Zagreb, 21. prosinca 2020. (Hauska) – IMMOFINANZ nastavlja širenje svog uspješnog brenda maloprodajnih parkova STOP SHOP za osam novih lokacija zaključenih neposredno prije završetka ove godine. Portfelj u Hrvatskoj povećat će se  za jednu lokaciju u gradu Ludbregu, čime je ukupan broj lokacija na hrvatskom tržištu povećan na tri.

U Srbiji i Češkoj je proširenje za čak šest lokacija, s oko 43.000 kvadratnih metara, kupljenih od tvrtke Mitiska REIM, belgijskog investitora specijaliziranog za komercijalne nekretnine. Novim akvizicijama se pridružuje i maloprodajni park od oko 5.500 kvadratnih metara u austrijskom Voitsbergu. Očekivani godišnji prihod od najma ovih nedavno stečenih nekretnina iznosi približno 5,7 milijuna eura. S bruto prinosom od 7,7 posto, prosječni prinos stečenih maloprodajnih parkova iznad je prosjeka portfelja STOP SHOP-a, koji je iznosio 7,4 posto u trećem kvartalu ove godine.

Portfelj STOP SHOP sada pokriva 98 lokacija u devet zemalja s gotovo 720.000 četvornih metara prostora za iznajmljivanje i knjigovodstvenom vrijednošću od približno milijardu eura. Trenutno su u pripremi daljnje akvizicije i projekti internog razvoja.

„Naši STOP SHOP maloprodajni parkovi troškovno su učinkoviti, visoko prinosni i krizno otporni maloprodajni format. Visoka standardizacija omogućuje nam da našim zakupcima ponudimo atraktivne najamnine i operativne troškove. Sljedeći važan čimbenik je naša koncentracija na povoljne proizvode koji su vrlo popularni među potrošačima u teškim ekonomskim vremenima. Ovaj se koncept pokazao uspješnim i tijekom pandemije COVID-19. Primijetili smo vrlo brz oporavak broja posjetitelja nakon završetka prvog vala. Diskonteri posebno imaju koristi od povećane svijesti kupaca o cijenama“, izjavio je Dietmar Reindl, glavni izvršni direktor IMMOFINANZ-a. “Naši planovi uključuju srednjoročno povećanje na  140 STOP SHOP lokacija, pri čemu se namjeravamo usredotočiti na tržišta u srednjoj i istočnoj Europi, jugoistočnoj Europi i Austriji te selektivan ulazak u druge zapadnoeuropske zemlje.”

Tomas Cifra, direktor investicija za srednju i istočnu Europu Mitiska REIM, komentira: „Jako smo zadovoljni što smo zaključili ovu transakciju s IMMOFINANZ-om prateći naš program stvaranja vrijednosti i što su naši maloprodajni parkovi pronašli novi stabilni dom kod uglednog strateškog kupca s jasnom vizijom i snažnom ambicijom u pogledu maloprodajnih parkova.”