Zagreb, 5. svibnja 2020. (Zicer) – Predstavljeni su startupovi druge generacije EIT Climate-KIC Croatia akceleratora – programa Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kojeg u Hrvatskoj provodi ZICER – Zagrebački inovacijski centar. Nastavi čitati i doznaj koja će rješenja naš svijet učiniti boljim mjestom za život!

Nakon uspješno provedenog prošlogodišnjeg prvog ciklusa, kroz koji je šest klimatski orijentiranih startupova razvijalo inovativna klimatski orijentirana rješenja, danas je kroz virtualni događaj predstavljena nova hrvatska generacija EIT Climate-KIC akceleratora.

EIT Climate-KIC akcelerator najveći je europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. Na svečanom predstavljanju nove generacije imali smo priliku upoznati 5 + 1 cleantech startupova čiji su klimatski orijentirani projekti kroz tri selekcijska kruga i u iznimno jakoj konkurenciji izabrani kao najperspektivniji. Razvojem svojih inovativnih proizvoda oni će aktivno sudjelovati u rješavanju klimatskih izazova s kojima smo suočeni. Pet izabranih timova kroz program će primiti financijsku potporu u kumulativnom iznosu od 120.000 eura, izvrsnu mentorsku i edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka kao i niz prilika za međunarodno umrežavanje. Novitet novoga ciklusa je taj da selektirani timovi kroz prvi mjesec provedbe projekta svojim radom i angažmanom moraju zadovoljiti dodatne uvjete. U slučaju neostvarenja zadataka, EIT Climate-KIC zadržava pravo njihovog eliminiranja, a mjesto zauzima tim koji je kroz selekciju izabran kao šestoplasirani, odnosno rezervni tim. To pojašnjava 5 + 1 sintagmu.

Nakon nekoliko uspješno provedenih generacija akceleracijskih programa za startupove, sada sa sigurnošću mogu reći da je kombinacija edukacija, mentorskog vođenja, povezivanja s drugim startupovima i investitorima te financijska podrška koja sve to prati dobra formula koja rezultira uspjehom. To se pokazalo i tijekom ove krize koja traje šest posljednjih tjedana. Startupovi iz ZICER-a pokazali su agilnost i kreativnost u rješavanju problema. Zato se veselim i novoj generaciji koja rješava aktualne klimatske izazove. Sretno svima u rješavanju izazova i provedbi programa! – poručila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Ove godine EIT Climate-KIC akceleracijski program fokusiran je na startupove u zrelijoj razvojnoj fazi. Konkurencija za ulazak u program bila je jaka. Izabrani su najbolji od najboljih. Očekivanja koja se pred njih stavljaju su velika. Siguran sam kako će ih i zadovoljiti! Sve startupove koji su ušli u program i do sada smo imali priliku pratiti. Temeljem toga mogu reći kako se u radu selektiranih timova vidi kontinuirani napredak. Dio timova je sudjelovao u našem  lanjskom EIT Climate-KIC akceleratoru. Oni su iz prve i druge ušli u drugu i treću razvojnu fazu, a imamo i tim koji će, nakon što je proizvod razvio kroz Startup Factory predakceleracijski program, kroz novi ciklus klimatskog akceleratora ubrzano nastaviti prema zacrtanome cilju. – rekao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Prošle godine kroz ovaj akcereracijski program uz znanja stekli smo izuzetno korisna poznanstva i suradnje. No ono što bih htio naglasiti, što je možda i najvažnije, stekli smo veliki broj iskrenih i dobronamjernih prijatelja koji dijele naš entuzijazam za zajedničkim djelovanjem kroz koje se naš svijet može promijeniti nabolje, kroz koje možemo sačuvati prirodu i okoliš, a istovremeno unaprijediti ljudski život i zdravlje. – kaže Marko Vinceković, osnivač startupa Makabi Agritech koji je ove godine rezervni tim našeg klimatskog akceleracijskog programa.

Upoznaj timove EIT Climate-KIC Croatia akceleratora 2020.

