Zagreb, 3. travnja 2020. (Ministarstvo gospodarstva) – Usprkos svim izazovima s kojima se u proteklom razdoblju suočavaju gospodarstva cijelog svijeta, pozitivna je vijest što je tijekom prvog tromjesečja ove godine u Hrvatskoj zaprimljeno 47 prijava za korištenjem potpora za ulaganje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta temeljem Zakona o poticanju ulaganja.

Od toga, čak 39 prijava odnosi se na male i srednje poduzetnike, čija je planirana vrijednost ulaganja preko 500 milijuna kuna, uz istovremeno planirano otvaranje 551 novih radnih mjesta, dok je preostalih 8 prijava vezano uz velike poduzetnike, čija je planirana vrijednost ulaganja gotovo milijardu kuna, uz 135 planiranih novih radnih mjesta. Tako visina ukupno planiranih ulaganja iznosi gotovo 1,5 milijardi kuna (1.444.486,49 kn), uz planirano otvaranje 686 novih radnih mjesta.

U istom razdoblju, Ministarstvo je izdalo 36 Potvrda o statusu korisnika potpore za ulaganje ranijim prijaviteljima koji su zadovoljili potrebne uvjete. Ukupna planirana visina ulaganja tih projekata iznosi nešto više od milijardu kuna (1.080.112.020,00 HRK), uz otvaranje 823 novih radnih mjesta. Potpisujući neke od tih Potvrda, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da se unatoč cijeloj situaciji uzrokovanoj koronavirusom investicije i dalje planiraju i događaju.

Mi konstantno zaprimamo i obrađujemo zahtjeve naših poduzetnika za nekom od poticajnih mjera Ministarstva kroz Zakon o poticanju ulaganja ili Zakon o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte. Drago mi je vidjeti da čak i u ovim izazovnim vremenima bilježimo nove prijave za ulaganje, tako da će naše Ministarstvo i u narednom periodu aktivno raditi na omogućavanju potrebnih sredstava poduzetnicima što putem proračuna, a što putem bespovratnih sredstava iz EU fondova“, naglasio je ministar Horvat.

U ovom vremenu važna je podrška domaćim proizvođačima

Podsjetimo, prije nekoliko dana potpisane su i 103 Odluke o financiranju projekata temeljem poziva „Inovacije u S3 područjima“, ukupnog iznosa bespovratnih sredstava iz EU fondova 341.694.077,80 HRK. Vrijednost svih 112 pozitivno ocijenjenih projekata iznosi nešto manje od milijardu kuna (943.618.049,35 HRK), a za donešenje preostalih 9 Odluka potrebno je pričekati završetak postupka prigovora ili zatražiti određena pojašnjenja od prijavitelja.

Glavna svrha ovog poziva bila je omogućiti poduzetnicima potporu u poboljšanju i povećanju njihovih inovativnih kapaciteta. Dodjelom bespovratnih potpora podržat će se svi oni koji su se u svojoj poslovnoj aktivnosti usmjerili na proizvodnju i plasman inovativnih proizvoda ili usluga na tržište. „Moramo nastaviti s investicijama te podupiranjem gospodarskih aktivnosti gdje god je to moguće u ovakvim okolnostima. Posebno pozdravljam inicijativu onih koji su svoju proizvodnju već uspjeli prenamijeniti prema stvaranju novih proizvoda koji su trenutno iznimno traženi na tržištu, poput maskica za lice, etilnog alkohola ili dezinficijensa. To pokazuje da u svakoj krizi postoje i nove poslovne prilike, a ovo je idealno vrijeme da pružimo punu podršku domaćim proizvođačima“, naglasio je ministar Horvat.

„Grace“ period i nove potpore za modernizaciju poslovnih procesa kroz Zakon o poticanju ulaganja

Također, prije točno dva tjedna (20. ožujka) na snagu je stupio i novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju ulaganja, koji je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta izradilo s ciljem poboljšanja uvjeta za privlačenje i poticanje ulaganja u Republici Hrvatskoj. Izmjenama ovog Zakona uređena su dva temeljna pitanja.

Prvo se odnosi na uvođenje prijelazne mjere „grace“ period kojom se produljuje propisano razdoblje očuvanja broja novootvorenih radnih mjesta za 3 godine. Konkretno, ova je mjera vezana uz slučajeve smanjenja broja radnih mjesta uzrokovanih padom industrijske proizvodnje te potražnje roba i usluga na području EU, tj. nepovoljnim uvjetima na tržištu rada koji su nedvojbeno izazvani širenjem epidemije koronavirusa.

Drugo pitanje vezano je uz uvođenje nove poticajne mjere za ulaganje – potpore za modernizaciju poslovnih procesa, koja se odnosi na automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju proizvodnih procesa. Osnovna namjena ove potpore je transformirati proizvodno-prerađivačku industriju prema tehnološkoj razini industrije 4.0.

Obje ove mjere daju poticaj očuvanju radnih mjesta izravno povezanih s projektima ulaganja u Republici Hrvatskoj, zatim očuvanju materijalne osnove realiziranih projekata ulaganja te očuvanju gospodarskih aktivnosti poslovnih subjekata, čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije koronavirusa“, napominje ministar.