Novi Marof, 2. ožujka 2023. (GIA) – Proširenje će omogućiti tvornici da više nego udvostruči svoj godišnji proizvodni kapacitet za rješenja za uštedu energije, otvori više od 70 novih radnih mjesta u proizvodnji i značajno ojača svoju poziciju na europskom tržištu.

Osim toga, nova linija omogućit će tvornici da poveća proizvodnju svojih tehničkih, industrijskih i građevinskih rješenja, kao i proizvodnju Knauf Insulationovih inovativnih Urbanscape® zelenih rješenja.

Knauf Insulation procjenjuje da nova linija ima potencijal uštedjeti više od 1,5 milijuna tona emisija CO2 tijekom njenog vijeka trajanja.

Održiva tehnologija potiče proizvodnju

U središtu širenja bit će najnovija održiva tehnologija. Električna peć za taljenje smanjit će izravne emisije stakleničkih plinova za 80% u usporedbi s tradicionalnom tehnologijom, osiguran je izvor zelene električne energije za postrojenja, a mogućnost recikliranja u procesu proizvodnje povećat će se za 60%.

Početak izgradnje planiran je za kraj godine, a očekuje se da će nova linija biti u potpunosti operativna 2025. godine.

Proširenje pogona u Novom Marofu najavljeno je nakon sastanka glavnog partnera Knauf Grupe Alexandera Knaufa i hrvatskog ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

Ministar Davor Filipović pozdravio je vijest o proširenju u Novom Marofu te poručio: „Knauf Insulationu i Knauf grupi pružit ćemo svu moguću podršku i pomoć u realizaciji ovog novog projekta u Hrvatskoj.“

Proširenje podupire hrvatsku ambiciju obnove

Alexander Knauf je dodao: „Hrvatska je atraktivna lokacija za ulaganje zahvaljujući svom geografskom položaju u srcu Europe, visokokvalificiranoj radnoj snazi ​​i solidnoj infrastrukturi. Kao svjetskom tržišnom lideru za modernu i održivu gradnju, širenje u Novom Marofu omogućit će nam da doprinesemo ciljanoj energetski učinkovitoj obnovi građevinskog fonda u Hrvatskoj. Veliko nam je zadovoljstvo što hrvatska Vlada podržava našu investiciju, posebice u kontekstu energetskog zaokreta kojem teži.”

Dominique Bossan, glavni izvršni direktor Knauf Insulationa za Europu, Bliski istok i Aziju te član Upravnog odbora Knauf Grupe, rekao je da će proizvodni fokus tvornice biti uglavnom na inozemnim tržištima s planiranim udjelom izvoza od oko 90%.

Građevinska rješenja iz Novog Marofa izvozit će se u susjedne zemlje poput Italije, Slovenije, Mađarske i Rumunjske, dok će se sustavi tehničkih, industrijskih i zelenih rješenja tvornice isporučivati ​​cijeloj Europi i inozemstvu”, dodao je.

Proširena tvornica bit će jedna od najvećih lokacija u Knauf Grupi koja ima više od 300 proizvodnih baza diljem svijeta.

Nova linija će povećati izvoz

Stjepan Mršić, direktor pogona Novi Marof, izjavio je: „Iako je naš poslovni fokus internacionalan, Knauf Insulation Novi Marof se uvijek ponosio time što je odgovoran lokalni partner. Prioritet tvornice je nabava sirovina lokalno i održavamo poslovne odnose s više od 150 lokalnih partnera.

“Također smo ponosni na rad kojim pridonosimo zajednici, uključujući podršku lokalnim školama, sportskim klubovima i drugim institucijama.”

Izvor: Komunikacijski laboratorij/Knauf

Objavljeno 2. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.