U trećoj razvojnoj fazi nalaze se tri startupa koja će za razvoj ostvariti svaki po 30 000 eura bespovratnih sredstava:

Ascalia – sustav za jednostavnu digitalizaciju u industriji koji omogućava proizvodnim postrojenjima da uz minimalnu investiciju i bez poremećaja u radu dobe detaljan uvid u rad svog postrojenja, započnu optimizaciju rada i utroška energije i sirovih resursa. Koristeći ovo rješenje tvornice dobivaju na dlanu uvid u stanje proizvodnje i strojeva, mogu analizirati i optimizirati utrošak energije i resursa te znati da dolazi vrijeme za popravak strojeva prije nego se strojevi pokvare. 

Miret – ekološke tenisice koje se bore protiv velikog negativnog utjecaja plastične i kožne obuće na naš okoliš i na prirodu. Svaki par MIRET eko tenisica zamjenjuje oko 1 kg plastičnih i kožnih materijala koji su dokazano toksični za prirodu. Svojim aktivnostima MIRET potiče društvo na osvještavanje i na pro-aktivnost u borbi za zeleniju budućnost, a to radi tako da nudi realnu ekološku alternativu standardnim masovno korištenim proizvodima.

VeeMee – prva hrvatska digitalna platforma u poljoprivrednom i trgovačkom sektoru na kojoj potrošači mogu saznati sve o podrijetlu proizvoda koje kupuju. Transparentna informacija o navedenom, u pozadini nadograđuje niz različitih procesa koje daju rezultat primjenjiv u razvoju novih aplikacija. Tehnologija i procesi su iskoristivi u poboljšanju sigurnosti i sljedivosti hrane, organiziranja proizvodnje hrane te smanjenju otpada hrane i CO2e.

U drugoj razvojnoj fazi nalaze se dva startupa koja će za razvoj ostvariti svaki po 15 000 eura bespovratnih sredstava:

In silico – usluga Cloud Towing Tank pruža mogućnost brzog i jednostavnog korištenja kompleksnih proračuna računalne dinamike fluida u svrhu smanjenja potrošnje goriva postojećih i tek projektiranih brodova. Radi se o proračunima koji su najčešće teško dostupni većini manjih brodovlasnika i projektantskih ureda. Cilj ovog projekta je demokratizacija ove usluge, što će omogućiti njeno korištenje u većem postotku industrije brodarstva. Korištenjem računalne dinamike fluida potrošnja goriva se može smanjiti i do 15 %, što ima velik utjecaj i na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Brodarska industrija je odgovorna za emisiju oko 2 milijarde tona ugljičnog dioksida godišnje – rješenje ovog startupa omogućuje smanjenje ove brojke.

NuoTwo – projekt koji se bavi razvojem pametnih (smart) aktivnih panela koji upijaju CO2 i CH4 (metan) iz okolnog zraka i pretvaraju ga u svježi zrak i biomasu. Prednosti panela koje krajnji korisik dobiva su osvježeni radni prostor s manje patogena I smanjenje troškova grijanja i hlađenja te (budućeg) oporezivanja ugljičnih emisija. Ipak, najveća prednost NuoTwo panela je što svojim mehanizmom odstranjuje višak CO2 i metana iz atmosfere te time pridonosi ublažavanju negativnih učinaka klimatskih promjena kao što su podizanje globalne temperature te acidifikacije mora.

U slučaju da neki od izabranih startupova kroz prvih mjesec dana provedbe programa ne ispuni sve preliminarne zadatke, njegovo mjesto zauzima Makabi Agritech:

Makabi Agritech – mikrokapsulom s 3 u 1 efektom istovremeno se provodi ishrana, zaštita biljnih kultura te je programirano i podešeno otpuštanje bioaktivnih komponenata u točno određenim vremenskim intervalima kada je to biljnoj kulturi najpotrebnije. Korištenjem MAKABI mikrokapsula ne utječemo negativno na prirodu, nema opasnosti tijekom aplikacije formulacija u poljoprivrednoj proizvodnji  jer su nastale procesom i principom zelene kemije, gdje su sve bioaktivne komponente uzete iz prirode i ponovno vraćene na bezopasan način. Konačni proizvod je biofunkcionalna hrana koja je bogata aktivnim komponenata koji imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje i život.