Zagreb, 1. srpnja 2020. (Apriori) –  Prvi Hrvatski lanac Food outleta “Žabac” danas je otvorio svoju petu po redu trgovinu u Zagrebu, točnije u Travnom.

Na 400 kvadratnih metara ovaj food outlet prodavati će više od 1000 artikala mješovite robe različitih proizvođača, a to su štok proizvodi (višak različite robe prehrambenih proizvoda ili neke druge vrste robe) , lom proizvodi (oni proizvodi koji su oštećeni u proizvodnji ili kojima je oštećena ambalaža), i rok roba (proizvodi kojima uskoro ističe rok trajanja). Maja i Mario Žamboki započeli su ovaj startup projekt 2016. godine, a danas zapošljavaju 50 osoba.

Otvaranjem petog Žabac food outleta ostvaruje se razvojna misija koja ima za cilj da se što manje hrane uništava. U sklopu ove Žabac trgovine zaposliti će se osoba s posebnim potrebama u suradnji s Centrom za inkluzivne radne aktivnosti. S ciljem očuvanja okoliša i ova trgovina imati će: „detergentomat“ aparat za detergente u rinfuzi gdje kupci dolaze s vlastitom ambalažom u koju natoče jedan od proizvoda čime se smanjuje uporaba plastične ambalaže. Ova ideja prepoznata je i od strane globalnog Instituta za istraživanje tržišta Euromonitor koji prati i analizira različite vrste društvenih i gospodarskih kretanja, pa tako i inovacije na području trgovine.

Food outlet Žabac osvojio je 2017. godine drugo mjesto na svijetu u kategoriji „New concepts in retailing – Grocery“ njihovog globalnog godišnjeg natječaja koji se provodi bez financijske upisnine u kategoriji.