromnih 20%.

CISEx-ovci su lani otvorili 1077 novih radnih mjesta te godinu završili s prosjekom od 7.329 zaposlenika, što je godišnji rast od 17%.

Neto dobit članica CISEx-a iznosi 524 milijuna kuna,  što je rast od 33% u odnosu na 2018., uz neto profitnu maržu od blizu 10%. Neto marža je rasla u odnosu na godinu prije kad je iznosila oko  9%, kao rezultat jačanja izvoza, ali rezultata ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije.

Analizirani su financijski podaci za 2019. godinu koja je do sada rekordna po svim pokazateljima. Analiza obuhvaća 256 tvrtaka članica CISEx-a čiji su financijski izvještaji javno dostupni do trenutka ove analize, što znači da su ukupne brojke i nešto veće jer nam nedostaju podaci za dio članova.

CISEx članice su apsolutni šampioni u ulaganju u nove inovativne proizvode i usluge, ističu iz Udruge, a dio tog ulaganja se vidi i i u bilanci i iznosa stavke „Izdaci za razvoj“. U 2019. godini CISEx članice su evidentirale čak 514 milijuna HRK kao dugotrajnu imovinu nastalu vlastitim razvojem  (dvostruko više nego prethodne godine), što predstavlja 35,6% ukupnih izdataka za razvoj u cijeloj RH! Budućnost našeg IT sektora sigurno leži u razvoju i prodaji vlastitih rješenja na globalnom tržištu, stoga je ovo dobra vijest.

Članice CISEx-a nisu samo IT tvrtke, stoga smo posebno analizirali poslovanje članica u NKD skupini J62 te smo usporedili pokazatelje s ukupnim sektorom J62.

CISEx danas objedinjuje 25-30% hrvatske softverske industrije po prihodima, izvozu i broju zaposlenika. Nedvojbena je činjenica da je CISEx iz godine u godinu sve relevantniji predstavnik ove industrije.

CISEx članice bilježe veći rast i bolje rezultate od prosjeka IT industrije u Hrvatskoj (J62). Ukupni prihod J62 rastao za 14%, dok je kod softveraša CISEx-a rastao 17%. Članice CISEx-a imaju jači postotak rasta izvoza (27%) te se dodatno izdvajaju od prosjeka naše industrije po učešću izvoza u poslovnim prihodima koji iznosi visokih 45% dok je u J62 to 36%. Istovremeno, naše članice su iskazale u bilancama čak 52% ukupnih izdataka za razvoj vlastitih proizvoda, u odnosu na cijeli IT sektor u RH. Također, imamo veću neto profitnu maržu od prosjeka naše branše (neto marža CISEx J62 je 12% a prosjek J62 ima neto maržu od 10%). Neto dobit po zaposleniku kod naših članica iznosi prosječno 67 tisuća kuna godišnje, dok za čitavu skupinu J62 to iznosi 64  tisuća kuna.

Ove godine, CISEx je proveo anketu među članovima vezano uz njihova očekivanja za 2020. godinu. Smatrali smo da je u ovom specifičnom trenutku u povijesti, uz globalnu pandemiju COVID 19, pomalo deplasirano hvaliti se lanjskim uspjesima, a bez naznaka što će se događati s našim članovima i njihovim poslovanjem u 2020. Dobili smo odgovore od 50 tvrtki članica na sljedeća pitanja:

  • Očekivani rast/pad prihoda u 2020.
  • Očekivani rast/pad izvoza u 2020.
  • Očekivani rast/pad broja zaposlenika u 2020.

Anketirali smo 50 tvrtki članica, vodeći računa o podjednakoj zastupljenosti različitih kategorija tvrtki (starije i mlađe, veće imanje, oni s proizvodima i oni s uslugama itd). Pitali smo direktore i foundere kako vide poslovanje do kraja 2020., prema trenutnim informacijama i spoznajama koje imaju. Naravno, sve se još može puno puta i vrlo brzo promjeniti, nitko ne zna što će se u svijetu događati dalje s obzirom na COVID 19 i posljedičnu ekonomsku krizu. Podatke su nam dali prema trenutnim ugovorenim poslovima, te pritom naglašavaju da su dali konzervativnu procjenu.

U finalne rezultate ankete uključili smo samo odgovore tvrtki koje pripadaju NKD-u J62, kako bismo mogli analizirati reprezentativnost našeg uzorka u odnosu na cijeli J62 sektor.

Članovi CISEx-a, unatoč COVID 19 situaciji, očekuju manje stope rasta u 2020. od onih na koje smo navikli, ali ipak ogromne stope rasta. Izgleda da su strani kupci, većinom, ipak odlučili ubrzano ulagati u digitalizaciju, baš zbog COVID 19 situacije.

Smatramo kako se ove stope rasta ne mogu primjeniti na cijeli IT sektor (uzorak se ne može primjeniti na cijeli sektor jer ne odražava njegov prosjek), čak ni na cijelo CISEx članstvo (uprosječeno), ali i da ih prepolovimo, bit ćemo zadovoljni i takvim rezultatima za 2020. Naravno, anketu bi bilo dobro ponoviti na jesen, kad će vjerovatno i rezultati biti pouzdaniji, a procjene će se prilagoditi i moderirati prema ostvarenju većeg dijela godine. 

U svakom slučaju, ako ne bude drastičnijeg pogoršanja vezano uz COVID 19 do kraja godine, možemo se nadati da će bar jedan sektor, onaj koji nas i inače nikad ne iznevjeri, bilježiti rast i u povijesnoj 2020.godini.

Možda je to trebalo kao otrežnjenje vladajućim strukturama da shvate kako je IT vrijedan posebne pažnje u poreznom i regulatornom smislu, a što govorimo već godinama. Ovogodišnju analizu možemo zaključiti istom rečenicom kao i lani: CISEx članovi nisu samo izvozna sila, već i istinski pokretači promjena, navode iz CISEx-a.

Izvor podataka: FINA; Obrada: Konter, CISEx