Zagreb 26. lipnja 2023. – Društvo KONČAR – Inženjering (KET) ostvarilo je dva iznimno važna ugovora za Svenska Kraftnät (SVK), švedskog operatora prijenosnog sustava. U sklopu suradnje, KONČAR – Inženjering bit će angažiran na složenim projektima proširenje 220 kV transformatorske stanice Linnvasselv i rekonstrukcije primarne opreme te sustava zaštite i upravljanja na sedam transformatorskih stanica od 220 kV u blizini Stockholma. Opseg poslova uključuje usluge inženjeringa po načelu „ključ u ruke“, a koje uključuju vođenje projekta, projektiranje, isporuku i ugradnju primarne opreme, sustave upravljanja i zaštite, funkcionalna ispitivanja kompletnog postrojenja te puštanje u pogon. Ovim važnim iskorakom, ukupna ugovorenost društva KET-a na tržištu Švedske dosegla je iznos od preko 20 milijuna eura.

„Nakon dugogodišnjeg pretkvalifikacijskog postupka kod švedskih kupaca i vrlo intenzivnih prodajnih aktivnosti, KET je prošle godine, po prvi put u svojoj povijesti, ugovorio dva posla po načelu „ključ u ruke“ za Svenska Kraftnät (SVK), švedskog operatora prijenosnog sustava i Vattenfall Eldsitribution, operatora distribucijskog sustava. Riječ je o složenim projektima revitalizacije visokonaponske transformatorske stanice Finnslätten, odnosno zamjene sustava zaštite i upravljanja na četiri 400 kV i 220 kV transformatorske stanice. Pritom je važno naglasiti kako je riječ o projektima koji su u visokom stupnju realizacije. Ovotjedni potpis dva nova ugovora za SVK, rezultat je sustavnih aktivnosti prodajnog tima KET-a, ali i tima uključenog na realizaciji prethodno navedenih ugovora“, ističe mr. sc. Ivan Tomšić, član Uprave KONČAR – Inženjeringa.

Zbog vrlo snažne konkurencije i tržišnih zahtjeva za visokom kvalitetom isporučenih proizvoda i usluga, tržište Švedske prepoznato je kao jedno od najzahtjevnijih na području Europe te je kao takvo i od izuzetnog strateškog značaja za KONČAR.  Sukladno tome, novougovoreni poslovi predstavljaju potvrdu sustavnog pristupa tržištu i sposobnosti prilagodbe KONČARA specifičnim i vrlo zahtjevnim tržišnim uvjetima.

Daljnje širenje poslovanja na tržištu Švedske, od iznimnog je strateškog značaja za KONČAR te samim time i hrvatsku industriju. Uskoro planiramo proširenje lokalnog ureda KET-a na tom tržištu i angažman dodatnih kapaciteta, kako za prodaju, tako i realizaciju poslova, primjenjujući pritom nove modele primjerene zahtjevima i okolnostima izazovnog švedskog tržišta. Ovime KET, ali i ostala društva KONČARA već prisutna na švedskom tržištu, još jednom dodatno potvrđuju da KONČAR, kao regionalni lider zaista jest u samom vrhu europske elektroenergetske industrije“, zaključio je predsjednik Uprave KONČARA, mr. sc. Gordan Kolak.

Izvor i foto: Millenium promocija/Končar

Objavljeno 26. lipnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.