Zagreb, 25. listopada 2020. (točkanai.hr) – EIT Health treću godinu zaredom organizira poziv u sklopu Regionalnog Inovacijskog Programa (RIS) za inovacije, EIT Health RIS Innovation Call za 2021. godinu, s ciljem podrške obećavajućim inovativnim zdravstvenim projektima.

RIS poziv za inovacije podržao je u posljednje dvije godine tri inovativna poduzeća iz Hrvatske, a ukupno je u 2019. i 2020. podržano 28 europskih konzorcija inovatora s ukupno 2 milijuna eura. Svaki od projekata dobio je do 75 tisuća eura za daljnji razvoj proizvoda i rješenja.

Cilj poziva za inovacije RIS-a  je podržati zdravstvene inovacije koje se razvijaju u istraživačkim timovima smještenim u naprednijim regijama Srednje, Istočne i Južne Europe, uključujući obećavajuća hrvatska start-up poduzeća.

U posljednje dvije godine odobreno je financiranje za po šest startupova iz Rumunjske i Slovenije, po tri iz Italije, Portugala i Hrvatske te po jedan iz Estonije, Slovačke, Grčke, Češke, Latvije i Litve. U natječaju svaki odabrani projekt dobiva bespovratna sredstva, mogućnosti dobivanja mentorstva i pronalaženja partnera te pristup mreži elitnih zdravstvenih dionika u Europi kako bi im pomogao u razvoju njihovih inovativnih rješenja.

Projekti odobreni u Hrvatskoj:

  • KneEMG – uređaj je koji daje povratne biološke informacije, osmišljen kako bi pomogao ljudima da izbjegnu ozljede koljena i posljedičnu atrofiju određenih mišića nogu. Uređaj mjeri signale iz više mišića u koljenu i vrši analizu za procjenu mišićne aktivnosti i zamora mišića u stvarnom vremenu. Korisnik odmah dobiva povratne informacije o tome je li vježba izvedena pravilno. Uređaj podržava infrastruktura u oblaku i ona osobi (primjerice, liječniku) koja daljinski nadzire ispitanika omogućuje pružati uputa o potrebnim promjenama u načinu ili režimu treninga.
  • COM2LLD – uređaj je namijenjen sprječavanju razvoja mišićno-koštanih problema u ljudi s odstupanjem u duljini nogu (LLD). Statistički podaci ukazuju na to da do 90% stanovništva pati od odstupanja u duljini nogu, a to prema jednom ispitivanju svaku zemlju EU-a u prosjeku košta milijardu eura za troškove liječenja i radnih sati. COM2LLD je vizualni uređaj koji mjeri cjelovito držanje tijela dok prati ciljane anatomske točke kako bi se odredio centar tjelesne mase. Obradom podataka softver pomaže pacijentima da isprave držanje na način da obje noge budu podjednako opterećene.
  • Beskontaktno sučelje za kiruršku dijagnostiku – Sustav s 3D hardverskim senzorom koji će omogućiti kirurzima beskontaktnu orijentaciju u dijagnostici prilikom operacije. Riječ je o konceptu kirurgije koji se temelji na tehnologiji digitalne slike. Kirurzima omogućuje predoperativno planiranje i preciznu navigaciju kiorurškim instrumentima tijekom operacije. 

Popis odabranih projekata dostupan je ovdje.

“Zdravstveni sustavi i zdravstveni radnici širom svijeta ove su se godine morali suočiti s vrlo ozbiljnim izazovima zbog pandemije koronavirusa te se tom izazovu nažalost ne nazire kraj. Zbog toga je sada još važnije podržati nove, pionirske i revolucionarne zdravstvene inicijative koje pružaju nova rješenja i mogu olakšati život pacijenata, liječnika i medicinskog osoblja, a proces ozdravljenja učiniti učinkovitijim. Cilj nam je podržati sljedeću generaciju inovatora u uspostavljanju novih tvrtki koje se razvijaju u zdravstvu”, rekla je Mónika Tóth, voditeljica programa EIT Health InnoStars RIS.

Dok je 33% odobrenih projekata u 2019.godini bilo  usredotočeno  na tehnologiju velikih podataka, rješenja u oblaku, mobilne aplikacije i platforme, njihov se  broj u 2020.g. povećao na gotovo 40% – ta tendencija ide u korak s globalnim trendom: budući da pružatelji zdravstvenih usluga stvaraju ogromnu količinu podataka svaki dan postoji velika potreba za pronalaženjem rješenja koja su u stanju analizirati i protumačiti ove podatke što je još važnije u vrijeme pandemije.

Prošle godine polovica odobrenih timova razvila je nova zdravstvena rješenja kao što su flasteri za liječenje psorijaze ili aktivni sustav 3D kulture stanica za primarne hepatocite.

Prijave za program EIT Health RIS Innovation Call za 2021. godinu otvorene su 15. listopada i traju do 15. studenoga 2020. u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Prijava: https://eithealth.eu/opportunity/eit-health-ris-innovation-call-2021/.

Cjelovit tekst pročitajte na poveznici.