Zagreb/Atena, 1. prosinca 2022. (GIA) – Grupa KONČAR je s grčkom elektroprivredom (Public Power Corporation – PPC) u Ateni potpisala ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora u Grčkoj. U projektu će sudjelovati više društava Grupe KONČAR, na čelu s KONČAR – Inženjeringom (KET). U sklopu prve faze revitalizacije ovog postrojenja, provest će se ispitivanje i analiza cjelokupne opreme na hidroelektrani te učiniti sve pripremne radnje za prvo puštanje u pogon ovog postrojenja.

„KONČAR je HE Messochoru inicijalno ugovorio u razdoblju nakon završetka Domovinskog rata, u razdoblju kad je Grupa KONČAR intenzivno radila na povratku na svoja nekadašnja tržišta, a među kojima je bila i Grčka. Nećemo pretjerati ako kažemo da je upravo ovaj projekt tada bio ključan posebice za Inženjering, ali i za ostale tvrtke iz naše Grupe“, istaknuo je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Riječ je o postrojenju instalirane snage 2×90 MVA, čije je opremanje elektrostrojarskom opremom po načelu „ključ u ruke” KONČAR ugovorio 1996. godine u jakoj međunarodnoj konkurenciji.Realizacija projekta trajala je od 1996. do 2002. godine, a KONČAR je uspješno izvršio svoje ugovorne obveze te je oprema isporučena i montirana u zadanim rokovima. Međutim, PPC se suočio s određenim administrativnim problemima zbog kojih nije bio u mogućnosti napuniti akumulaciju vodom potrebnom za ispitivanje, a u konačnici i osigurati rad ovog postrojenja. Stoga je, u dogovoru s PPC-om, oprema konačno preuzeta te konzervirana kako bi se projekt mogao nastaviti kad se za to stvore uvjeti. Malo tko je očekivao da će se to dogoditi tek nakon punih 20 godina, nakon što je KONČAR slijedom višemjesečnih pregovora s PPC-om konačno potpisao ugovor kojim se vratio na ovu  hidroelektranu.

Imajući u vidu stav grčkog partnera koji želi pustiti u pogon ovo postrojenje sa što više izvorno proizvedene opreme, vidljivo je kako je riječ o iznimno velikom tehnološkom i inženjerskom izazovu, jer se u međuvremenu na tržištu za mnoge vrste ugrađene opreme dogodilo više tehnoloških promjena, uobičajenih za ovakav protek vremena. Stoga će u radu na ovoj „novoj“ Messochori, sudjelovati i članovi KONČAREVIH timova iz izvorne faze izgradnje postrojenja. Upravo ovakvi izazovi su u samoj srži stručnosti KONČARA, izvedbe prema posebnim zahtjevima kupaca te prilagođavanja opreme i sustava različitih generacija.

Izvor i foto: Millenium promocija/Končar

Objavljeno 1. prosinca 2022.