Pero je hrvatski certificirani ekološki brend sredstava za čišćenje proizvedenih iz materijale na bazi bilja i prirodnih minerala koji su biorazgradivi i dolaze iz obnovljivih izvora. Osmislio ga je Riječanin Davor Ćiković.

Zagreb, 15. svibnja 2020. (tockanai.hr) – Jeste li čuli za peru, hrvatski certificirani ekološki brend sredstava za čišćenje na bazi bilja i prirodnih minerala koji je osmislio Riječanin Davor Ćiković? Proizvodi njegova starupa Hortiriviera dostupni su u šezdesetak trgovina širom Hrvatske te u nekoliko webtrgovina. U krizi su počeli proizvoditi i ekološka dezinfekcijska sredstva, a nedavno su ušli i akceleratorski program Pokreni nešto svoje koji vodi ACT grupa u suradnji s kompanijom Philip Morris Zagreb.

“U jednom periodu na tržištu je nestalo alkohola. U tom trenutku smo uvidjeli ozbiljnost situacije. Do tada smo svi odmahivali rukom: ‘Ma neće to do nas, ma kakva nestašica, ma vidi ih kako kupuju kile kave, salsi, pašte, ovo ono…’ Mislim da smo u toj situaciji svi shvatili koliko je važno da je država samodostatna u proizvodnji i konačno smo počeli više cijeniti domaće i lokalne proizvode. Kontaktirali su nas naši vjerni kupci i ispitivali možemo li napraviti dezinficijens jer ga nigdje ne mogu nabaviti. Imali smo alkohola na zalihama i zaključili smo da je naša obveza odgovoriti na njihove potrebe i svoje resurse i znanje usmjeriti u proizvod čija je dostupnost nužna kako bi se spriječilo širenje zaraze.”

Znali su da su ‘kratki’ s alkoholom koji ide i u sve ostale njihove proizvode, i da time ugrožavaju cjelokupnu proizvodnju. Formulaciju su i ovoga puta osmisli vodeći se time da bude prirodna, bez štetnih i nepotrebnih sastojaka.

“Dosta smo vremena posvetili formuliranju mirisa i blendanju šest mediteranskih eteričnih ulja (lavanda,cedar, menta, bosiljak, origano, ružmarin) dok konačno nismo bili zadovoljni kako se miris stopio s alkoholom i zatomio njegovu oštrinu. Dezinficijens je registriran pri Ministarstvu zdravstva kao biocidni pripravak za ruke i kože, površine i materijale koji se koriste u domaćinstvu i javnom zdravstvu te površine, opremu i materijale koji su u dodiru s hranom za ljude i hranom za životinje”, prisjeća se Davor.

Cjeloviti tekst na poveznici https://tockanai.hr/transformeri/davor-cikovic-hortiriviera-ekoloski-brend-pero-ciscenju-dodaje-zabavu-ironiju-i-smijeh-35525/