Zagreb, 21. veljače 2023. (GIA) – Hrvatski Telekom je zajedno s HGSS stanicom Orebić i proslavljenim alpinistom Stipom Božićem postavio NarrowBand-IoT senzoriku Hrvatskog Telekoma na vrh Sv. Ilija na Pelješcu te je u suradnji s HGSS stanicom Rijeka postavljen senzor i na vrhu Snježnik, iznad Rijeke.

Cilj ovog pilot projekta je mjerenje temperature i vlage na neurbanim i teško dostupnim područjima, a kako bi dali ključne i osnovne meteo podatke koji bi bili od koristi zajednici i svim korisnicima, u redovnoj svakodnevnoj upotrebi i u izvanrednim situacijama (npr. akcije spašavanja).

S obzirom na robusnost opreme, veliku autonomiju (baterija traje godinama) te fleksibilnost (funkcionira putem HT mobilnog signala) očekuje se jednostavno i efikasno korištenje kroz dulje razdoblje i u svim uvjetima.

Postavljeni mjerni uređaji imaju autonomno napajanje, a svrha im je prikupljanje podataka o temperaturi i vlazi zraka koji se zatim u stvarnom vremenu prikazuju na mobilnoj aplikaciji što omogućava budućim korisnicima praćenje i analiziranje podataka za različite potrebe. Tako, primjerice, HGSS može pristupiti preciznim meteorološkim podacima na pojedinoj lokaciji i planirati potrebne intervencije u skladu s tim podacima.

Navedena IoT tehnologija, zbog visoke razine prilagodljivosti, svoju primjenu može pronaći u gotovo svim tržišnim segmentima poput industrije, pametnih gradova, transporta, logistike ili poljoprivrede. Rješenja je moguće prilagoditi individualnim potrebama korisnika, koji na taj način mogu očitavati status praćenih parametara te planirati njihovo upravljanje.

”Kroz daljnji razvoj ovog pilot projekta, plan je nastaviti s postavljanjem IoT mjernih uređaja i na drugim odabranim lokacijama koje se nalaze blizu zaštićenih područja šuma, unutar požarno rizičnih područja kako bismo pridonijeli razvitku metoda koje će olakšati sigurnosnim službama prevenciju potencijalno opasnih situacija”, izjavio je Nikola Brebrić, menadžer za razvoj ICT poslovnih rješenja u HT-u.

Ovo je samo jedno od područja na kojem Hrvatski Telekom nastoji pružiti doprinos digitalizaciji društva kao nužnog preduvjeta za stvaranje kvalitetnije i održivije budućnosti, a kao lider na tom području i tvrtka koja veliki značaj pridaje održivosti okoliša, Hrvatski Telekom želi i vlastitim primjerom potaknuti ostale kako bi primjenom suvremenih digitalnih tehnologija što više zaštitili i očuvali svoj okoliš.

Izvor i foto: Hrvatski telekom

Objavljeno 21. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.