Zagreb, 24. lipnja 2022. (GIA) –  Unatoč aktualnim poteškoćama u određenim segmentima zračnog prometa, zrakoplovni sektor nastavit će bilježiti odlične poslovne rezultate i ekonomski rast, prognozirali su predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL) na prošlotjednom sastanku Funkcionalnog bloka zračnog prostora središnje Europe (FAB CE) u Budimpešti. Ipak, procijenili su da će se nastaviti gužve u zračnom prometu nastale zbog smanjivanja broja radnika tijekom razdoblja pandemije.

Veliki manjak radnika u europskim zračnim lukama sigurno nije moguće nadoknaditi u kratkom vremenu, s obzirom na specifičnost posla i sigurnosne aspekte zračnog prometa, što znači da u narednim mjesecima možemo očekivati ovakve, ako ne i veće gužve od do sada viđenih, zaključili su predstavnici sedam država okupljenih u FAB CE inicijativi.

Također, istaknuto je kako se potpunom aktivacijom međunarodnog zračnog prometa očekuje čak i veći promet od rekordne 2019. godine, a čemu će u najvećoj mjeri pridonijeti promet ostvaren tijekom ljetnih mjeseci. Bez obzira na negativne gospodarske trendove na koje utječu pandemija i nestabilna situacija na istoku Europe, poslovne prognoze u području zrakoplovstva vrlo su optimistične, istaknuli su hrvatski kontrolori leta koji su, osim o oporavku prometa, u Mađarskoj govorili i o važnosti socijalnog dijaloga, kao i o utjecaju inflacije na njihovo cjelokupno poslovanje.

„Oporavak zračnog prometa ključan je za daljnji gospodarski i turistički razvoj središnje Europe. Svi dosadašnji statistički pokazatelji i analize upućuju na to da ćemo do kraja ove godine svjedočiti uzlaznoj poslovnoj putanji i pozitivnim ishodima, što podrazumijeva snažan održivi rast zrakoplovnog sektora. Već sada bilježimo bolje rezultate od ranije prognoziranih, pa samim time zaključujemo da je potpuni oporavak zračnog prometa od covid pandemije na vidiku“, izjavio je Krešimir Rakoci, predsjednik Sindikata kontrolora letenja nakon FAB CE okupljanja.

FAB CE je zajednička inicijativa sedam država i pružatelja usluga zračne navigacije, a obuhvaća Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju. U svrhu što kvalitetnije uspostave i provedbe socijalnog dijaloga između europskih sindikata kontrolora letenja, FAB CE sastanci omogućuju raspravu i konzultiranje o različitim aktualnim pitanjima i aktivnostima kojima se bavi zrakoplovna struka, a sve s ciljem usklađivanja poslovanja sa zahtjevima Jedinstvenog europskog neba.

Jedan od glavnih problema s kojima se cijeli svijet, pa tako i HSSKL, suočava jest recentni uzlet inflacije. Predstavnici HSSKL-a stoga su naglasili da sindikati kroz socijalni dijalog moraju biti uključeni u izradu poslovnih planova, osobito onih koji se tiču radnih uvjeta europskih čuvara neba.

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) broji 365 članova, od čega je gotovo 270 kontrolora zračnog prometa. HSSKL djeluje na principima samostalnosti, dragovoljnosti, solidarnosti i odgovornosti prema svakom članu i članstvu te nezavisnosti prema poslodavcu, državnim, političkim i drugim organima i institucijama. 

Izvor i foto: Millenium promocija

Objavljeno 24. lipnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM