Zagreb, 1. srpnja 2021. (Komunikacijski laboratorij) – Nakon više od tri godine razvoja, DOK-ING je 29. lipnja u svojim pogonima na zagrebačkom Žitnjaku predstavio Komodo, inovativni robotski sustav na daljinsko upravljanje za rad u ekstremnim nuklearnim, biološkim i kemijskim uvjetima. Riječ je o jedinstvenom stroju koji može djelovati u uvjetima otvorene vatre, eksplozije, urušavanja, visokih koncentracija eksplozivnih i toksičnih tvari, kao i u terorističkim prijetnjama.

Naš inovativni robotski sustav djeluje u ekstremnim okolišnim uvjetima u kojima je čovjek  ograničen u djelovanju ili ne može preživjeti. Stroj je daljinski upravljiv i ima elemente umjetne inteligencije, a njegove iznimne performanse čine ga jedinstvenom inovacijom u svijetu“, istaknuo je Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a , tvrtke koja je u zadnjih 30 godina uspješno razvila 15-ak inovativnih komercijalno prihvaćenih robotskih sustava.

Ovaj robotski sustav iz područja NBKO-a (nuklearne, biološke i kemijske obrane), jedan je od najznačajnijih inovativno-razvojnih sigurnosno-obrambenih projekata u Republici Hrvatskoj.  Europska komisija svrstala ga je među top 20 od 972 analizirana projekta iz područja sigurnosno-obrambene industrije. Hrvatski robotski sustav tako se našao uz bok inovacijama najjačih zemalja Europe poput Finske, Njemačke i Francuske.

‘S ovim robotskim sustavom prepoznali smo priliku za diverzifikaciju našeg proizvodnog portfelja čime ujedno brendiramo Hrvatsku kroz inovacije u području sigurnosti i obrane. Svrstavanje u iznimnih 2% projekata na razini Europe potvrđuje da je DOK-ING međunarodni lider u proizvodima dvojne namjene koji potiče razmjenu ideja između civilnih i obrambenih dionika država članica’, poručio je Gordan Pešić, voditelj razvoja poslovanja DOK-ING-a.

Vrijednost ovog projekta, koji je u suradnji s Fakultetom elektronike i računarstva u potpunosti razvijen u DOK-ING-u, iznosi 18.2 milijuna kuna od čega je 50 posto sufinancirano kroz Europske strukturne i investicijske fondove. Vozilo je teško 17 tona i ima hibridni pogon te zahvaljujući baterijama može djelovati u okolišnim uvjetima gdje ne mogu raditi motori s unutarnjim sagorijevanjem, primjerice gdje su niske razine kisika ili visoke temperature. Stroj će obavljati misijske zadatke u ekstremnim uvjetima nuklearnih, bioloških kemijskih i radioloških prijetnji, poslove uklanjanja prepreka i opasnih predmeta, RKB detekcije, izviđanja, motrenja, uzorkovanja, RKB dekontaminacije i neutralizacije toksičnih industrijskih kemikalija,  gašenja vatre i neutralizacije eksplozivnih naprava, a zahvaljujući sposobnosti prikupljanja i obrade podataka, u stanju je  predvidjeti određeni događaj.

U sklopu današnjeg svečanog predstavljanja, kojemu su prisustvovali ministar obrane Mario Banožić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj te drugi visoki dužnosnici, održana je panel diskusija „Prilike za hrvatsku obrambenu industriju u nadolazećem financijskom razdoblju Europske unije“. Zaključak je kako ovakvi projekti pokazuju veliki potencijal za predstojeće programsko razdoblje  od 2021. do 2027. godine te su prilika za hrvatsko pozicioniranje u sigurnosnoj i obrambenoj industriji.